Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Operativní leasing: Vše, co o této metodě financování automobilu potřebujete vědět

14.11.2022  |  Komerční článek
  


Obrázek: RuceSlyšeli jste už o tom, že operativní leasing se těší mezi tuzemskými firmami vysoké popularitě, ale sami o této variantě pořízení automobilu ještě moc nevíte? Prozradíme vám ohledně pořízení automobilu „na operák“ vše podstatné.


Co je to operativní leasing?



Operativní leasing je zjednodušeně řečeno pronájem vozidla. Tím se „operák“ zásadně liší od tzv. finančního leasingu, který je běžněji využívaný. Rozdíly mezi těmito dvěma leasingovými produkty v článku postupně rozebereme.

Částka potřebná pro pořízení vozu



Chcete-li vůz na operativní leasing, nepotřebujete k tomu žádnou počáteční investici. V případě operativního leasingu totiž po smluvenou dobu platíte jasně danou měsíční částku za užívání vozu. Oproti tomu při koupi auta na finanční leasing zpravidla musíte složit tzv. akontaci, která může dosahovat desítek procent z ceny nového vozu.

Vlastnictví vozu



Zcela zásadní skutečností je, že při operativním leasingu se nestáváte majitelem vozu – a to ani po uplynutí domluvené doby. Jakmile operativní leasing skončí, automobil se vrací leasingové společnosti.

V případě finančního leasingu se počítá s tím, že po složení poslední splátky zůstane vůz majetkem kupujícího.

Konfigurace vozu



Že koupě vozu na finanční leasing je skutečně koupí vozu se vším všudy, je poměrně známé. Majitel tedy má kontrolu nad konfigurací automobilu, objednává si „na míru“ veškerou výbavu, motor, barvu vozu apod. V případě operativního leasingu někdy kolují chybné informace o tom, že tato forma pořízení vozu podobné možnosti nenabízí. Také auto na operativní leasing lze ale konfigurovat na přání.

Celkový objem splátek



Dobrá zpráva je, že měsíční platby jsou u operativního leasingu oproti tomu finančnímu zpravidla nižší. Právě díky tomu roste jeho popularita, pořídit si automobil touto cestou je poměrně jednoduché a finančně dostupné. Je tomu tak z toho důvodu, že vůz zpravidla používáte jen 3 až 4 roky. I po uplynutí této doby ale má vůz poměrně vysokou hodnotu, kterou leasingová společnost získá jeho prodejem. U klasického finančního leasingu ale vůz přechází do vašeho vlastnictví, ve splátkách tak uhradíte celou hodnotu vozu. Měsíční splátka proto bývá výrazně vyšší.

Co je v ceně?



Další velkou výhodou operativního leasingu je, že v ceně je mnoho dalších služeb. V ceně měsíční splátky může být mimo jiné rovněž:
  • úhrada silniční daně,
  • úhrada poplatku za rádio,
  • zajištění veškeré administrativy týkající se vozidla,
  • pravidelný záruční i pozáruční servis,
  • zajištění provedení STK,
  • dálniční známka pro ČR,
  • přezouvání pneumatik.

V případě, že využijete všechny doplňkové služby k operativnímu leasingu, platíte mimo sjednanou splátku navíc prakticky jen za pohonné hmoty a vodu do ostřikovačů či za umytí automobilu. Finanční leasing je v tomto směru službou mnohem „střídmější“.

Jsou zde nějaká omezení?



Jelikož jste v případě operativního leasingu pouze „nájemcem“ vozu, musíte respektovat pravidla, která stanoví pronajímatel. Často jde o roční nájezd kilometrů nebo o počet osob oprávněných vůz používat. Finanční leasing podobná omezení nemá, ke svému vozu se můžete chovat jako jeho majitel a je jen na vás, jak jej budete využívat.


      
  



Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz