Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Do II. pilíře vstupují povětšinou lidé s vyšší finanční gramotností

12.3.2013  |  Michal Bubák


Allianz penzijní společnost - Do druhého pilíře vstupují lidé s vyšší finanční gramotností. Na snímku logo Allianz na pobočceDůchodové spoření prostřednictvím tzv. druhého pilíře uzavírají především lidé, kteří se dokážou orientovat ve světě financí. Vyplývá to celkem jednoznačně z analýzy klientů, kteří se rozhodli vstoupit do druhého pilíře prostřednictvím Allianz penzijní společnosti. Většinou jde o lidi ve věku mezi 25 a 35 lety, s vyšším vzděláním a s alespoň částečnými znalostmi finančních produktů.


Účastníky II. pilíře se povětšinou stávají lidé ochotní nést kvůli vyššímu výnosu určité riziko



Nejvyhledávanějším typem fondů jsou pak ty, které přinášejí vyšší výnos, ale také vyšší riziko výkyvů, tedy fondy s dynamickou investiční strategií. „Je to dáno skutečností, že jsou tito lidé mladší, spoléhají tedy na dlouhodobou výnosnost svých úspor. Jsou to také lidé s vyššími než průměrnými příjmy, ochotní nést určité riziko,“ říká Martin Podávka, vedoucí oddělení produktového marketingu Allianz penzijní společnosti.


Výhoda nízkých poplatků a ochrany státní regulací



Tito klienti vidí v důchodovém spoření dobrý finanční nástroj pro zajištění úspor na stáří. „Snadno si spočítají, že v rámci důchodového spoření jsou jejich úspory díky státní regulaci velmi dobře chráněny a navíc jsou spojeny s extrémně nízkými poplatky ve srovnání s jinými finančními produkty,“ vypočítává Martin Podávka další důvody, proč důchodovému spoření víc věří lidé s vyšší finanční gramotností.



Až 90 % klientů se nakonec rozhodne na základě investičního dotazníku



Podle zkušeností Allianz se projevuje také velká důvěra lidí v investiční dotazníky, které klient musí vyplnit před uzavřením smlouvy o důchodovém spoření. „Investiční dotazníky mají být vodítkem, které investorovi poradí a doporučí mu finanční produkt a investiční strategii. Ve skutečnosti klienti dají na toto doporučení ve více než 90 procentech případů,“ uvádí Martin Podávka s tím, že jde až o nečekaně vysoké číslo i s ohledem na to, že smlouvy v současné době uzavírají převážně lidé, kteří mají o důchodovém spoření dostatek informací a rozhodují se na základě svých vlastních analýz.


Do II. pilíře vstupují lidé většinou po důkladném zvážení



Lidé si také plně uvědomují odpovědnost rozhodnutí, které dělají uzavřením důchodového spoření prakticky na celý život. „Z počátku roku se nás lidé ptali na základní věci, nyní jsou otázky stále sofistikovanější. Je zjevné, že tento krok klienti důkladně zvažují,“ tvrdí Martin Podávka. Podle jeho zkušeností valná většina lidí, kteří si zjišťují detailní informace o druhém pilíři, se pro něj nakonec rozhodne. „Čím více lidé o důchodovém spoření mají informací, tím více mu věří. Osvěta dosud byla značně zanedbaná a spíše se koncentrovala do hysterických výkřiků, než do představování výhod druhého pilíře. Jde o produkt, který může skutečně sehrát významnou roli v kvalitě života budoucích důchodců, což si uvědomuje zatím jen málo lidí,“ uzavírá Podávka.

Kalkulačku pro spoření na penzi najdete zde!




    



Žebříček s nejlepšími transformovanými fondy penzijního spoření - zde
Porovnání nabídky penzijního spoření ve 3. pilíři - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz