Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Další případ, kdy soud zamítl žalobu na neoprávněnost poplatků za vedení úvěru

28.5.2013  |  Michal Bubák


ČSOB - Další případ, kdy soud zamítnul žalobu na neoprávněnost poplatků za vedení úvěrového účtuČeskem v současnosti hýbe kauza vracení poplatků za vedení úvěrového účtu. 230 tisíc klientů bank požádalo přes různé iniciativy o vrácení jimi zaplacených poplatků zpět a soud již dvakrát v individuálních případech rozhodl, že banka má poplatky klientovi vrátit. Nedávno stejně rozhodl i finanční arbitr v jiném konkrétním sporu.


Češi se brání ex post, až když je to v módě, a nejraději ještě v zastoupení



Ukázala se typická česká vlastnost. Když to někdo udělá za mě, tak do toho jdu, ale jinak se sám angažovat nebudu. Jak si jinak vysvětlit fakt, že doposud placení poplatků téměř žádnému klientovi nevadilo, dokonce si hypotéky brali klienti více u bank, které poplatky běžně vybíraly, a nežádali o úvěr u jiných bank, které hypotéky nabízely zcela bez poplatku. O svá práva se klienti začali hlásit až po vzniku hromadných iniciativ, kde stačí podepsat plnou moc a odevzdat část potenciálně vráceného poplatku prostředníkovi, který jim takto „nezištně“ pomáhá.

Žádná banka veřejně nezkalkulovala náklady za vedení úvěrového účtu. Škoda



Argumentem vymáhacích iniciativ je to, že banka za poskytnutí úvěru dostává úrok a z toho by měla své náklady s vedením úvěru zaplatit. Přitom všichni zapomínají na to, že úrok je vlastně cena za „dřívější dodání peněz“ než až v okamžiku, kdy by je člověk sám našetřil. Nemá tedy nic společného s náklady banky. A náklady určitě nějaké existují: umořování pořízeného hardwaru, softwaru, výkazy státní bance apod. Škoda, že se žádná banka nepokusila cenu za vedení úvěrového účtu veřejně zkalkulovat. Že by přeci jen byla vyšší než oprávněná? Každopádně vše je složitější, než se zdá.

Další zamítnutá žaloba na neoprávněnost poplatků za vedení úvěrového účtu



Obvodní soud pro Prahu 5 dne 27. 5. 2013 zamítl žalobu na ČSOB o vrácení poplatku za správu úvěru. Soud tak potvrdil praxi, kdy v tisících předchozích rozhodnutích v rámci vymáhacích řízení české soudy tyto poplatky uznaly jako oprávněné.

Ve sporu šlo o vrácení poplatku ve výši 1 100 Kč za správu úvěru ke spotřebitelskému úvěru sjednanému v roce 2011.

Žalobkyně uzavřela smlouvu dobrovolně, o poplatku byla informována. A podle soudu není ani nepřiměřený



Soud v ústním odůvodnění svého rozhodnutí zejména konstatoval, že žalobkyně vstoupila do smluvního vztahu s ČSOB dobrovolně a o výši poplatku, stejně jako o výši dalších plateb, byla informována. Soud dále uvedl, že ujednání o poplatku je určité a neshledal ani jeho nepřiměřenost ani jiný rozpor s českými či unijními předpisy o ochraně spotřebitele.

„Toto rozhodnutí jednoznačně potvrdilo dosavadní judikaturu českých soudů – a to jak okresních (resp. obvodních), tak krajských (resp. městských), jež standardně ve vymáhacích sporech potvrzovaly nárok bank na poplatky za vedení a správu úvěru. I v rozhodnutích vyšších instancí se konstatovalo, že banka nárok na poplatek jasně prokázala,“ podotýká Zlata Kunešová, výkonná ředitelka Právních služeb ČSOB. „Potvrdilo se, že předchozí rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 o nepřiznání poplatků Hypoteční bance nemělo a nemá precedentní povahu,“ dodává.

Dva žalobci ovšem zaznamenali úspěch a poplatky získali zpět



Již dvakrát soud rozhodl o vrácení poplatku klientovi. Naposledy nařídil Obvodní soud pro Prahu 5 Hypoteční bance vrátit klientovi Michalu Novákovi poplatky v celkové výši 4 200 korun a současně, pokud banka nechce riskovat další žalobu, přestat vybírat pravidelný poplatek ve výši 150 korun měsíčně. Hypoteční banka je přitom největší poskytovatel hypoték v Česku.

Spory začaly rozhodnutím německého nejvyššího soudu



První signál o možných problémech s poplatkem za vedení úvěrového účtu se objevil v září 2011, kdy německý nejvyšší soud rozhodl, že účtování poplatku za vedení či správu úvěrového účtu je v rozporu s legislativou Evropské unie. Svůj rozsudek opřel o to, že úvěrový účet klient vlastně nepotřebuje a pokud jej banka vede, je to její problém, ale neměla by klienta za jeho vedení zpoplatňovat.

Německé banky poplatek za vedení úvěru až na výjimky nevybírají



Zjistili jsme, že německé banky poplatek za vedení úvěrového účtu neúčtují. Přesto jsme našli jednu výjimku. Je jí Landesbank Baden-Württemberg, která je mateřskou společností české LBBW bank. Ta si účtuje za správu úvěrového účtu 9 EUR ročně, což po přepočtu vyjde na 19 korun měsíčně. Ve srovnání s poplatky mnoha českých bank, od kterých však již některé upouštějí (alespoň v rámci dočasných poplatkových prázdnin), je to skutečně málo. Poplatky za vedení úvěrového účtu totiž u některých českých bank dosahovaly, případně ještě dosahují, řádově 100 až 200 korun za měsíc.



    



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz