Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Nový ukazatel informující o úrovni sazeb na trhu spoření - Sporoindex

14.7.2014  |  Zdeněk Bubák
  


Sporoindex - ukazatel úrovně úrokových sazeb u Spořicích účtů Finparáda.cz pro Vás bude pravidelně informovat o vývoji hodnot nově připraveného ukazatele Sporoindex. Ten vyjadřuje průměrnou výši úrokových sazeb pěti nejvýhodnějších bankovních spořicích účtů bez výpovědní lhůty na trhu. Výčet vybraných účtů se shoduje s žebříčkem spořicích účtů na Finparádě.cz.


Tony
17.7.2014 22:18
Proč?
Proč dělat průměr z pěti vybraných sazeb, když všichni vědí, že úroky klesají? Navíc tenhle váš průměr vypovídá jen o úrocích pro menší částky. O vyšších vložených částkách neřekne vůbec nic. Jedno číslo k ničemu.
Odpovědět

Redakce
18.7.2014 10:02
Re: Proč?
Jako u všech indexů i u tohoto je výhodou vyjádřit množinu různých hodnot pouze jednou hodnotou, zejména pro sledování vývoje v čase. V grafu se lépe sleduje jedna linka než spleť mnoha se proplétajících linek.

TOP 5 sazeb z Žebříčku Finparády.cz je vybráno proto, že u spoření nás zajímají hlavně ty vyšší sazby (jako u některých jiných indexů je vybrána ta nejdůležitější nabídka pro trh). Spousta sazeb na spořicích účtech je nezajímavých, nízkých, nikoho neoslovojících. Navíc v Žebříčku figurují spořicí účty dostupné většině lidí (ne např. pro vklady od milionu korun) nebo s různými podmínkami.
Odpovědět
Pavel
18.7.2014 11:12
Re: Proč?
Souhlasim s Tonym. Radsi bych se podival na "splet" peti hezky ruzne barevnych alespon neco malo vypovidajicich car nez na jednu, ktera nerika vubec nic.
Pavel
Odpovědět

Redakce
18.7.2014 11:30
Re: Proč?
Graf s vývojem úrokových sazeb všech finančních institucí za zmíněné období (pro vklad 100 tisíc korun) jsme doplnili do Fotogalerie k tomuto článku.
Odpovědět
Pavel
18.7.2014 23:02
Re: Proč?
Novy graf sice moc se sporoindexem nesouvisi (5 konkretnich produktu vs 26 bank a zalozen), ale mohlo to byt dokonale, kdyby se rozdelil po cca tech peti carach (jak jsem psal) a kdyby bylo uvedeno, jaky produkt ktere banky byl pouzit. Takhle je to bohuzel opet k nicemu. Pokud jste tedy jen nechtel zbytecne dokazovat, ze moc car v grafu je neprehlednych. Ovsem i z tohoto grafu je videt, ze vezmu-li 5 car nejvice nahore, bude prumer vyrazne vyse, nez je vas sporoindex. Asi nekde nejaka chybka, ne?
Odpovědět


Přidejte svůj názor:





Odeslat


      
  



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Spořicí účet s úrokem až 6,08 % p.a.více
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více





Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz