Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Jak investovat?

22.2.2024  |  Tomáš Smetana, zpráva Freedom24 | foto: Unsplash
  


Každý den provádíme nějaké transakce: nakupujeme potraviny, tankujeme benzín do auta, platíme za aplikace v telefonu nebo prodáváme staré věci na online bazaru. V oblasti investic může pro nákup a prodej sloužit například burza cenných papírů. Ta funguje jako speciální místo pro nákup nebo prodej cenných papírů, jako jsou akcie, dluhopisy a ETF. 


Co je to burza cenných papírů a jak funguje?



Burza cenných papírů je speciální místo pro nákup nebo prodej cenných papírů, jako jsou akcie, dluhopisy a ETF. Hlavním úkolem burzy je organizovat bezpečné vypořádání transakcí mezi kupujícími a prodávajícími tak, aby nikdo nebyl podveden a na jeho účet přišlo správné množství cenných papírů a peněz. Například pokud se rozhodnete koupit 100 akcií společnosti Apple a někdo na druhém konci světa se je rozhodne prodat. Právě burza zajistí, aby kupující a prodávající byli propojeni a aby transakce proběhla správně.

Přední burzy se nacházejí po celém světě:
  • V USA - NYSE (New York Stock Exchange), NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation)
  • V Evropě - Euronext, LSE (London Stock Exchange), Frankfurt Stock Exchange
  • V Asii - HKEX (Hong Kong Exchanges and Clearing), SSE (Shanghai Stock Exchange)

Proč je potřeba zprostředkovatel?



Aby mohl běžný člověk nakupovat a prodávat cenné papíry na burze, potřebuje makléře, což je společnost, která je registrovaná na burze a má všechny potřebné licence. Makléř vás spojuje s burzou a vydělává na provizích z obchodů s cennými papíry.

Co makléř dělá pro své klienty:

  1. Otevírá makléřské účty a registruje klienty na burze

    Chcete-li investovat do burzovních nástrojů, potřebujete speciální makléřský účet. Jedná se o jakousi peněženku, ve které jsou uloženy vaše peníze a cenné papíry. Jakmile vám makléř otevře účet a uloží na něj peníze, můžete začít investovat. Mnoho moderních makléřů otevírá účty na dálku a celý proces trvá přibližně 10-15 minut.

  2. Ukazuje kotace cenných papírů

    Pro pohodlí klientů používají moderní makléři elektronické obchodní systémy, kde si klienti mohou prohlédnout ceny všech dostupných nástrojů a vzájemně je porovnat. K tomu je možné použít mobilní aplikaci makléře nebo samostatný terminál v případě počítače.

  3. Zadává objednávky zákazníků na burze

    Po výběru cenného papíru, o který máte zájem, zadáte cenu a množství a odešlete nákupní příkaz v aplikaci makléře. Broker následně odešle příkaz na burzu, kde bude čekat na provedení. Proces nabídky trvá zlomky sekundy.

  4. Vypočítává transakce

    Jakmile se na burze objeví prodávající, který je připraven vám prodat akcie ve správném množství a za správnou cenu, transakce je dokončena. Broker pak pošle peníze za akcie druhé straně prostřednictvím burzy a připíše cenné papíry na váš účet.

  5. Poskytuje reporty

    Informace o všech transakcích, které jste provedli, jsou uchovávány u makléře. Kdykoli si můžete objednat report za libovolné období o stavu svého makléřského účtu. Zde zjistíte, kdy a kolik cenných papírů bylo nakoupeno/prodáno, kolik peněz je na účtu a jaká provize byla makléři zaplacena. Takový report můžete potřebovat při podání žádosti na daňový úřad.

  6. Výběr peněz

    Pokud potřebujete peníze a rozhodnete se je z burzy vybrat, makléř je převede na váš bankovní účet.

Práce makléře
Autor: Freedom24
= Pro zvětšení klikněte na obrázek =

Na co si dát pozor při výběru makléře?



Licence. Zkontrolujte, zda má společnost licenci k výkonu makléřské činnosti. Licenci vydává státní regulační orgán, který dohlíží na činnost profesionálních účastníků trhu s cennými papíry. Aby makléřská společnost získala licenci, musí splňovat řadu zákonných požadavků, mít zaměstnance s osvědčením a značný kapitál z vlastních prostředků.

Pro makléře je licence pasem k podnikání. Státní regulátor může licenci odebrat, pokud zjistí sebemenší porušení. Makléři si proto licence váží a neporušují zákony. Licence je obvykle veřejně přístupná na internetových stránkách obou úřadů.

Licence
Autor: Freedom24
= Pro zvětšení klikněte na obrázek =

Pověst. Prozkoumejte webové stránky společnosti, sekci "O nás" a zadejte název společnosti do Googlu - tak získáte více informací o makléři. Prostudujete si recenze klientů a sledujte právní prověrky a jejich digitální stopu.

Například online makléř Freedom Finance Europe je evropskou dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. s akciemi veřejně obchodovanými na burze NASDAQ pod tickerem FRHC. Holding společnosti má sídlo ve Spojených státech a je regulován americkou Komisí pro cenné papíry (SEC). Mateřská společnost se řídí směrnicí MiFID II, regulačním režimem s vysokou úrovní ochrany investorů.

Služba. S makléřem komunikujete prostřednictvím obchodní aplikace. Ujistěte se, že funguje správně a nezamrzá, aby v kritickém okamžiku nedošlo k problémům s transakcemi. Pozornost věnujte také zákaznické podpoře, úrovni služeb a tomu, jak rychle a správně jsou zodpovězeny vaše dotazy.

Poplatky za služby. Zprostředkování je podnikání, takže klienti platí za využívání služeb zprostředkovatele provizi. V závislosti na zprostředkovateli se rozlišují tyto typy poplatků: za transakci, za obrat, za měsíční službu, za použití zapůjčených prostředků, za výběr prostředků atd. Obvykle, stejně jako je tomu u mobilních operátorů, jsou tyto provize sdruženy do poplatkových plánů v závislosti na potřebách klientů.

Existuje samostatná kategorie makléřů s nulovými transakčními poplatky. Ti mají všechny ostatní poplatky stejně jako jiní makléři, ale nikoliv poplatky transakční. Každý vydělává jinak: obchody klientů neprobíhají na burze, ale jsou za peníze přesměrovány třetí straně - tvůrci trhu. Ti zase provádějí obchody za ceny, které jsou výhodné pro ně, ale ne nutně v zájmu investora.

Vrátíme-li se k analogii s mobilním operátorem, je broker bez transakčních poplatků jako operátor, kterému neplatíte za hovory, ale prodává možnost odposlouchávat vás a zjistit vše o vašich plánech třetí straně.

Buďte tedy obezřetní, pokud společnost nemá vůbec žádné provize a vše je zdarma. Může se jednat o podvodníky.

Investovat můžete na platformě Freedom24, která má přístup na více než 15 akciových trhů včetně USA, Evropy nebo Hongkongu. Broker nabízí investování do akcií, ETF, dluhopisů, futures a amerických opcí. Freedom24 současně poskytuje možnost spoření.


      
  



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde




všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz