Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Změní banky trend, že v ČR podniká pouze blázen?

22.1.2024  |  aktualizováno 29.1.2024  |  Michal Mošnička | foto: Shutterstock
  


Obrázek: Podnikatel leze na horu
Podle databáze českých firem Merk.cz ukončilo v roce 2023 podnikání 277 tisíc živnostníků, což je nejvíce od roku 1993.  Více než čtvrt milionu lidí usoudilo, že už nechtějí podnikat. Mezi hlavní důvody ukončení podnikání patřilo to, že jsou nyní vyšší náklady i administrativní nároky. A po státu, který mnoho let ústy politiků deklaruje, jak podporuje podnikání, ohlásily minimálně dvě banky, že chtějí podnikatelům ulehčit jejich činnost. Pomohou banky podnikatelům a nebo jde o jeden z posledních segmentů na trhu, kde lze získat nové účty?      


„Stát místo toho, aby lidi podporoval v podnikání, neustále přemýšlí, jak hodit podnikatelům další klacek pod nohy. Mám přitom pocit, že to není jen v ČR, ale v celé Evropě. Snad všude se zhoršuje podnikatelské prostředí. Už toho stát na podnikatele nakládá moc. To zvládají jen velké kolosy, které na to mají specializované útvary," komentuje situaci Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group.

Po bankách přichází s nabídkou pro podnikatele i pojišťovny. Více informací o nabídce Slavia pojišťovny se dočtete ve spodní části tohoto článku.


Končí s podnikáním ti kteří vlastně nepodnikají, nebo je to jinak? 



A Pikora dále komentuje: "hodně lidí tvrdí, že skončili hlavně ti, kteří vlastně nepodnikají. Nevím. O tom statistika nemluví. Naopak říká, že nejvíce končily restaurace. Hostinskou činnost ukončilo téměř 22 tisíc lidí. To je celkem pochopitelné. Není to ani tak dáno byrokracií, ale špatným podnikatelským prostředím. Ohromně vyskočily náklady a už v roce 2023 bylo jasné, že porostou daně, a to nejen daň z příjmu právnických osob, ale i DPH. Ta přitom ničí zejména pivaře. DPH z točeného piva výrazně vyskočila a pivo logicky zdražila na ceny, které už pro mnoho pivařů nejsou akceptovatelné. Pivo je přitom pro řadu zejména venkovských hospod položkou, která je živí.

Místo toho, aby lidi pili v hospodě, pijí nyní někde v garáži. Není tam zakázáno kouřit, a hlavně to mají podstatně levnější. Pro stát to ovšem znamená nižší inkaso jak z DPH, tak z daně z přidané hodnoty. Dát vyšší DPH na pivo byl strašný nesmysl. Ostatně celá změna DPH byla zbytečná, když stát počítá, že s novou DPH vybere méně než se starou.

Navíc hospodští neustále čelí zbytečnému osočování, že kdo nepřijímá platební karty, je automaticky zloděj. To podle mě tvrdí zejména ti, kteří nikdy nepodnikali. Tak to vůbec být nemusí. Prostě když máte pocit, že se vaše podnikání skoro nevyplácí, tak přece nedáte část tržby karetní společnosti. To prostě rovnou skončíte.

Ačkoli politici mnoho let tvrdí, jak podporují podnikání, já to v praxi nevidím. Stát by měl pro podnikatele něco hmatatelného udělat. Podnikání je tahounem ekonomiky, inovací a pokroku. Stát místo toho neustále po mnoho let nabírá nové a nové lidi. Z veřejných peněz je placeno skoro milion lidí. To je šílené. Tito lidé nepřinesou inovace a hospodářský pokrok. Jasně schovají se v tom i učitelé apod., které potřebujeme, ale zároveň to jasně ukazuje, že se tady nevyplatí podnikat. Prostě lidé přecházejí ze soukromého sektoru do veřejného. To pomůže jen vyššímu zadlužení státu. Naše produktivita tím nevzroste."


V roce 2023 vstoupila s nabídkou pro podnikatele Air Bank 



Air Bank spustila v květnu 2023 nabídku pro podnikatele a následně na podzim doplnila službu fakturace přímo v mobilní aplikaci My Air. Více o této novince jsme psali v článku zde

A v nabídce pro malé podnikatele bude pokračovat i v roce 2024, kdy hned v lednu banka spustí dlouho avizované platební řešení pod názvem Cvak, které by mělo přinést možnost bezhotovostního placení u obchodníků. Tuto službu by měly využívat i další banky na trhu v ČR Cílem je nabídnout pro malé podnikatele např. kadeřnice, provozovatele občerstvení, nástroj na přijímání bezhotovostních plateb, bez nutnosti si pořizovat platební terminál a platit karetní asociaci právě ty poplatky o kterých hovoří Pikora. A to vše prostřednictvím mobilního telefonu bez nutnosti nějakých speciálních aplikací jak na straně obchodníka tak i klienta.

Nově hlásí mBank, že je pro ni tento segment zajímavý 



Ze studie vyplývá, že 55 % podnikatelů používá k podnikání osobní účty. A to chce banka změnit nabídkou  podnikatelského účtu s garancí, že bude navždy zdarma. Mohou také počítat s tím, že podmínky mKonta Business se vyrovnají těm u osobního účtu. Díky doplňkovým službám a produktům jim ten podnikatelský bude naopak vyhovovat mnohem více. Například sazbu na spořicím účtu budou mít stejnou, jaká platí pro osobní konto, ale bez limitů, takže tam mohou své zisky odložit za výhodných podmínek.

Místo do poplatků za vedení účtu budou moci ušetřené peníze investovat zpět do podnikání, případně zisky vložit na spořicí účet eMax Business a nechat je vydělávat bez práce. Banka také plánuje podnikatelům nabídnout rychlý a transparentní kontokorent v mobilní aplikaci, který jim pomůže jednoduše překlenout nezaplacenou fakturu či nutný náklad.

Dokumenty, například smlouvy či ceník, budou jednoduché, transparentní a bez tzv. „bankovštiny“, takže podnikatelé ušetří čas, který tráví administrativou. Běžný a podnikatelský účet budou mít v jedné aplikaci, ale jasně oddělené a bez dalších hesel, a díky tomu bude vše jasně přehledné.

mKonto Business si v současnosti může zřídit fyzická osoba podnikatel. Živnostníci, podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku, osoby se svobodným povoláním či podnikatelé v maloobchodě, si mohou podnikatelský účet založit on-line nebo na pobočce banky. Budou k tomu potřebovat pouze občanský průkaz a doklad o povolení k podnikatelské činnosti, například živnostenský list.

mBank pro klienty připravuje také vzdělávací stránku Podnikatelův rádce. Zájemci zde najdou důležité rady, inspiraci, informace o podnikání, poradenství špičkových specialistů v oblasti daní, práva, účetnictví či obchodu a další užitečné informace. Při spuštění bude stránka obsahovat více než 150 článků připravených odborníky a další budou přibývat každý týden.

mBank se pravděpodobně zapojí i do nové služby pro obchodníky Cvak, kterou bude spouštět Air Bank.

„Na výraznou podporu podnikatelů a jejich růstu se mBank dlouhodobě a systematicky připravovala. Pomohly nám hloubkové rozhovory s desítkami podnikatelů či průzkumy, ve kterých jsme oslovili více než tisícovku z nich. Důležitá data jsme získali také díky spolupráci s našimi partnery. V Česku je v současnosti přes milion drobných podnikatelů s počtem do 9 zaměstnanců. Podle průzkumu našeho partnera, společnosti Visa Consulting, používá až 55 % podnikatelů k podnikání své osobní účty a 94 % živnostníků se při založení podnikání obrátí na svého účetního. Myslí si, že je banky podceňují.  Bankovní instituce v tomto směru táhnou za kratší konec, a to bychom chtěli změnit,“ říká Paweł Kucharski, generální ředitel mBank v Česku.

Žebříček podnikatelských účtů z prosince 2023 najdete na Finparádě zde.


Nový Živnostník pro podnikatele od Slavia pojišťovny



Rozšířenou a mnoha novinkami doplněnou verzi pojištění pro drobné české podnikatele s názvem Živnostník představuje od konce ledna Slavia pojišťovna. Tento produkt se zaměřuje na pojištění odpovědnosti, podnikání, nemovitostí, jejich vybavení a IT asistenci. Jeho inovovaná verze kryje více rizik, obsahuje vyšší limity plnění a omezuje výluky. Nemá už žádná omezení, pokud jde o pojištěné profese. Rovněž potěší podnikatele, kteří musí kvůli práci častěji cestovat. A u pojištění nemovitostí a movitých věcí je o dvacet procent levnější.

„Už základní balíček Živnostníka například kryje riziko, které se týká montáže a demontáže výrobku a které dříve bývalo až ve vyšších variantách,“ vysvětluje produktový manažer Slavia pojišťovny Martin Jirásek. Těch změn je ale mnohem víc. „U budov a stavebních součástí jsme zvýšili limit až na 50 milionů korun a v případě rizika záplava/povodeň jej nově máme na polovině pojistné částky, oproti původní čtvrtině. Stejně tak jsme zvedli maximální limit plnění u odpovědnostního pojištění, který dosahuje až ke 30 milionům korun,“ dodává Jirásek.

Zatímco dříve tedy mohl dostat majitel společnosti s pojištěním na 10 milionů korun za škody po záplavách jenom 2,5 milionu, dnes získá náhradu škody až do výše 5 milionů korun. A podobné je to i u movitých věcí, které lze nyní pojistit až na částku 20 milionů korun, oproti původnímu desetimilionovému limitu.

Pracovní nářadí a nástroje jako jsou např. brusky nebo vrtačky nový Živnostník od Slavie kryje po celé České republice, a ne jenom v jedné konkrétní dílně. Pojištění se totiž nevztahuje pouze na pevně připojená strojní zařízení, ale i na všechny přístroje poháněné elektrickým nebo pneumatickým spalovacím motorem, se kterými se jejich majitelé běžně pohybují. Výluky už neplatí ani pro fotovoltaické elektrárny. Nově si mohou podnikatelé na budovu umístit a také pojistit neomezené množství fotovoltaických panelů.

Všechny novinky jsou určené nejenom novým klientům, ale i těm stávajícím. „Pro současné klienty není nic jednoduššího než přeměnit svoji starou smlouvu Živnostníka na novou s tímto mnohem širším krytím,“ doplňuje produktový manažer Slavia pojišťovny Martin Jirásek.



      
  



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Proč si zřídit úrazové pojištění a jak ho vybrat?

Obrázek: Podpis smlouvy Životní pojištění kryje rizika, se kterými se může člověk během svého života setkat. Před uzavřením životního pojištění je velmi důležité určit rizika, která chcete zajistit a podle toho zvolit vhodný produkt. Martin Pejsar radí, kdo si může pojištění sjednat...

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Obrázek: Muž u notebooku Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz