Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Je smartbanking bezpečnější než internetbanking?

4.3.2013  |  Miroslav Čermák


Pokud hovoříme o smartbankingu, máme na mysli přístup klienta banky ke svému účtu prostřednictvím nativní aplikace, kterou si nainstaloval do svého smartphonu nebo tabletu s operačním systémem Google Android nebo Apple iOS, které jsou momentálně nejrozšířenější. V případě internetbankingu pak máme na mysli přístup klienta k bankovnímu účtu prostřednictvím webové aplikace v prohlížeči internetu, jako je například Internet Explorer nebo Google Chrome.


Bezpečnost je závislá na prostředí, ve kterém se aplikace spouští


Budeme předpokládat, že nativní i webová aplikace je stejně bezpečná, tj. neobsahuje žádné známé zranitelnosti a komunikace s bankou probíhá přes HTTPS. Z tohoto pohledu je pak bezpečnost závislá především na prostředí, ve kterém se aplikace spouští. Dále budeme předpokládat, že klientem banky je osoba, která je pouhým uživatelem a která bezpečnost příliš neřeší a nerozumí jí.

V následující tabulce je zachyceno, co především ovlivňuje, zda se do daného zařízení dostane malware.

Faktor Internetbanking Smartbanking
Privilegovaný účet Hodně klientů je přihlášeno na počítači pod účtem administrator. Root nebo jailbreak není na smartphonech až tak častý jev.
Výhradní správa Desktop je často sdílený s ostatními kolegy nebo rodinnými příslušníky. Smartphone má většinou každý svůj a nepůjčuje ho.
Aktuální verze Neaktuální verze operačního systému, prohlížeče a dalších aplikací jako je JAVA, Flash, Acrobat zvyšují riziko nákazy. Neaktuální verze operačního systému a dalších aplikací nemají dopad na bezpečnost samotné aplikace.
Antivirus Aktuální verze antivirové ochrany je nutná, neboť dokáže detekovat škodlivý kód uložený na webu a přílohách pošty. Antivirus není zpravidla nutný, protože nedokáže spolehlivě detekovat trojské koně, přes které se malware na této platformě šíří.

Na desktopu malware stažený při surfování zcela ovládne prohlížeč internetu. Na smartphonu si však malware musí uživatel sám nainstalovat, nejčastěji jako trojského koně spolu s nějakou aplikací, ale ten nemůže ovládnout jinou aplikaci, neboť běží v sandboxu.

Můžete namítnout, že se příliš spoléhá na sandbox a že na daném zařízení není proveden jailbreak nebo root. To je sice pravda, ale vězte, že většina uživatelů nemá na svém smartphonu proveden jailbreak nebo root, zatímco na desktopu je většina uživatelů přihlášena pod účtem s administrátorskými právy.

Potvrzení jiným kanálem, tzv. out-of-band, je zárukou vysoké bezpečnosti

Situace však není tak dramatická, neboť pro provedení transakce v internetovém bankovnictví je zpravidla vyžadován mTAN (mobile Transaction Account Number), který je zasílán jako SMS na mobilní telefon uživatele, tedy pokud nepoužívá čipovou kartu. Transakce je tak potvrzena jiným kanálem (out-of-band), což je velice bezpečný způsob, za předpokladu, že uživatelův přístroj není kompromitován a že si uživatel pořádně přečte, co je v SMS uvedeno, a kód bezmyšlenkovitě neopíše.

Koncept potvrzování transakce opsáním kódu z SMS je dlouhodobě neudržitelný

V případě smartbankingu se SMS neposílá, protože by došla nejspíš na daný telefon a stejně jako uživatel by ji mohl odchytit a použít malware, pokud by byl smartphone, respektive jeho operační systém, kompromitován, a malware by ho zcela ovládnul. Je zřejmé, že absence out-of-band autorizace transakce je pro mnohé klienty nepřijatelná, ovšem koncept potvrzování transakce opsáním kódu z SMS zprávy je dlouhodobě neudržitelný a útoky na klienty bank toto jen potvrzují.

Otázkou tak nadále zůstává, jakým způsobem transakce potvrzovat a zda by to neměl být v obou případech hardwarový token fungující na principu challenge response. U internetbankingu dříve a u smartbankingu později, podle toho, jak se bude situace v kyberprostoru vyvíjet.

Samozřejmě dál platí, že kdo dodržuje základní bezpečnostní pravidla, tak se nemusí příliš obávat, že by mu někdo vykradl účet. Přesto se domníváme, že smartbanking je za jinak stejných podmínek bezpečnější. A co si myslíte vy?

Článek v originální verzi naleznete v odkazu ZDE.




    



Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz