Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Vnímání bankovních poplatků v Česku

17.7.2023  |  Valerie Koubová, zpráva Raiffeisenbank | foto: Pexels
  


Jak vnímají Češi bankovní poplatky? Které jsou podle nich adekvátní a které jsou vysoké? Průzkum na toto téma vám přinášíme v našem článku.


Při výběru bankovní společnosti hraje důležitou roli výše bankovních poplatků. Toto téma je významné pro většinu Čechů a pro třetinu z nich jeho důležitost roste.

Jak vyplývá z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank nejvíce si myslí, že jsou poplatky vysoké nejstarší Češi, naopak pouze 7 % nejmladších Čechů vnímá poplatky jako rozhodně vysoké. Ve věkové skupině 55-64 let je za rozhodně vysoké považuje dokonce 26 % dotazovaných.

I když mohou být bankovní poplatky v řádu desetikorun, ve finále se mohou díky různým operacím nasčítat. Klient by si při zřizování účtu měl vždy ověřit, jaké poplatky jeho banka zavedla a za co všechno bude muset platit. Určité úkony už díky své povaze zpoplatněné být musí, ale není dobré to brát na lehkou váhu a potom být překvapen, že požadovaná služba není zdarma, apeluje na veřejnost mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

Upomínka od banky je považována jako nejvíce oprávněný poplatek, souhlasí s ním až 61 % Čechů. Po něm následuje poplatek za zahraniční platbu, který považuje za rozumný 44 % z nás. Naopak s poplatkem za výběr z vlastního bankomatu souhlasí pouze 7 % Čechů. Obdobně jako s poplatkem za odchozí domácí platbu, tu považuje za oprávněnou jen 9 %.

Obecně jsou bankovní poplatky důležité pro 85 % Čechů. Největší podíl tvoří ti, pro které toto téma bylo důležité i před pěti lety, ale u třetiny z nich důležitost tohoto tématu dokonce vzrostla. Ve věkové skupině 18-24 let uvedlo 48 % mladých, že důležitost tématu bankovních poplatků pro ně vzrostla. 

Žebříček běžných účtů i s komentářem naleznete zde

Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky bankovních účtů - zde


A co na to návštěvníci Finparády.cz?



Následující žebříček je sestaven na základě hlasování v přehledu běžných účtů návštěvníky Finparády.cz. Podle nich nejlepší běžný účet nabízí Max banka, na druhé místo by umístili Banku CREDITAS a třetí místo by patřilo MONETA Money bank. Na čtvrté místo by se potom dostala Air Bank a na pátém místě by skončila Fio banka. Finanční produkty na portálu Finparáda.cz již celkem hodnotilo více jak 15 000 návštěvníků.

Pořadí Banka Produkt Průměrná známka (1–5)
1. Max banka NEO účet 1,11
2. Banka CREDITAS Běžný účet 1,43
3. MONETA Money Bank Účet Tom Plus 1,54
4. Air Bank Běžný účet 1,57
5. Fio banka Fio osobní účet 1,59
Zdroj: Finparáda.cz; do žebříčku jsou zařazeny pouze produkty, které mají větší počet hlasů, než je průměrný počet hlasů v dané produktové kategorii




      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jaké nabízí odměny banky v květnu?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy Air Bank nabízí svět výhod Unity. Česká spořitelna a UniCredit Bank vám dá odměnu za půjčku. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v květnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku.

Žebříček běžných účtů v květnu. Nově je hodnocen i účet od Partners Banky

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček běžných účtů v květnu. Nově jsme do hodnocení zařadili i běžné účty od Partners Banky. První místo obhájila MONETA Money Bank, druhé místo patří České spořitelně a na třetím místě je Komerční banka. Jaké je další pořadí?

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Obrázek: Muž u notebooku Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku...

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz