Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Investiční zlato - FinSeriál díl 6

8.2.2023  |  Tomáš Smetana | foto: Finparáda.cz
  


Přinášíme vám nový Finparáda FinSeriál, kde se v připravené sérii článků dozvíte o aktuálních tématech z oblasti financí, investic a nemovitostí. V šestém díle s názvem „Investiční zlato“ se dozvíte informace o tom, co je to investiční zlato, jak se dělí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody.


Jednotlivé díly FinSeriálu:

Díl 1 - Co je to inflace a její druhy  |  Díl 2 - Zhodnocení úspor  |  Díl 3 - Co jsou úrokové sazby  |  Díl 4 - Termínované vklady  |  Díl 5 - Spořicí účty  |  Díl 7Investiční stříbro  |  Díl 8 - Dluhopisy  |  Díl 9 - Státní dluhopisy  |  Díl 10 - Podílové fondy  |  Díl 11 - ETF  |  Díl 12 - Doplňkové penzijní spoření  |  Díl 13 - Stavební spoření  |  Díl 14 - Cestovní pojištění  |  Díl 15 - Životní pojištění  |  Díl 16 - Neživotní pojištění  |  Díl 17 - Pojištění nemovitosti a domácnosti  |  Díl 18 - Povinné ručení a havarijní pojištění  |  Díl 19 - Pojištění odpovědnosti  |  Díl 20 - Jak investovat  |  Díl 21 - Burza cenných papírů Praha  |  Díl 22 - Nákup akcií  |  Díl 23 - Kryptoměny  |  Díl 24 - Bitcoin  |  Díl 25 - Financování nemovitostí  |  Díl 26 - Hypoteční úvěr  |  Díl 27 - Spotřebitelský úvěr

Investiční zlato je zvláštní forma zlata, která je používána jako investiční nástroj podobně jako např. cenné papíry. Jedná se především o zlaté slitky (cihly) a mince, které nejsou kupovány ze sběratelských důvodů, ale jako investice, která slouží k uložení papírových peněz. Zlato podobně jako ostatní drahé kovy je aktivum. Jeho velkou výhodou je, že na rozdíl například od pozemků a většiny jiných hmotných aktiv, má zlato vysokou likviditu. Dobře se s ním tedy obchoduje, pokud majitel chce přeměnit zlato za hotové peníze. Proto zlato využívají nejen centrální banky jako „zlatou rezervu“.

Investiční slitky



Investoři, kteří chtějí získat zlato do svého vlastnictví, ho mohou koupit ve formě zlatých slitků (cihel), které se prodávají v trojských uncích nebo gramech. Nejdůležitějšími parametry zlatých slitků je hmotnost, ryzost a cena.

Základní jednotkou hmotnosti, se kterou se zlato obchoduje na světových burzách je jedna trojská unce (1 oz), což v přepočtu na gramy je přesně 31,1 g. Nejčastějšími jsou zlaté slitky o hmotnostech 1 g, 2 g, 5 g, 10 g, 20 g, 1 oz (troyská unce), 50 g, 100 g, 200 g, 500 g a 1 kg.

Slitky se vyrábějí z ryzího zlata a ryzost se udává v tisícinách. Nejčastěji se můžeme setkat s ryzostí 999,9/1000, která odpovídá čistému zlatu s minimem příměsí (např. slitek o hmotnosti 1 kg obsahuje 999,9 g zlata a 0,1 g příměsi).

Srovnání zlata a stříbra najdete zde

Investiční mince



Zlaté mince v České republice od roku 1993 emituje Česká národní banka a ražbu mincí provádí Česká mincovna na základě pětiletých emisních plánů. Mince se používají také jako investiční zlato, ale v poslední době je po nich vysoká poptávka, čímž jejich tržní cena vysoko převyšuje cenu obsaženého drahého kovu. Pro investiční účely jsou tedy vhodnější světově uznávané investiční mince, po kterých není tak vysoká poptávka a jsou likvidní mimo ČR a Evropu.

Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde


Cena zlata



Zlato se obchoduje na komoditních trzích, odkud se odvíjí i jeho cena. Obvykle se s fyzickým zlatem obchoduje podle cen tzv. „realtime spotu“ (okamžitá cena na komoditní burze) nebo podle budoucího fixingu (cena vyhlašovaná London Bullion Market Association). K ceně zlata je většinou připočítávána obchodní přirážka, která u seriózních obchodníků dosahuje jen pár procent a případné výrobní náklady. Fixing neboli stanovování ceny zlata je vyhlašován dvakrát denně ve všední dny v 10:30 a 15:00 středoevropského času.

Cena na trhu komodity jako je zlato, reaguje na poptávku a nabídku, kterou ovlivňují i události ve světě. Mezi základní faktory, které ovlivňují vývoj ceny zlata na burze, patří kurz amerického dolaru, inflace a výše úrokových sazeb. Pokud se budeme bavit o americkém dolaru, zde při znehodnocení měny dochází k tomu, že cena zlata stoupá. V případě zvyšující se inflace je vyvolána vyšší poptávka po tomto cenném kovu a tím pádem dochází také ke zvýšení ceny. Jako poslední je výše úrokových sazeb, kde při poklesu úrokových sazeb cena zlata roste.

Zdanění investičního zlata



Investiční zlato je ze zákona osvobozeno od DPH. U zlatých slitků jsou osvobozeny od DPH certifikované slitky s korektním označením a ryzostí nejméně 995/1000. U zlatých mincí musí být ryzost nejméně 900/1000 a dále musí být mince vyraženy po roce 1800, být zákonným platidlem a jejich prodejní cena nesmí převyšovat volnou tržní hodnotu zlatého obsahu o více než 80 %. Jedinou výjimkou jsou zlaté medaile, které jsou zatíženy DPH ve výši 21 %.

Výhody a nevýhody



Vedle zajímavého zhodnocení je jedním z hlavních důvodů investice do zlata především diverzifikace portfolia. Výhodou zlata je, že jeho cenové pohyby jsou vesměs nezávislé na pohybech ostatních aktiv (akcií, dluhopisů, nemovitostí…) a tak jimi zlato nemůže být nepříznivě ovlivněno. Další výhodou je uchování skutečné hodnoty. To znamená, že zlato si historicky udržuje stálou hodnotu ve vztahu ke srovnatelnému zboží. Zlato je tedy vzácný kov s omezenými zdroji, který má velmi vysokou likviditu a je ideálním alternativním prostředkem směny pro případ selhání systému papírových peněz.

Žlutý kov se sice může pyšnit stabilním mírným růstem, ale ten je spíše pasivní. Pokud tedy očekáváte vyšší výnos, je dobré se podívat i po jiných alternativách. Investice do fyzických kusů zlata sebou může nést také náklady. Slitky by měly být někde bezpečně uskladněny, za což můžete pravidelně platit nezanedbatelné částky.




      
  





všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz