Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

S pojistnými podvody není radno si zahrávat. Pojišťovny hlídají

23.1.2013  |  Michal Bubák


Počet odhalených pojistných podvodů u České pojišťovny v minulém roce vzrostl. Její detektivové jich odhalili o 25 % více než v roce 2011. Jejich hodnota za rok 2012 přesáhla částku 422 milionů korun. Jedná se o nejvyšší objem odhalených pojistných podvodů v historii pojišťovny. V porovnání s rokem 2010 představuje tento výsledek 52% nárůst a s rokem 2009 dokonce 76% nárůst.

Allianz pojišťovna v uplynulém roce též navýšila hodnotu uchráněných financí, které nevyplatila za podvodné pojistné události, jež se pokoušeli nahlásit její klienti. V roce 2011 to byly škody za 102 milionů, v roce 2012 za více než 110 milionů. O 26 % se zvýšil počet prošetřovaných případů a o 40 % počet prokázaných podvodů, které byly postoupeny k trestnímu stíhání. 

Uchráněná hodnota u Kooperativy dosáhla výše 200 milionů Kč, což je obdobný výsledek jako v roce 2011.  V roce 2012 detektivové Kooperativy prošetřovali téměř 900 pokusů o pojistný podvod. Odhalili pak 650 pojistných podvodů.

Detektivové Generali v minulém roce odhalili o 14 % více pojistných podvodů než v roce 2011. Zatímco počet podvodů u ní vzrostl ze 350 na 400, jejich objem klesl ze 74 na 45 milionů korun.

Nejvíce pokusů o podvod bylo spácháno v Praze, v ostatních krajích se pojišťovny liší

Dlouhodobě nejproblematičtějším územím je hlavní město Praha. Důvodem prvenství Prahy, co se pojistných podvodů týče, je jednak její velikost a také fakt, že zde operuje řada organizovaných skupin.

Česká pojišťovna hned po Praze registruje největší počet pokusů o pojistný podvod v Jihočeském a Královéhradeckém kraji, nejméně pak na Zlínsku a na Vysočině.

Allianz pojišťovna kromě Prahy hlásí meziroční zvýšení pojistných podvodů z Moravskoslezského kraje, Jihomoravského kraje a z Vysočiny a naopak jejich pokles v krajích Středočeském, Karlovarském a hlavně Pardubickém, kde se počet případů snížil téměř o polovinu.

Kooperativa zaznamenala největší výskyt pojistných podvodů v Praze, na severní Moravě, Mostecku nebo Ústecku. K nejméně problematickým regionům z pohledu pojistných podvodů u ní patří Východní Čechy. 

Pojišťovna Generali uvádí nejvyšší frekvenci pojistných podvodů v Praze, středních Čechách a na severní Moravě, nejnižší pak v jižních Čechách.

Zdá se tedy, že mimo Prahy jsou pro každou z pojišťoven těmi nejproblematičtějšími rozdílné kraje.

Těžiště pojistných podvodů se pomalu přesouvá


Hlavním polem pro páchání pojistných podvodů bylo v minulých letech především pojištění motorových vozidel, v poslední době se však těžiště pojistných podvodů přesunulo do oblasti pojištění majetku a odpovědnosti za škodu. Roste také počet odhalených podvodů z životního a úrazového pojištění.

Příklad pojistného podvodu - pracovní úraz, ovšem při koupi drog

Policii i České pojišťovně nahlásil její klient přepadení, při němž ho neznámý pachatel na parkovišti nejprve udeřil do hlavy, srazil k zemi a okradl o mobilní telefon a peněženku s doklady a dvěma tisíci korunami v hotovosti. Vše se přitom odehrálo za bílého dne, kdy byl postižený muž v práci a rozvážel zásilky. Služební vozidlo přitom na moment zastavil, aby si vyřídil telefon, který mu v té době zvonil. Pojistná událost byla nejprve klasifikována jako pracovní úraz a klient za něj získal pojistné plnění přesahující 100 tisíc korun. Na počátku jasný případ získal zcela nové kontury, když se Policie ČR v souvislosti s přepadením později na Českou pojišťovnu obrátila s novými informacemi.  Kriminalistům se totiž podařilo zadržet dva podezřelé z přepadení na parkovišti. Jejich výpovědi se však v důležitých pasážích zásadně rozcházely s výpovědí poškozeného. Vyšetřování nakonec prokázalo, že dva výtečníci byli ve skutečnosti známými napadeného. Ten si od nich v inkriminovaný den chtěl vyzvednout dávku povzbuzující drogy. Během předávání se však trojice nepohodla. Řidič tak místo omamných látek dostal pár kopanců do hlavy. A protože s takovou verzí by v práci a doma u rodiny nepochodil, rozhodl se celou věc poněkud upravit k obrazu svému. Z poškozeného se tím pádem stal obviněný z trestného činu pojistného podvodu.

Další příklady pojistných podvodů:
 
Majitel Škody Fabia z jižních Čech ohlásil nehodu. Náraz do stromu, který naštěstí odnesly jen plechy. Z technického hlediska se jednalo o totální škodu, která byla následně vyplacena. O několik měsíců později fotil stejný mobilní technik Škodu Fabia, jejíž majitel nahlásil nehodu. Náraz do stromu. Technikovi se poškození vozu zdálo povědomé a tak celou věc předal detektivům Generali. Ti při šetření případu zjistili, že přestože se jednalo o dvě rozdílná auta, podvodníci přelakovali a přestrojili poškozené díly z prvního auta na druhé. Na první pohled se to možná může zdát jako náročná akce, ale pro zkušeného mechanika to byla práce maximálně na dva dny. Další šetření detektivů ukázalo, že se jednalo o organizovanou skupinu. Případ byl předán orgánům činným v trestním řízení.

Loni v říjnu nahlásil klient poškození střechy a následně i omítek v místnostech rodinného domu. Podle něj silný vítr zničil střechu a skulinami následně do místností zateklo. Škoda činila asi 15 tisíc korun. Vypadalo to jako bezproblémová likvidace, než firma, která střechu opravovala, nahlásila, že plech a těsnění v úžlabí střechy nepoškodil vítr, ale kuny, které se dostaly pod krytinu a roztrhaly fólii. Kromě nepořádku po sobě totiž zanechaly ještě další, nezvratitelné „stopy“. Majitel domu pak přiznal, že věděl, že tahle příčina poškození likvidní není, a proto si vymyslel vichřici.

I další klient věděl, že na odškodnění nemá nárok, ale i přesto to zkusil. Jeho příhoda však byla spíš úsměvná, než podvodná. Pojištěný z jihu Moravy nahlásil z pojištění domácnosti škodu ve výši 3 000 Kč. Šlo o regulační poplatek za ústavní péči v psychiatrické léčebně, kam dobrovolně nastoupil protialkoholní léčbu. Do hlášení uvedl, že chce proplatit náklady na náhradní ubytování, když v tu dobu nemohl pobývat doma. Likvidátorka mu vysvětlila, že úhrada náhradního ubytování je možná například po řádění vichřice nebo požáru, kdy dům zůstane neobyvatelný. Na to opáčil, že u nich „řádila“ jen manželka. Ale ta se mezi živly nepočítá...

Nový trestní zákoník umožňuje za pojistnou recidivu uložit vyšší trestní sazbu


Zatímco u podezřelých automobilových škod jsou zaznamenávána některá jména podvodníků opakovaně, u majetku jsou to většinou první pokusy. „Mezi recidivisty jsou většinou lidé ve věku mezi 25 a 30 lety, kteří mají za sebou i třicet pojistných událostí,“ říká vedoucí týmu vyšetřovatelů podvodů Allianz pojišťovny Vlastimil Pršal. Na to pamatuje i nový trestní zákoník, který stanovuje na rozdíl od předchozí právní úpravy jako zvlášť přitěžující okolnost recidivu a dává možnost použít vyšší trestní sazbu v případě, že jeho pachatel byl v posledních třech letech za takový čin již odsouzen nebo potrestán.




    



Žebříček nejlepšího pojištění podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky životního pojištění - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce




všechny články
Dále v rubrice

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

Produktové novinky bank v březnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Produktové novinky Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu března letošního roku oznámily Air Bank, banka CREDITAS, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz