Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Chybí pár tisíc do výplaty? Jak si zodpovědně půjčit?

27.3.2024  |  Komerční článek | foto: Freepik


Může pomoci, ale také výrazně ztížit život. Řeč je o malých půjčkách, které vám pomáhají vytáhnout trn z paty, když před výplatou není kam sáhnout a účtenky se neptají. Než si půjčíte, musíte vědět, jak si půjčit zodpovědně a nespálit se.


Pomůže banka nebo nebankovní společnost?



Obojí. Zkusit to můžete v bance i v nebankovce. Vaše rozhodnutí závisí na částce, kterou chcete, na úvěrové minulosti a schopnosti splácet. Pokud máte na svém kontě nějaký škraloup, kdy jste nespláceli úplně dobře, máte v bance smůlu. Nepůjčí vám. Také tam bývá problém s takto nízkými částkami. Většina bankovních domů pouhých pár tisíc neposkytne. Není to pro ni výnosné a zajímavé. Řešit to můžete kontokorentem nebo kreditní kartou.

Větší šanci máte určitě v nebankovních společnostech, které už dneska musí mít licenci od ČNB, tudíž je větší jistota jejich transparentnosti a právní odpovědnosti. Přesto se můžete setkat s některými praktikami na hraně zákona a měli byste si každou nabídku pečlivě přečíst a zvážit, zda její přínos převyšuje negativa. Chcete si půjčit jen menší obnos na krátkou dobu? Projděte si více nabídek různých poskytovatelů a zhodnoťte, která půjčka do výplaty je pro vás vhodná. Výhodou je rychlé vyřízení online a peníze na účtu takřka okamžitě po schválení.

Tip: Některé společnosti nabízí novým klientům první půjčku bezplatně. Když vrátíte ve stanoveném datu, zaplatíte přesně tu sumu, kterou jste si půjčili.

Zdá se, že půjčky do výplaty mají samé výhody. Ovšem není to tak úplně pravda. Když nevyužijete první zdarma, poměrně dost si připlatíte. Úrokové sazby jsou větší, často zaplatíte více i na poplatcích a různých „výhodách“. Pozor si dejte zejména na včasné zaplacení půjčené částky. Jakékoliv prodlení vás vyjde draho. A například u půjčky zdarma znamená už den prodlení ztrátu všech výhod a násobné navýšení konečné částky.

Půjčka do výplaty. Pomoc nebo problém?



Existuje stále dost firem, u kterých je lepší si nepůjčovat. Často jsou to právě ty, které poskytují menší a rychlé úvěry. Využívají toho, že jsou lidé ve finanční nouzi a tolik neprověřují kvalitu poskytovatele a jeho produktu. Aby pro vás byla taková půjčka skutečnou pomocí, projděte si pečlivě její parametry a doptejte se na nejasnosti. Neuspěchejte žádost za každou cenu. Dobrou pomocí jsou internetové srovnávače půjček, ale také Index odpovědného úvěrování. Ten dělí banky a nebankovní společnosti do pěti skupin podle počtu hvězdiček. Čím více hvězd, tím lépe.

V analýze je zkoumáte 14 různých parametrů rozdělených na tři okruhy. V prvním jsou vymezeny náklady, druhou část analýzy tvoří transparentnost a třetí klientskou vstřícnost a odpovědné úvěrování. Doporučeno je nevybírat si společnosti, které mají méně než tři hvězdy.

Dodržujte zásady odpovědného půjčování



Půjčit si? To není problém. Ovšem vzít si úvěr se vší zodpovědností a poctivě projít nabídky a přečíst si podmínky půjčky, do toho se často lidem nechce. Pokud se ale chcete zadlužit rozumně, nějaká pravidla byste dodržovat měli.
  • Neberte si půjčky, když nemáte jistotu, že budete mít na splácení. Zejména takto malé částky je obvykle nutné zaplatit hned příští měsíc, což vás snadno uvede do finančních problémů.
  • Úvěr je vhodný jen tehdy, když není jiná možnost a opravu jej potřebujete. Rozbil se důležitý spotřebič, přišla faktura k okamžitému proplacení nebo se poškodilo auto? Toto jsou všechno důvody, proč si půjčit. Na dárky nebo dovolenou už je to zbytečnost.
  • Dobře si prověřte, kolik opravdu zaplatíte. Využijte možnost různých internetových úvěrových kalkulaček. Přesnou částku musíte mít uvedenou i ve smlouvě o úvěru.
  • S úvěrovou smlouvou souvisí i další část. Dobře si přečtěte, co vám hrozí, když se opozdíte s platbou, jaké jsou poplatky za odložení splátek nebo jejich změnu. Člověk nikdy neví, co přijde.
  • Pozor na požadavek na ručení, zástavu nemovitostí apod. U takto malých půjček je to nerozum a nikdy byste se kvůli pár tisícům do takového rizika neměli pouštět. Kdybyste neplatili, věřitel vám bez mrknutí oka prodá majetek.
  • Prověřte si poskytovatele. Koukněte, zda má licenci od ČNB, jaké recenze na internetu a jak vypadají jeho webové stránky. Když budete mít jakoukoliv pochybnost, raději hledejte jinde.

Můžete si půjčit?



Když se budete držet rad zmíněných výše, pohlídáte si všechny částky a poctivě přečtěte smlouvu, získáte dobrý náhled na to, zda je pro vás nabídka výhodná nebo ne, klidně si půjčte. Někdy neexistuje jiná možnost řešení, a pak se obracejte jen na solidní a prověřené poskytovatele. Na druhou stranu by každý měl mít takovou rezervu, aby ho pár tisíc nedokázalo vyvést z míry. Pokud nejste schopni něco našetřit, měli byste se zamyslet spíš na zpracování domácího rozpočtu, navýšení příjmů a snížení výdajů.


    



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz