Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Které fondy se za rok 2012 umístily na vrcholu analýzy Investice roku?

7.2.2013  |  Michal Bubák


Společnosti Fincentrum, PwC Česká republika a odborný portál Investujeme.cz dnes představily výsledky analýzy investičního trhu v České republice s názvem Investice roku 2012. Cílem analýzy, kterou zveřejňují partneři již třetím rokem, je přispět ke vzdělávání českých spotřebitelů, kteří při správě svých osobních financí dlouhodobě chybují, a zvýšit u nich zájem o sebevzdělávání v oblasti osobních financí. V rámci analýzy jsou zveřejněny nejlepší podílové fondy nabízené na českém trhu pro běžné spotřebitele za rok 2012.

Hodnocení fondů je v rámci analýzy Investice roku založené na objektivních kritériích při respektování podmínky dostupnosti produktu pro běžného klienta. Analýza představuje spotřebitelům jednoduchou metodu, jak mohou srovnat jednotlivé fondy na trhu mezi sebou i napříč různými kategoriemi podle podkladových aktiv, do kterých fond investuje.

Od nového roku hrají investiční strategie roli i při spoření v penzijních fondech

„Díky penzijní reformě mohou lidé od ledna mimo jiné vybírat investiční strategii také při spoření v penzijních fondech. Význam vzdělávání a osvětových akcí, jako je Investice roku, proto významně roste. Zájem o spoření na penzi se bude zvyšovat a logickou otázkou běžných střadatelů bude, jak své úspory co nejlépe zhodnotit. Investice roku je populární analýzou, která má ukázat běžným občanům nejen jaké možnosti spoření ve fondech trh nabízí, ale také to, že musí jednotlivé fondy porovnávat a případně si nechat se spořením poradit od proškolených a certifikovaných odborníků,“ uvádí Petr Stuchlík, předseda představenstva skupiny Fincentrum.

Investor by se měl u fondu dívat jak do minulosti, tak do budoucnosti

„Pro zachování objektivity je nutné fondy hodnotit na základě jejich minulých výsledků. Investor by se však neměl zapomínat dívat i dopředu. Fond by pro něho neměl představovat tajemnou skříňku na zbohatnutí, ale srozumitelný způsob zhodnocení peněz. Investovat by proto lidé měli jen do fondů, jejichž strategii rozumí, chápou, proč se očekává růst podkladových aktiv, a jsou srozuměni s jejich poplatky, rizikovostí a pravidly,“ říká Petr Kříž, vedoucí partner sektoru finančních služeb PwC Česká republika.

Výsledky analýzy Investice roku 2012

Nejlépe v analýze Investice roku 2012 obstál Fond korporátních dluhopisů otevřený podílový fond ČP INVEST investiční společnost, a.s. Je vhodný pro méně konzervativní investory, kteří mohou uložit své volné finanční prostředky nejméně na dobu 3 let a hledají vyšší výnos, než jaký nabízí domácí trh dluhopisů.

Kategorie Vítězný fond Hrubý výnos Nadvýnos Nadvýnos / riziko
Fond peněžního trhu 2012 KBC Multi Interest CASH CSOB CZK 1,1 % záporný n/a
Konzervativní dluhopisový fond 2012 KBC Multi Interest CSOB CZK Medium 6,2 % 4,7 % 6,49
Progresivní dluhopisový fond 2012 Fond korporátních dluhopisů otevřený podílový fond ČP INVEST investiční společnost, a.s. 12,8 % 10,5 % 7,72
Akciový fond 2012 HSBC Global Investment Funds - Turkey Equity 67,8 % 59,7 % 3,11
Zajištěný fond 2012 Pioneer – zajištěný fond 2, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond 8,6 % 5,5 % 2,55
Smíšený fond 2012 Investiční společnost České spořitelny, a.s., KONZERVATIVNÍ MIX FF - otevřený podílový fond 6,7 % 4,3 % 3,24
Investice roku 2012

(hlavní cena)
Fond korporátních dluhopisů otevřený podílový fond ČP INVEST investiční společnost, a.s. 12,8 % 10,5 % 7,72
Zdroj: Fincentrum

Výsledky vychází z celkového ročního výnosu fondu po odečtení poplatků. Z takto vypočteného výnosu je odečtena hodnota sazby 12měsíční PRIBID platná ke konci roku 2011. Výsledkem je „nadvýnos“, který říká, jakou přidanou hodnotu přinesl fond v porovnání s bezrizikovou investicí na finančním trhu.

Pro drobné investory je velmi důležitá možnost srovnat bez problémů fondy v jednotlivých kategoriích. Aby bylo možné srovnat například akciové a dluhopisové fondy, vydělí hodnotitelé před stanovením konečného pořadí nadvýnos průměrnou volatilitou konkrétního fondu. Výsledkem je míra čistého nadvýnosu v přepočtu na jednotku celkového rizika – takzvané Sharpe ratio.

Afrika se pro svůj velký investiční potenciál stala divokou kartou pro rok 2013

Stejně jako v loňském roce byla představena také Divoká karta Investujeme.cz – zajímavý tip odborného partnera akce, jehož cílem není dát investiční doporučení, ale spíše rozšířit diskusi o možnostech investování. Divokou kartou pro rok 2013 se stal fond Templeton Africa Fund, který je relativně novým fondem a ve své investiční strategii sází na zajímavý region Afriky a jeho velký investiční potenciál.
 
„Afrika představuje více než desetinu světové populace, na světovém HDP se však podílí pouze ze dvou procent. Má velké zásoby nerostných surovin, ale růst nezávisí pouze na nich. Zajímavými odvětvími jsou například informační technologie, potravinářský průmysl, květiny nebo solární energie. Na růstu kupní síly pak mohou participovat například telekomunikace nebo bankovnictví. Afrika dnes také může těžit z velkého přílivu zahraničních investic,“ uvedla k výběru Divoké karty Monika Hrušová z odborného portálu Investujeme.cz

Metodiku pro hodnocení a porovnání jednotlivých fondů zpracoval analytický tým společnosti Fincentrum. Právě poměr čistého výnosu a rizika investice do fondu je vhodný pro srovnání jednotlivých fondů, které se drobným investorům nabízí.

Sledujte vývoj podílových fondů přímo na Finparádě.cz


Přímo na Finparádě můžete sledovat vývoj cen a zhodnocení vkladů investorů u více než pěti set podílových fondů, které Vám nabízejí investiční společnosti a další subjekty umožňující v České republice nákup a prodej podílových listů, jako jsou ČSOB Asset Management, Investiční společnost České spořitelny, Investiční kapitálová společnost Komerční banky, UniCredit Bank, Citibank, ČP Invest, GE Money Bank a ING Bank.

Stačí se podívat na stránku na Finparádě: Investice - Přehled

Více informací k tomuto přehledu najdete v článku: Finparáda přináší přehled podílových fondů, do kterých můžete investovat

Deset mýtů, které vám při investování nepomohou

Je investování pouze pro bohaté? Vyplatí se investovat do nástrojů, které v minulosti hodně vydělaly? Jsou dluhopisy bezrizikovou investicí s rozumným výnosem? Je dobré načasování základem pro výnosnou investici? Na všechny otázky by mohla být odpověď NE. Všechno jsou to totiž mýty, které ovlivňují myšlení investorů, ale na výnosy nemají prakticky žádný vliv.

Mýtus 1: Investování je pouze pro bohaté

Asi nejčastějším mýtem o investování je tvrzení, že investice jsou pouze pro bohaté, respektive že pouze bohatí mohou investovat tak, aby vydělávali. Je to nesmysl. Dnes je možné investovat i s několika stovkami korun měsíčně, na jednorázovou investici postačí pár tisíc korun. Je samozřejmě bláhové si myslet, že z deseti tisíc udělá investor za rok milion korun, ale začít se dá i s málem. Ať už je to investice přímo do akcií, nebo do produktů, jako jsou fondy, certifikáty, nebo ETF, které umožňují investovat prakticky do všech investičních tříd. Ani komodity nebo FOREX nejsou dnes retailovým investorům nedostupné, i když pro nezkušené investory nejsou vhodné. Stačí si vybrat.

Mýtus 2: Investování je příliš rizikové

Další mýtem, který potenciální investory často mate, je tvrzení, že investování je příliš rizikové. Ano, je pravdou, že pokud chceme dosahovat nadprůměrných výnosů, je potřeba podstoupit vyšší riziko, ale na trhu jsou dostupné také produkty, které jsou určeny konzervativním investorům, u nichž je přednější bezpečnost před vysokým výnosem. Pokud bychom to vzali z druhé strany, tak ani peníze v bance, nebo státní dluhopisy, tak často považované za bezrizikovou investici, nejsou 100% bezpečné. Je ale pravdou, že pokud neinvestujeme a držíme peníze na běžném účtu, peníze znehodnocuje inflace a reálně jsme stále ve ztrátě – i bez rizika.

Mýtus 3: Čím více diverzifikujeme, tím lépe

Dalším hojně rozšířeným názorem je, že čím větší, respektive rozsáhlejší diverzifikace, tím lépe. Ani to není tak úplně pravda. I samotný Warren Buffett říká, že kdo si koupí od každé společnosti jen pár akcií, nemá portfolio, ale ZOO. I když investovat podle Warrena Buffetta také není příliš rozumné, mít v portfoliu co nejvíce akcií rovněž není chytrým řešením, jak rozložit riziko. Někdy i poměrně koncentrované portfolio složené z několika investičních nástrojů může omezit riziko mnohem efektivněji, než nesmyslně široká diverzifikace.

Mýtus 4: Minulé výnosy jsou zárukou výnosů v budoucnu

Mnoho investorů se řídí při výběru investičních produktů jejich historií, očekávajíc, že dobré minulé výnosy jsou zárukou dobrých výnosů v budoucnu. To samozřejmě rovněž není pravda. Výkonnost, respektive výnosnost cenného papíru závisí na mnoha faktorech, jako jsou fundamenty, situace na trhu, nabídka a poptávka apod. Určitě nám však o výnosovém potenciálu investice nic neřekne její minulost. Naopak, vysoké výnosy v minulosti mohou značit buďto vyčerpání výnosového potenciálu, nebo také nafukující se bublinu, která spíše značí blížící se propad.

Mýtus 5: Když investuji přes pojišťovnu, budou mé investice v bezpečí

Tímto nesmyslem se dá mnoho nezkušených klientů obalamutit pojišťovacími zprostředkovateli, ale pravda to samozřejmě není. Pojišťovny jsou zde kvůli krytí životních, majetkových nebo dalších rizik, ale určitě nepojistí investici. Prakticky jedinou jistotou, kterou má investor v případě investování prostřednictvím pojišťovny (a produktů jako investiční životní pojištění apod.), jsou vyšší poplatky, které v konečném důsledku zaplatí.

Mýtus 6: Všechny akcie jsou v dlouhodobém horizontu vždy ziskové

Další z mýtů, který se jeho zastánci snaží dokazovat dlouhodobými grafy výkonnosti, které ukazují ve velmi dlouhém horizontu. Čím problémovější titul, tím delší historie, aby byl ten hezký růst vidět. Je to ale podobné jako u investování na základě historických dat.
V historii se najde hodně příkladů akciových titulů, které měly zajímavou minulost a dopadly neslavně. A ještě více takových, které investorům prakticky pouze prodělávaly. Vzhledem k vývoji posledních let a stále častějším bublinám na trzích, se počet titulů, které i v dlouhém horizontu nepřinesly žádné výnosy, stále zvyšuje. Za investiční perpetuum mobile byly donedávna považovány také nemovitosti, ani ty ale neznamenají zaručený zisk.

Mýtus 7: Lidé s vysokoškolským vzděláním jsou lepší investoři

Ani to není pravda. Vysoká škola sice může dát dobrý základ, ale titul ještě z nikoho dobrého investora neudělal. Mnohem větší vliv na úspěch investice mají u dobrých investorů zkušenosti, zdravý úsudek a pevné nervy. Vzdělání určitě není na škodu, ale nevytváří předpoklady pro to, aby byl z člověka dobrý investor. V bankách nebo v investičních společnostech, které v posledních letech lidem prodělaly velký majetek, určitě pracuje i mnoho vysokoškoláků. 

Mýtus 8: Správnou investici je třeba dobře načasovat

Mnoho investorů si myslí, že správnou investici je potřeba dobře načasovat. Již jednou zmiňovaný Warren Buffett by o tom mohl říci své, i když v dnešní době už ani striktní dodržování pravidla kup a drž nemusí být zárukou zisků. V každém případě jsou ale zkušenosti mnoha investorů důkazem toho, že časování trhu v dlouhém horizontu nefunguje.

Mýtus 9: Když nakupují všichni kolem, je dobré nakupovat, když všichni prodávají, je dobré se investice zbavit

Typická chyba většiny investorů, kteří jsou ovlivňování masovým chováním, které je často vidět také ve světě investic. Skutečnost je většinou taková, že největší nákupní a prodejní hysterie je typická pro vrcholy, nebo dno trhu. Výsledkem je nakupování předražených akcií těsně před začátkem propadu a jejich zoufalý prodej, když se na trh začínají vracet kupci. Ne nadarmo je tak oblíbený výrok Nathana Rothschilda, že akcie se nakupují, když na ulicích teče krev.

Mýtus 10: Vysoký rating je zárukou kvality

„Bejvávalo!“

Je to už hodně dávno, co ratingové agentury hodnotily investiční produkty na základě objektivních kritérií, přičemž měly k dispozici informace, které nebyly přístupné každému. Od dob, kdy jsou ratingové agentury placeny emitenty, jejichž produkty jsou hodnoceny, nemůže být rating brán jako objektivní hodnocení a už vůbec nemůže ovlivňovat investory při jejich investičních rozhodnutích. Ratingové agentury ztratily v posledních letech svůj kredit a je nepravděpodobné, že by jej v nejbližší době získaly zpět.




    



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz