Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Družstevní bydlení či sdílené vlastnictví aneb řešení současné krize bydlení

24.6.2022  |  Jan Bachura
  


Obrázek: Muž s dalekohledemČeši se družstevního bydlení bojí. Preferovanou formou vlastnictví je jen pro 3 procent těch, kteří si plánují pořídit byt či dům, a naopak 13 procent ho při koupi nemovitosti ani nezvažuje. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Modré pyramidy. Družstevní bydlení je ale finančně dostupnější, a tak na něj v poslední době zlepšilo názor na 22 procent respondentů. A co Češi na sdílené vlastnictví?


Krize nemovitostního trhu trvá již několik let a stále se prohlubuje. Na vině je především výstavba, která nestačí poptávce. Důsledkem jsou raketově rostoucí ceny, kvůli kterým je vlastní bydlení pro řadu Čechů nedosažitelné.

„Řešením pro spoustu zájemců o vlastní bydlení je družstevní byt. Na jeho pořízení stačí výrazně menší částka a dnes jsou na něj zaměřené i speciální hypoteční produkty,“ říká Martin Sikora, manažer produktů Modré pyramidy, a dodává: „Pořídit si družstevní byt je tak výrazně jednodušší než u jiných typů vlastnictví. Na jeho koupi stačí zájemci obvykle jen 20-30 % hodnoty nemovitosti, zbylou část zajistí s pomocí bankovního úvěru bytové družstvo, kterému pak tento zájemce půjčku splácí.“

Zájem o družstevní bydlení mezi lety 2009 a 2018 sice klesl o více než 3 procentní body, růst cen nemovitostí ho ale rychle vrací opět do hry.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde


Být v družstvu neláká, může to však být jediná šance



Podle aktuálního průzkumu Modré pyramidy by Češi, kteří plánují koupit nemovitost, nejraději pořídili tu v osobním vlastnictví (88 %). Družstevní bydlení by preferovala jen 3 % dotazovaných, a to především respondenti z větších měst.

„Družstevní bydlení je taková popelka. Když už si lidé chtějí pořídit nemovitost, chtějí ji vlastnit, mít ji. Družstevní bydlení je pro ně právně složitá forma vlastnictví a příliš mu nedůvěřují. Internetem koluje řada mýtů a příběhů o družstvech. Je to ale škoda, právně je to velmi stabilní instituce a jakmile jsou dobře sepsány stanovy, je fungování družstva naprosto bezproblémové,“ vysvětluje Martin Sikora.

Jeho slova potvrzují i výsledky průzkumu, podle kterého právě potřeba nemovitost vlastnit je nejčastějším důvodem pro odmítání družstevního vlastnictví, vnímá to tak 64 % respondentů s tímto postojem. Následuje ho nedůvěra v tento typ vlastnictví (40 %) a špatné zkušenosti, většinou zprostředkovaně (40 %).

Názor na družstevní bydlení se mění, ale pomalu



Stále menší dostupnost bytů nutí zájemce o koupi poohlížet se i po nemovitostech v družstevním vlastnictví.

„Lepší finanční dostupnost je oproti bytům do osobního vlastnictví je jednoznačně hlavním důvodem pro změnu postoje k družstevnímu bydlení. K tomu se samozřejmě připojuje i nedostatečná nabídka jiných bytů. Zjednodušeně řečeno, když je nouze, zájemci ze svých požadavků ustoupí,“ doplňuje Martin Sikora.

Svůj postoj k družstevnímu bydlení v posledním roce změnilo 60 % respondentů, 37 % z nich k lepšímu. Družstevní bydlení by nyní bylo ochotno si pořídit 22 % respondentů.

A co sdílené vlastnictví?



Podle průzkumu Modré pyramidy 14 % Čechů, kteří plánují nákup nemovitosti, v tom doposud bránila nedostatečná nabídka bytů či domů. Jenže bydlet ve vlastním nemusí nutně znamenat nemovitost individuálně vlastnit, jak preferuje drtivá většina respondentů. Jak tedy zvýšit šance na nové bydlení? Především pro mladé může být alternativou tzv. sdílené vlastnictví. Jako je tomu třeba u aut.

Sdílené vlastnictví, z anglického výrazu collaborative consumption, je součástí nového ekonomického modelu sdílené ekonomiky. Ta je postavena na sdílení (výměně, půjčování, pronájem) produktů dlouhodobé spotřeby či nemovitostí.

„Mladí lidé sdílejí řadu věcí – kancelář, auto, prostory na volnočasové aktivity. Pro spoustu lidí by proto mohla být i tato cesta ke sdílenému bydlení východiskem,“ upozorňuje Martin Sikora.

Podle průzkumu Modré pyramidy je sdílené vlastnictví nemovitosti zcela odmítanou variantou pro 73 % těch, kteří plánují nákup nemovitosti, ve věkové skupině 18–26 let ho ale odmítá jen 52 % respondentů. Pro 2 % je to dokonce preferovaná forma vlastnictví.

„Ochota ke sdílenému vlastnictví výrazně klesá s rostoucím věkem. To je pochopitelné. Jednak jsou dřívější generace poznamenané povinným kolektivním vlastnictvím, jednak jsou s rodinou zvyklí na stabilní zázemí a soukromí. Pro tyto skupiny však může být sdílené vlastnictví atraktivní v případě rekreačních objektů,“ uzavírá Sikora.



Ohodnoťte vaši hypotéku

Máte sjednanou hypotéku? Vyjádřete pomocí smajlíků vaši spokojenost či nespokojenost právě s vaší hypotéku. Hodnotit můžete ZDE.
 
Obrázek: Smajlíci


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz