Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

U malých a středních podniků dochází k podceňování moderních informačních technologií

11.3.2013  |  Michal Bubák


Neznalost manažerů brání vstupu moderních technologií do menších firem - monitor PCVýzkum 500 českých firem ukázal, že malé a střední podniky chtějí snižovat náklady na IT, ale nemají dost informací o efektivních možnostech, jako jsou cloudové služby či virtualizace. Cloudové služby používá pouze 6 procent firem, mnohem větší zájem mají firmy o tablet PC.

České podniky s ročním obratem nad sto milionů korun plánují v letošním roce častěji zavést používání dotykových tabletů než využít moderní technologie pro zálohování svých dat. Ukázal to výzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a společnosti HP mezi pěti stovkami majitelů a manažerů firem s obratem nad 100 milionů korun ročně.

Mladí podnikatelé na rozdíl od zaběhlých podniků vědí, jak na ICT



„Nové firmy dokážou ICT využívat smysluplně, mladí podnikatelé vědí, co potřebují, a dokážou s tím efektivně pracovat. Na druhou stranu je patrné, že zaběhlé podniky, které nedisponují IT specialisty, nedokážou často racionálně rozhodnout, jaké řešení je pro ně ideální. Vývoj v ICT technologiích jde rychleji, než je schopnost manažerů zvážit další požadavky,“ říká Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR.


Nedostatek informací pro relevantní rozhodování a plánování potvrzují i dílčí výsledky výzkumu. Potřebu získat podrobnější vysvětlení přínosů a možných rizik online služeb či virtualizace počítačů vyjádřila v průzkumu přibližně desetina oslovených manažerů v rozhodujících rolích.


O tabletech mají manažeři jasno



Jasněji mají majitelé a vysocí manažeři českých firem u dotykových počítačů. Tablety již dnes používá více než čtvrtina firem (29 procent), dalších 14 procent respondentů o zavedení tabletů do oficiálního firemního IT uvažuje.


Studie také ukázala, že nejsilnější postavení v oblasti zpracování dat v českých firmách s obratem nad 100 milionů korun drží s velkým odstupem od konkurence Microsoft. Microsoft SQL Server jako platformu pro práci s daty uvedlo 59 procent respondentů, na druhém místě se umístil SAP DB (9 procent), Oracle (7 procent) a IMB DB2 (1 procento). Celých 15 procent respondentů odpověď na otázku neznalo, 8 firem potom používá kombinaci více serverových produktů.

AMSP ČR - Investice do IT - myšlenková mapa
Zdroj: Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky


Výzkum prokázal poddimenzované investice do IT



I přes to, že 63 procent firem z průzkumu ví, že výpadek firemního IT znamená finanční ztráty, investice do oblasti zálohování dat a virtualizace systémů plánuje pouze po jednom procentu firem. Jde o paradox, zájem o možné úspory spojené se zálohováním či správou IT projevuje 84 respektive 70 procent respondentů.

Většina firem v průzkumu (66 procent) plánuje v roce 2013 investovat do IT méně než milion korun, tedy méně než procento svého obratu. Dalších 12 procent plánuje investici v rozmezí jednoho až tří milionů, více než třímilionovou investici plánuje pouze desetina respondentů. I mezi firmami s obratem nad jednu miliardu jde ale pouze o třetinu oslovených podniků.

„Omezené investiční prostředky jsou fenoménem, se kterým se potýkají české i zahraniční firmy. Cloudové služby a licence na bázi předplatného umožňují snížit počáteční investice a lépe náklady na IT plánovat,“ upozorňuje Roman Cabálek, generální ředitel společnosti Microsoft Česká republika.

Nejčastější investice do informačních technologií ve firmách podle výsledků výzkumu proto směřují na zajištění běžného provozu: doplňování či obnovy pracovních stanic, serverů a údržbu firemní infrastruktury.

AMSP ČR - Oblasti investic do IT - graf
Zdroj: Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky


Investice do virtualizace a automatické správy IT infrastruktury jsou přitom cenově dostupné



„Cenová dostupnost softwaru pro virtualizaci a automatickou správu IT infrastruktury v současnosti umožňuje poskytovat IT služby formou kombinace privátního IT a veřejného cloudu i středně velkým firmám,“ říká Jan Kameníček, generální ředitel společnosti HP Česká republika. „Tyto firmy tak mohou zpracovávat citlivá data a poskytovat kritické aplikace efektivně ve vlastním datovém centru a nekritické aplikace nebo dodatečnou výpočetní kapacitu nakupovat z veřejného cloudu.“

Cloudové služby aktuálně používá 6 procent firem, které se zúčastnily průzkumu, a o potenciál online služeb se zajímá pouze 27 procent respondentů. Virtualizaci desktopů již nasadilo 12 procent firem a 45 procent respondentů se o tuto variantu zajímá. Zájem o toto řešení roste s počtem zaměstnanců.





    



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde




všechny články
Dále v rubrice

DIP získává na popularitě. Lepší start než penzijní spoření

Obrázek: Tablet a graf Dlouhodobý investiční produkt (DIP) si v prvním pololetí roku 2024 sjednalo více než 50 000 osob. Přesto jsem z mnoha stran zaznamenal kritiku DIP i názory, že Čechy tento nástroj zatím příliš neláká. Ve skutečnosti si na startu vede lépe než doplňkové penzijní spoření...

Zlato v českých domácnostech. Jak Češi nakupují a uchovávají drahé kovy?

Obrázek: Zlato cihly Nákup zlata se v Česku stále více přesouvá do online prostředí, kde zákazníci mohou jednoduše investovat, prodávat nebo spořit do drahých kovů. Zatímco malí střadatelé poptávku po zlatě omezují, v českých domácnostech se stále nacházejí desítky tun zlata v hodnotě miliard korun...

TOP české a slovenské firmy. Kdo určuje směr na burzách a ovlivňuje regionální trhy?

Obrázek: Burzovní trh Česká republika a Slovensko mají hned několik významných společností, které obchodují na místních burzách. Právě ty hrají klíčovou roli v ekonomikách svých zemí a jsou významnými hráči nejen na domácích trzích, ale mají také ambice a potenciál ovlivňovat...

Žebříčky spořicích účtů a termínovaných vkladů v září

Známe nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Nejvyšší sazba u spořicích účtů se zatím drží nad 5 %, u termínovaných vkladů je to již pod 4 %. Kdo aktuálně nabízí nejvýhodnější sazby a jak se změnil žebříček? Více naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  

Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz
Spravovat souhlas s nastavením cookies