Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Slavia pojišťovna se opět chystá pojišťovat cizince

24.8.2023  |  Veronika Křivská, zpráva Slavia pojišťovny | foto: Dotfox
  


Obrázek: Píšící rukaSlavia pojišťovna se chystá opět pojišťovat cizince ze zemí mimo Evropskou unii, kteří si na našem území musí uzavřít zdravotní pojištění. Do předloňského léta jej nabízelo pět pojišťoven, pak ale na něj získala monopol pouze PVZP. Ministerští úředníci už tehdy upozorňovali na rozpor s Listinou základních práv a svobod, evropskou legislativou i principy volného trhu.


Letos v polovině července stanoviska ministerských úředníků potvrdila jak Evropská komise, tak především Poslanecká sněmovna a ve středu 23.8. 2023 i Senát. Dvouletý monopol PVZP teď končí a Slavia zdravotní pojištění pro cizince opět zařadí do svého portfolia. Navíc s rozsáhlejší sítí zdravotnických zařízení a novým desetimilionovým limitem krytí.

„Je to pro nás samozřejmě skvělá zpráva a také potvrzení toho, na co jsme po celé dva roky poukazovali, že se totiž pravda ignorovat nedá,“ reaguje na probíhající legislativní proces předseda představenstva a generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser. „S komplexním zdravotním pojištěním cizinců máme dvanáctileté zkušenosti a jsme schopni jej znovu nabízet v takové podobě, jakou vyžaduje nová legislativa,“ dodává Waisser. Současně zdůrazňuje, že si Slavia po celou dobu monopolu udržela všechny týmy, které se o pojištění cizinců v minulosti staraly, takže nový začátek pro ni nebude představovat žádný problém.

Přehled životního pojištění najdete zde

Pojišťovna navíc posílila už tak velmi širokou síť smluvních zdravotnických zařízení o další společnosti jako například AGEL a uLékaře.cz. AGEL je známý poskytovatel zdravotní péče s velkým počtem poliklinik a nemocnic a uLékaře.cz sdružuje 350 lékařských zařízení a dokáže obsloužit klienty jak v ordinacích, tak i prostřednictvím moderní on-line komunikace po internetu.

Slavia připravila novinky například i ve stomatologii, kde lékaře ocení větším počtem bodů a pacientům bude hradit větší rozsah péče. Společně s Českou asociací pojišťoven nyní upravuje své IT systémy k hladkému předávání všech potřebných informací do nově zřízeného registru pojištěných klientů.

Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde

Na rozdíl od bleskového zavedení monopolu před dvěma roky však bude jeho odstranění o poznání pomalejší. „V případě úspěšného završení demonopolizačního procesu budou sice moci cizinci od PVZP odejít, ale nedostanou zpět peníze, které této pojišťovně zaplatili do konce pojistného období,“ vysvětluje šéf Slavia pojišťovny Karel Waisser a dodává, že v rámci znovu nabytého volného trhu půjde v prvním roce hlavně o možnost pojišťovat nové klienty.

Argumenty, kterými se v roce 2021 zaštiťovali obhájci monopolu a na jejichž nesmyslnost poukazovali i čeští ministerští úředníci, se tak po dvou letech ukázaly jako liché.

Rozhovor s generálním ředitelem Slavia pojišťovny Karlem Waisserem



Generální ředitel a předseda představenstva Slavia pojišťovny Karel Waisser po celé dva roky poukazoval na nesmyslnost monopolizace a předkládal argumenty, které vyvracely názory těch, kteří ji obhajovali.

Vrátí se Slavia opět k pojišťování cizinců?

Ano, k nabídce zdravotního pojištění cizinců se velmi rádi vrátíme.

Vaše argumenty byly po celé dva roky konzistentní, zatímco podporovatelé monopolu svoji rétoriku stále měnili…

Když se podíváte, čeho se jejich argumenty týkaly, tak to byl problém s nepojištěnými cizinci, počtem nasmlouvaných lékařů a nezaplacenými fakturami a dluhy
v nemocnicích. Jenomže problém s nepojištěnými cizinci trval dál, protože jeho řešení nebylo v zavedení monopolu, ale v online databázi lidí s cizí státní příslušností. Malá síť smluvních lékařů byl rovněž nesmysl, ta byla na počet našich klientů dostačující a stále se navíc rozšiřuje. A pokud měly nemocnice dluhy a lékaři nezaplacené faktury, pak to bylo kvůli cizincům, kteří nebyli pojištěni vůbec, protože pobývali v ČR nelegálně.

Co jste říkal rozhodnutí Evropské komise, podle které monopol PVZP odporuje evropským předpisům a česká vláda má nyní dva měsíce na to, aby situaci napravila?

Rozhodnutí Evropské komise přišlo shodou okolností ve stejné době, kdy o demonopolizaci rozhodl český parlament, a tím trochu zaniklo. Obě zprávy však považuji za velmi důležité. Chtěl bych totiž připomenout to, že když starý parlament před dvěma roky rozhodl o monopolizaci zdravotního pojištění cizinců, čeští ministerští úředníci byli jednoznačně proti tomuto kroku a poukazovali na jeho absurditu. Evropská komise jim dala za pravdu, což je hodně důležité. Tuším, že v budoucnu se mohou podobné situace vyvolané různými zájmovými skupinami objevit znovu, a proto je velmi důležité, že tento příklad ukázal, že naši ministerští úředníci i Evropská komise mají shodný názor.

V uplynulých měsících několikrát zaznělo od podporovatelů monopolu, že se Evropská komise ohledně monopolu na zdravotní pojištění cizinců jenom doptává a pokutou nehrozí. Její závěry jsou ale jednoznačné…

A takové jednoznačné závěry by také měly motivovat ty, kteří se snažili její roli relativizovat, k určité sebereflexi. Jak už jsem řekl, státní úředníci upozorňovali na to, že jde o chybné rozhodnutí, ale někteří poslanci způsobili, že Česká republika získala v očích Evropské unie nepříjemný škraloup. Ignorování pravdy tak vedlo k reputačnímu problému pro celý náš stát. Pojištění cizinců v zásadě české občany tolik netrápí, ale vyvolalo bohužel řadu otázek u investorů, kteří do té doby Českou republiku považovali za transparentní právní stát a teď si kladou otázku, jak je možné, že k něčemu podobnému mohlo ve fungujícím právním státě dojít.

Obhajovatelé monopolu často hovořili o nízkých limitech pojistného plnění, které by se teď měly zvednout. V době monopolu už se měnily, nebo zůstaly stejné?

Zákonné pojistné částky zvýšili až zákonodárci teprve nyní v souvislosti s odstraněním monopolu. Po většinu času, kdy pojištění cizinců směl nabízet jenom jeden monopolní pojistitel, zůstaly stejné. Rétorika v tomto případě byla zkrátka trochu jiná než realita.

Objevují se už názory, že odstranění monopolu povede ke vstupu komerčních pojišťoven do oblasti zdravotnictví. Mají pravdu?

Nemají a jde o úplný nesmysl. Nyní zastánci monopolu argumentují tím, že jde o novou věc, ale systém, kdy vedle sebe existovalo státní i soukromé zdravotní pojištění, v naší zemi fungoval od roku 2010. Současné rozhodnutí parlamentu proto není žádným revolučním počinem. Jde o návrat k původnímu modelu, a především o návrat k normálnímu volnému trhu, který tady po řadu let byl.

Jenže návrat ke skutečnému volnému trhu zřejmě nebude u komplexního zdravotního pojištění cizinců tak rychlý, jako byl v případě zavedení monopolu…

Ano, to je bohužel pravda, protože klienti sice budou moci v případě úspěšného završení demonopolizačního procesu od PVZP odejít, ale nedostanou zpět peníze, které jí zaplatili do konce pojistného období. Řekněme, že si roční pojištění sjednali letos v březnu a teď by mohli tři měsíce od začátku zákona, který ruší monopol, odejít. Ale peníze za pojistné do března roku 2024 musí v PVZP nechat. To, že si pojišťovna nechá peníze i za období, ve kterém už klientovi žádné pojistné události nekryje, je velmi nespravedlivé. Když třeba prodáte byt nebo auto, tak taky dostanete tzv. nevyčerpané pojistné v rámci pojištění majetku nebo autopojištění zpět. Někteří cizinci proto zřejmě u PVZP ještě zůstanou rok nebo dva, protože byli donuceni monopolem, aby si zdravotní pojištění sjednali právě tam. Pro Slavii proto půjde hlavně o možnost pojišťovat nové klienty. Férovou konkurenci však bude na tomto poli diskvalifikovat to, že kontakty na klienty už má dva roky výhradně PVZP. Je to dost paradoxní, když si uvědomíte, že při zavedení monopolu v srpnu 2021 měly ostatní pojišťovny na povinné opuštění tohoto segmentu pouze pár týdnů. Tehdy Slavii tohle rozhodnutí připravilo o necelých 20 procent obratu.

Co tedy znamená rozhodnutí o možnosti opět nabízet cizincům komplexní zdravotní pojištění pro Slavia pojišťovnu?

Je to samozřejmě skvělá zpráva. Pro Slavii konkrétně znamená hodně práce, na kterou se ale těšíme. Ostatně, už jsme se do ní pustili, protože chceme být připraveni co nejdříve. A pokud by ještě k nějakým změnám došlo, nebude problém na ně flexibilně reagovat. Samozřejmě, že náš produkt komplexního zdravotního pojištění cizinců jsme upravili tak, jak vyžaduje nová legislativní úprava. Po celou dobu monopolu jsme v plném rozsahu udrželi týmy a zaměstnance, kteří se o pojištění cizinců starají, a to bylo správné rozhodnutí. Taky jsme posílili už tak velmi širokou síť našich smluvních zdravotních zařízení o další společnosti jako například AGEL a uLékaře.cz. AGEL je známý poskytovatel zdravotní péče s velkým počtem poliklinik a nemocnic a uLékaře.cz sdružuje 350 lékařských zařízení a dokáže obsloužit klienty jak v ordinacích, tak i prostřednictvím moderní on-line komunikace po internetu. Slavia také připravila novinky ve stomatologii, kde budeme pacientům hradit větší rozsah péče a lékaře oceníme větším počtem bodů a tím pádem i peněz.

Připravujeme se také na jednání s Českou asociací pojišťoven o zřízení registru pojištěných klientů, do kterého budeme z našich systémů předávat všechny potřebné informace. Úplně konkrétní termín, kdy zahájíme prodej, ještě říci nelze, ale očekáváme, že od začátku podzimu budeme zase cizincům komplexní zdravotní pojištění nabízet.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 4,60 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 4,70 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Půjčka s odměnou až 12 000 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5 % p.a.více




      
  





všechny články
Dále v rubrice

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Velké banky, velké zisky za rok 2023 a to jak v Česku, tak i na Slovensku

Obrázek: Banky Velké banky-velké zisky, to platí v Česku i na Slovensku. Největší zisk na obou trzích vytvořila za rok 2023 Česká spořitelna. Na obou trzích se dařilo i ČSOB. Rozdíly v ziskovosti...

ČPP přichází s nabídkou nového připojištění. Co nabídne?

Obrázek: Autonehoda Na začátku jarní motoristické sezóny přichází Česká podnikatelská pojišťovna s nabídkou nového připojištění nulové spoluúčasti s názvem ESO. Kampaň je cílena na řidiče, kteří si chtějí vylepšit své havarijní pojištění o nadstandardní komfort. Co všechno nové připojištění přináší...

Banky oproti očekávání sazby hypoték zvyšují

Banky sazby hypoték nesnižují, některé naopak sazby navýšily. Průměrná nabídková sazba hypoték poklesla jen o 0,05 % p.a. Aktuální informace k vývoji hypotečních úvěrů přinášíme v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz