Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Šetřit si do prasátka nestačí. Proč je spořicí účet lepším řešením pro vaše úspory?

10.5.2019  |  Komerční článek
  


Obrázek: PenízeSpoření do prasátka je vhodné tak akorát pro malé děti. Díky kasičce se naučí odkládat peníze a neutratit vše, co dostanou od prarodičů k narozeninám. Jenže ani prasátko nevydrží navěky, a to nyní nemluvíme o tom, že jednoho dne se naplní a další peníze není, kam dávat. Jak spořit konzervativně a bez rizika a zároveň mít peníze stále po ruce?


Spořit by měl každý, čím dřív začnete, tím lépe, a to klidně už od útlého věku, kdy je vhodné se učit základům finanční gramotnosti a hospodařit s penězi. V dětství postačí kasička, v dospělosti je ale dobré se poohlédnout po lepším spořicím produktu.

Proč spořit do prasátka nestačí?



Někteří střadatelé mají stále zafixováno, že: „Co je doma, to se počítá.“ Peníze tak pravidelně ukládají do obálky a střeží je pod polštářem ze strachu, aby o ně nepřišli. Tak přesně na tenhle přístup zapomeňte, doma se vám peníze akorát znehodnocují a vystavujete je nebezpečí krádeže.

Chcete-li spořit bez rizika, pak raději vsaďte na spořicí účet. Ten vám peníze zhodnotí a bezpečně uloží. Navíc nemá-li porcelánová kasička „únikový východ,“ je nutné ji rozbít, to se vám u spořicího účtu nestane, ten je neomezený, a tak můžete spořit stovky, tisíce i milióny korun.

Obávat se nemusíte ani nižší likvidity, ta je téměř stejná jako u prasátka. Peníze můžete kdykoliv mít k dispozici. Jak?
  • Peníze převedete na běžný účet, vyberete je nebo jimi zaplatíte.
  • Zajdete do banky a o peníze zažádáte na pokladní přepážce.

Spořicí účet pomůže k levnější půjčce i k bezplatnému účtu



Spořicí účet nenabízí jen možnost výhodně spořit. Na rozdíl od odkládání peněz do obálky vám pomůže i při vyřizování:
  • spotřebitelského úvěru,
  • hypotéky,
  • osobního konta.

Ke spořicímu účtu řada bank nabízí automaticky ten běžný, a to mnohdy zcela zdarma. Nezaplatíte žádné poplatky za jeho vyřízení a ani správu. Navíc bonusem u některých peněžních ústavů je, že vám nabídnou zajímavý výnos i na běžném účtu. Podmínkou ale obvykle je jeho aktivní využívání.

Spořicím účtem si v bance tvoříte bankovní historii, jestliže spoříte pravidelně a vyšší částky, pak velmi pozitivní bankovní historii. A právě ta vám může dopomoci získat výhodnější úvěry, a to ať už je řeč o spotřebitelských půjčkách nebo o hypotékách. Brzy získáte také možnost sjednat si takzvaný předschválený úvěr, který vám banka nabídne na základě vaší bankovní historie v internetovém bankovnictví.

Spoření v bance není nutně spjato s rizikem ztráty peněz, i v tuzemských finančních ústavech lze spořit bezpečně a s jistým výnosem. Zapomeňte tak na porcelánová prasátka, nejrůznější kasičky a obálky pod polštářem, své úspory raději převeďte do jednoho z bankovních domů.


      
  



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

V květnu změní Air Bank úročení spořicích účtů

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Air Bank mění od 3. května 2024 způsob úročení korunového spořicího účtu. Nabídka se touto změnou stane průměrnou a klienti budou muset plnit podmínky, jinak...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz