Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Bezpečně na silnicích i v době pandemie koronaviru

22.3.2020  |  Zdeněk Bubák, zpráva Kooperativy
  


Obrázek: Policie a autoPandemie koronaviru, jak jste si možná všimli, snižuje počty vozidel na silnicích. Nemělo by to však vést k tomu, abychom na silnici rezignovali na dostatečnou pozornost. Případné nehody pak zbytečně zaměstnají složky Integrovaného záchranného systému, jako je policie, hasiči nebo záchranka. Buďme tedy stále ohleduplní ke všem - řidičům, chodcům a cyklistům - zdravotníky aktuálně potřebujeme jinde, nezaměstnávejme je ještě při případných dopravních nehodách.


Česká republika se potýká s koronavirovou epidemií. Jsou zavřené školy, lidé by měli omezit svůj pohyb na veřejnosti jen na nezbytně nutnou dobu, jako jsou například docházka do zaměstnání, nákupy, návštěva zdravotnických zařízení.

Obrázek 1: Pravidla bezpečného provozu
 
Ve státech bojujících s koronavirovou nákazou lze pozorovat výrazný úbytek vozidel na silnicích, často až o desítky procent. To s sebou nese pozitivum v podobě zvýšení průměrné rychlosti vozidel jedoucích v době dopravní špičky i o více než 20 km/h. Na prázdných silnicích ovšem pozornost řidičů nejednou poleví. Podlehnou falešnému pocitu, že mají vše pod kontrolou, nemůže se nic stát… a nejednou také neodolají pokušení jet rychlostí nad povolený limit. Navíc v době, kdy je nadprůměrně teplo a panuje slunečné počasí, povrch silnic je suchý. „Minimální provoz také může vést k tomu, že se kromě řízení budou věnovat činnostem, které jsou pro jedoucí řidiče rizikové. Telefonování, čtení a psaní esemesek, brouzdání po internetu. To však může být velmi ošidné, snadno může dojít k vážné dopravní nehodě, která zbytečně zaměstná policisty, zdravotníky a nejednou i hasiče,“ říká Roman Budský, předseda expertní rady Platforma VIZE 0.

Na silnicích by měli všichni účastníci silničního provozu, motorizovaní i nemotorizovaní, dodržovat všechny zásady bezpečného chování. Mezi ty hlavní patří:
  • ODSTUP: Tak jako dodržujeme odstup 2 m mezi sebou z důvodu eliminace rizika nákazy, dodržujme i bezpečný odstup mezi vozidly. Pamatujme na pravidlo 2 sekund.
  • POZOR NA DĚTI: Ve školách se neučí. Řada malých dětí se tak bude přes den pohybovat po silnicích bez doprovodu svých rodičů. Je třeba jim připomenout zásady bezpečného chování v silničním provozu, ovšem i řidiči musí s jejich zvýšenou přítomností počítat.
  • RYCHLOST: Menší provoz svádí k rychlejší jízdě. Dbejme za každé situace na dodržování rychlostních limitů.
  • ÚNAVA: V současné krizové situaci je řada řidičů nákladních automobilů a dodávek přetížená, zásobování je prioritou. Prioritou ale musí zůstat i jejich bezpečná jízda, aby svůj náklad v pořádku dovezli do cíle. Je potřeba dodržovat povinné přestávky a předcházet únavě a mikrospánku.
  • PŘEDVÍDAVOST: Lidé se ocitli v situaci, která tu ještě nebyla, řeší řadu nenadálých problémů a situací. Počítejme s možnými chybami druhých. Nejen motoristů, ale i chodců a cyklistů.
  • ZÁCHRANÁŘSKÁ ULIČKA: V případě, že vznikají kolony pomalu jedoucích či dokonce stojících vozidel, pamatujme na umožnění průjezdu zdravotnických, policejních a hasičských vozidel. To platí nejen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla.
  • ZÁZNAM O NEHODĚ: Když už se nehoda stane, zachovejme chladnou hlavu a posuďme, zda je potřeba ve všech případech volat Policii ČR. U menších nehod bez zranění stačí pečlivě vyplnit evropský formulář Záznam o nehodě a nezatěžovat tak policisty výjezdem k nehodě. Řádně vyplněný formulář je nezbytným podkladem pro pojišťovnu.
Vážné dopravní nehody zbytečně zaměstnávají policisty, zdravotníky a nejednou i hasiče. Zranění lidé často vyžadují náročnou a dlouhodobou péči celého zdravotního systému. Bohužel v době, kdy jsou celý integrovaný záchranný systém i zdravotnictví vystaveny enormní zatěžkávací zkoušce v souvislosti s probíhající celosvětovou koronavirovou pandemií. „Péče o jednoho zraněného v důsledku dopravní nehody často zaměstná až desítky zdravotníků. Vážně zranění pak vyžadují náročnou dlouhodobou nemocniční péči. Zbytečně blokují kapacitu zdravotníků i nemocniční lůžka, které aktuálně mohou mít jiné využití. Zaručenou prevencí vzniku takových nehod je dodržovat příslušná pravidla a také počítat s možnými chybami druhých. Silnice je společenské prostředí, kde se obrazně řečeno dnes a denně setkáváme všichni. Víc něž kdy jindy bychom teď měli dodržovat základní zásady slušného chování a ohleduplnosti,“ uzavírá Roman Budský.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce



Obrázek 2: Pravidla bezpečného provozu


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Při cestě na Slovensko pozor na cestovní pojištění i pravidla silničního provozu

Obrázek: Slovenská dálnice Slovenská republika, s malebnými horami a vyhlášenými lázeňskými městy, přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. V článku najdete informace o...

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz