Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Penzijní společnost České pojišťovny přilákala do 2. pilíře nejvíce lidí

22.3.2013  |  Zdeněk Bubák


Penzijní společnost České pojišťovny přilákala nejvíce lidí pro 2. pilíř penzijní reformy. Na snímku pobočka České pojišťovny.Česká pojišťovna ve čtvrtek představila své hospodářské výsledky a současně se pochlubila výsledky své penzijní společnosti. Zisk České pojišťovny vloni vzrostl o 9 % a dosáhl výše 3,9 miliard korun.

Penzijní fond ČP loni zhodnotil vklady klientů o 2,2 %, což je pravděpodobně nejvíce na trhu, ale bohužel pod výší inflace za rok 2012, která činila 3,3 %. Zisk penzijního fondu ČP vloni vzrostl o 57 %.

„Loňský zisk ve výši 3,9 miliard korun je o 9 procent vyšší než předloni. Ukazuje se, že s náklady umíme pracovat lépe než zbytek trhu a udržujeme si tak stabilní profitabilitu i ve velmi složitém prostředí. V posledních letech jsme realizovali rozsáhlé strukturální úspory v provozních nákladech a můžeme tak zásadně investovat do budoucnosti,” říká generální ředitel České pojišťovny Pavel Řehák a dodává: „V loňském roce jsme snížili naše administrativní náklady o 7 procent. Uspořili jsme tedy 555 milionů korun, z nichž jsme zpět do České pojišťovny reinvestovali přibližně 180 milionů korun.“

Předepsané pojistné se stabilizuje



Celkové předepsané pojistné České pojišťovny přesáhlo 32 miliard korun. V oblasti neživotního pojištění činilo 19,5 miliard korun, v životním pojištění pak 12,5 miliard korun. 

„Navzdory náročnému ekonomickému prostředí a de facto stagnujícímu pojistnému trhu jsme v loňském roce dále zlepšovali trend předepsaného pojistného. To se v roce 2012 již téměř stabilizovalo, přestože loni ještě meziročně klesalo o 4 procenta. Tempo poklesu se nám však podařilo dramaticky snížit, protože předloni to bylo o celých 10 procent,“ říká Pavel Řehák.

Předepsané pojistné životního pojištění bylo v roce 2012 v meziročním srovnání nižší o 5,6 %, zatímco v roce 2011 to bylo meziročně o 15,7 %, v neživotním pojištění je pak zpomalení tempa poklesu rovněž pozorovatelné. Předloni to bylo o 6 %, loni již jen o 3 %.

Penzijní fond ČP připisuje klientům pravděpodobně nejvyšší zhodnocení na trhu

- 2,2 %

Dceřiná společnost České pojišťovny – Penzijní fond ČP (dnes Penzijní společnost ČP) - dosáhl zisku ve výši 1,4 miliardy korun (meziročně 57% nárůst). Tento rekordní zisk umožnil připsat klientům pravděpodobně nejvyšší zhodnocení mezi penzijními fondy ve výši 2,2 %. V součtu se státními příspěvky tak v loňském roce klienti PFČP své vklady v průměru zhodnotili o 4,8 %.

Vložené prostředky klientů, včetně státních příspěvků, a zaměstnavatelů činily v roce 2012 dohromady 11,7 miliard korun (meziročně +15 %). Růst zaznamenal rovněž celkový objem aktiv, který meziročně stoupl o 14 % na 67,7 miliard korun k 31. prosinci 2012.

Ke konci roku 2012 měly v ČR penzijní připojištění téměř 5,2 miliony lidí. Celá čtvrtina z nich své prostředky svěřila Penzijnímu fondu České pojišťovny, který si i v roce 2012 udržel pozici jedničky na českém trhu a na zisku celého sektoru penzijních fondů se podílel téměř z jedné třetiny.

600 000 klientů vloni oslovila nabídka Penzijního fondu ČP



„Lidé chtěli vloni uzavřít penzijní připojištění za původních podmínek, a proto jsme koncem roku zaznamenali významný nárůst klientské základny. Jen v listopadu jsme získali okolo stovky tisíc nových klientů, za celý rok pak šlo dokonce o 250 tisíc nových smluv. Současně si 350 tisíc našich stávajících klientů navýšilo svůj pravidelný vklad,“ vysvětluje Tomáš Matoušek, generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny.

Penzijní společnost ČP získala letos zatím nejvíce lidí do 2. pilíře

 

Koncem roku 2012 prošel Penzijní fond ČP transformací a změnil se na dnešní Penzijní společnost České pojišťovny. Ta je nyní lídrem i v tzv. druhém pilíři penzijního systému, když za prvních deset týdnů od startu penzijní reformy uzavřela více než 10 000 smluv. To představuje dvě třetiny ze všech smluv dosud uzavřených na celém českém trhu.

59 % klientů Penzijní společnosti ČP spoří v dynamickém investičním profilu.

Téměř 40 % klientů Penzijní společnosti ČP si sjednalo GARANCI vkladů.

Dynamické investování by mělo v dlouhodobém horizontu nabídnout nadprůměrné výnosy. Druhou nejoblíbenější je vyvážená strategie s 32 % klientů. Většina účastníků 2. pilíře v Penzijní společnosti České pojišťovny je mladší 40 let.

„Klienti mladší 40 let tvoří téměř dvě třetiny našeho kmene druhého pilíře a 26 % klientů je mladších 30 let,” říká Tomáš Matoušek, generální ředitel PSČP a dodává: „Většina klientů jsou dynamičtí investoři. Naopak konzervativní investování není zatím pro klienty příliš lákavé.”

Do druhého pilíře se podle zástupců penzijní společnosti ČP přidává čím dále tím více nových klientů.

Důvody k uzavření důchodového spoření jsou zejména děditelnost prostředků a možnost vyvést 3 % ze sociálního pojištění na vlastní účet.

Významnou roli prý hraje i nabídka GARANCE vkladů od České pojišťovny, kterou uzavřela více než třetina nových spořitelů.

„Klienti se díky GARANCI mohou přesvědčit, že Důchodové spoření je bezpečný produkt, a poté pokračovat ve vybraném spořicím programu přinášejícím vyšší výnosy,” doplňuje Tomáš Matoušek.

Podle zástupců penzijní společnosti směřují státní důchody pro dnešní mladé lidi do 30 let na úroveň 7 tisíc korun měsíčně. Kdo chce mít vyšší důchod, musí začít individuálně spořit, k čemuž mu právě 2. pilíř nabízí vhodné podmínky.

ČSOB Penzijní společnost připíše za rok 2012 zhodnocení 1,8 %



Další penzijní společnost působící na českém trhu, a to ČSOB Penzijní společnost (do 31. 12. 2012 pod obchodní firmou ČSOB Penzijní fond Stabilita), oznámila, že připíše klientům transformovaného fondu zhodnocení za rok 2012 ve výši 1,8 %.

Ke konci loňského roku měla společnost 732 tisíc klientů s více než 28 mld. Kč na účtech a dosáhla celkového zisku 607 mil. Kč.

Zhodnocení prostředků účastníků penzijního připojištění se proti předchozímu roku mírně zvýšilo.

Průměrný věk účastníků činí 48 let s nejpočetnější skupinou do 35 let (28 %) a nad 61 let (25 %). Průměrný sjednávaný příspěvek účastníka u nových smluv za loňský rok činil 509 Kč.
 
ČSOB Penzijní společnost od ledna 2013 nabízí také možnost spoření v nově vzniklých účastnických fondech ve třetím pilíři a v důchodových fondech ve druhém pilíři reformovaného důchodového systému.
 
Kalkulačku pro spoření na penzi najdete zde!




    



Porovnání nabídky penzijního spoření ve 3. pilíři - zde
Žebříček nejlepšího pojištění podle odborníků - zde




všechny články
Dále v rubrice

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

Produktové novinky bank v březnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Produktové novinky Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu března letošního roku oznámily Air Bank, banka CREDITAS, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz