Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Pojistné podvody v tomto roce - podvádí se častěji a v menších částkách

18.4.2013  |  Michal Bubák


Pojišťovny v Česku - Pojistné podvody v prvním čtvrtletí roku 2013 - Na snímku - Policie kontroluje automobilPojišťovny v Česku hlásí meziroční nárůst počtu pojistných podvodů. Procentní nárůst počtu odhalených pojistných podvodů ovšem neznamená stejný nárůst v objemu „zachráněných“ peněz. To potvrzuje jasný trend i pro tento rok. Podvody jsou častější, ale v menším objemu a průměrná částka na jeden podvod tudíž klesá. Někomu tak stojí za to přilepšit si na úkor pojišťovny a řekněme i na úkor těch, kteří nepodvádějí, třeba jen několik tisíc korun.



Na čem se podvádí nejčastěji?



V podvodech stále převažují nadhodnocené dopravní nehody nebo takové karamboly, které se sice staly, ale jinak. Znatelný nárůst podvodného jednání pak zaznamenaly pojišťovny v pojištění majetku. Často se jedná o fingované požáry firem, jejichž majitelé se takto snaží řešit své finanční problémy. Dále se množí podvody s uzavíráním smluv, například antidatování pojistných smluv při náhlých živelných událostech. Nezanedbatelný nárůst pak vykazují i podvody v životním pojištění, kde se zpravidla jedná o fingované úrazy. Množství pojistných podvodů podle krajů zůstává již tradiční.

Nejvíce pokusů o pojistný podvod se opět odehrálo v Praze a středních Čechách, následuje severní Morava či Mostecko a Ústecko. Na opačném konci žebříčku se pak umístily východní Čechy, jižní Morava, kraj Vysočina či Karlovarský kraj.

Česká pojišťovna hlásí 10% nárůst objemu pojistných podvodů



Za první tři měsíce letošního roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody, jejichž souhrnná výše dosahuje 132 milionů korun. V meziročním srovnání jde o desetiprocentní nárůst. Nejvíce se zatím letos lidé pokoušeli podvádět v Praze a dále ve Středočeském a Jihočeském kraji. Nejméně se v prvním čtvrtletí podle šetření České pojišťovny podvádělo ve Zlínském a Jihomoravském kraji. V rovné polovině krajů sice pojišťovna zaznamenala pokles odhalené podvodné činnosti, ten byl však bohužel více než kompenzován nárůsty v ostatních krajích České republiky.

Kooperativa zaznamenala o 20 % více pokusů o pojistný podvod než loni



Kooperativa zaznamenala v prvním čtvrtletí tohoto roku 112 pokusů o pojistný podvod v celkové výši 33 milionů Kč. Oproti stejnému období loňského roku se jedná o navýšení o cca 20 %. Oproti předchozím letům, kdy pojistným podvodům dominovaly podvody u pojištění motorových vozidel, šetřili detektivové pojišťovny Kooperativa obdobný počet případů také v pojištění majetku a přibývá i podvodů s uzavíráním smluv.

Allianz ohalila dvojnásobek pokusů o podvod, ovšem v přibližně stejném objemu jako v roce minulém



Allianz pojišťovna za letošní první čtvrtletí zachránila téměř 31 milionů korun, podobně jako ve stejném období roku 2012. Detektivové pojišťovny však odhalili 642 případů, zatímco ve srovnatelném období loňského roku to bylo „pouze“ 382 případů.

Allianz pojišťovna navýšila za celý rok 2012 hodnotu uchráněných financí o 8 milionů na celkovou částku převyšující 110 milionů korun. O 26 % se zvýšil i počet prošetřovaných případů a výrazně - o 40 % i počet prokázaných podvodů, které byly postoupeny k trestnímu stíhání. A v tomto trendu předávání většího počtu případů k trestnímu stíhání je připravena pokračovat.

Generali letos v prvním čtvrtletí sice odhalila o 32 % více případů podvodného jednání než vloni, celkově ovšem v menším objemu



Detektivové Generali šetřili za první 3 měsíce letošního roku o 32 % více pojistných podvodů než vloni. Zatímco počet podvodů vzrostl ze 122 na 161, jejich objem klesl z 11 na 7 milionů korun. Konečný účet prvního čtvrtletí ale není uzavřen. Řada případů je stále v šetření.

Pojistné podvody v oblasti pojištění motorových vozidel kopírují světové trendy. Celosvětové statistiky uvádějí, že zhruba 14 % všech hlášených pojistných událostí může být klasifikováno jako pojistný podvod. Údajně až 35 % pojištěnců v oblasti pojištění motorových vozidel se pokusí svou pojišťovnu podvést. V západní Evropě pak patří mezi nejčastější podvody případy v pojištění odpovědnosti. Právě v tomto odvětví pojištění zaznamenávají v posledních letech detektivové Generali nejvyšší meziroční nárůst.

Příklad pojistného podvodu u České pojišťovny – účelově založený požár penzionu



Delší dobu neobývaný penzion měl zničit požár, ke kterému došlo v důsledku výbuchu propanbutanové lahve. Celý případ se pracovníkům České pojišťovny zdál od samého počátku podezřelý. „Jakoby náhodou“ byla totiž nemovitost pojištěna necelé tři měsíce před vznikem škody a objekt byl navíc o šest milionů korun přepojištěn.

Ke slovu tedy přišli detektivové České pojišťovny, kteří začali prošetřovat možnost účelového jednání ze strany pojištěného. V rámci šetření se ve spolupráci s policií podařilo zjistit, že vznik této mimořádné události byl velmi pravděpodobně způsoben otevřeným lahvovým ventilem a netěsným připojením regulátoru tlaku k ventilu v místě nedotažené převlečné matice. Z šetření rovněž vyplynulo, že iniciátorem výbuchu byl zapnutý elektrický vařič, který se opět „jakoby náhodou“ nacházel nedaleko propanbutanové lahve. Na základě těchto i dalších zjištění bylo následně „poškozenému“ sděleno obvinění ze spáchání trestného činu pokusu o pojistný podvod.

Jaký trest hrozí pojistným podvodníkům?



Tresty u pojistných podvodů nejsou malé. Když je způsobena pojistným podvodem větší škoda, může jít o 1 rok až 5 let, v případě organizované skupiny to může být 2 až 8 let a když je způsobena pojistným podvodem škoda velkého rozsahu, může dokonce jít o 5 až 10 let odnětí svobody. Novelizované znění zákona o pojišťovnách také poprvé zavedlo i trestní sazbu za opakovaný podvod. Kdo páchá pojistné podvody opakovaně, může počítat s trestem od šesti měsíců až do tří let.

Srovnání pojišťoven v oblasti pojistných podvodů za 1. čtvrtletí 2013



Pojišťovna Celkový objem odhalených pokusů o pojistný podvod Meziroční nárůst odhalených pokusů o pojistný podvod
Česká pojišťovna 132 milionů Kč
10 %
Kooperativa 33 milionů Kč
20 %
Allianz 110 milionů Kč 68 %
Generali 7 milionů Kč
32 %
Zdroj: Pojišťovny




    



Žebříček nejlepšího pojištění podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky životního pojištění - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce




všechny články
Dále v rubrice

Při cestě na Slovensko pozor na cestovní pojištění i pravidla silničního provozu

Obrázek: Slovenská dálnice Slovenská republika, s malebnými horami a vyhlášenými lázeňskými městy, přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. V článku najdete informace o...

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz