Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

V kavárnách a restauracích se platí kartou dvakrát více než loni

30.11.2017  |  Zdeněk Bubák, zpráva Storyous
  


Obrázek: KavárnaPodle společnosti Storyous, která prodává pokladní systémy, v českých restauracích a kavárnách lidé platí kartou téměř dvakrát častěji než loni. Bezhotovostně zaplatíme v restauraci nebo kavárně průměrně 300 korun, hotovostí asi polovinu. Storyous předpokládá, že díky vyšší akceptaci platebních karet budou hosté platit více a tak nás čeká boom restauraterství a kavárnictví. Podniky se také stávají atraktivnějšími pro zahraniční turisty.


Společnost Storyous, vyvíjející gastronomické systémy, nedávno informovala, že za útratu v restauracích, hospodách, kavárnách anebo bistrech hradíme platební kartou stále častěji. Oproti loňskému roku dokonce došlo ke skokovému nárůstu jak počtu transakcí, tak jejich výši. Vyplývá to z dat asi 3000 podniků, která Storyous analyzovala. Česká gastronomie se tak může těšit na vyšší tržby, protože při platbě kartou jsou prý útraty asi o 30 % vyšší.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více



Podle analytiků společnosti Storyous došlo k souhře několika okolností - Češi obecně více používají platební karty. Ale také moderní pokladny umožňující bezhotovostní transakce zamířily díky EET do tisíců podniků, a banky v konkurenčním boji nabídly výhodnější podmínky provozovatelům gastronomických zařízení. A jaké tyto okolnosti měly dopady? Zatímco loni zákazníci platili kartou v 3,9 % případů, letos je to již 7,3 %. Kromě toho, že zákazníci platí v posledních měsících kartou čím dál tím častěji, s ní také utrácejí mnohem větší částky.

„Průměrná výše platby kartou dosáhla v polovině letošního roku 319 Kč, kdežto v hotovosti pouze 149 Kč. Jen pro srovnání – ještě loni za stejné období byla průměrná útrata kartou pouze 174 korun,“ popisuje situaci Jiří Šafka, hlavní datový analytik Storyous. „Tento trend bude dále pokračovat a podporovat ho budou sami provozovatelé restaurací. Platby kartou totiž mají pozitivní vliv na výši útraty. Pokud host nemá strop v podobě hotovosti v peněžence, nechá v podniku zpravidla až o třetinu více peněz, než původně plánoval. V turistických lokalitách pak mohou podniky lépe oslovit turisty, kteří bezhotovostní platby díky výhodným směnným kurzům při platbě vítají.“

Směnárenská kalkulačka na Finparádě


Provozovatelům gastronomických zařízení podle Storyousu nahrál i konkurenční boj mezi poskytovateli terminálů. Dokázali v rámci náběhu EET nabídnout výhodnější ceny za provoz platebního terminálu. Ty v rámci nabídek klesly i pod 1 %. Karty díky tomu začaly přijímat i menší, například regionální podniky, které si často pořídily platební terminál spolu s EET pokladnou. U Čechů navíc platí pravidlo, že kde je terminál, tam ho rádi využijí.

„Od roku 2015 pozorujeme nárůst počtu lidí, kteří neváhají použít platební kartu i při platbě za drobnosti a částky nižší než 50 korun. Za nákup v hodnotě pod 200 korun zaplatí kartou více než polovina nakupujících. Většina lidí navíc uvádí, že by v případě dalšího rozšíření dostupnosti platebních terminálů používala platební kartu ještě častěji a v hotovosti vybírala jen menší částky jako určitou jistotu,“ uvádí Roman Přeučil, produktový manažer Raiffeisenbank.

Storyous uvádí příklad Polska, jehož gastronomický trh je nyní jedním z nejvýkonnějších ve střední Evropě, a to i díky možnosti platit bezhotovostně.

Porovnejte si náklady na vedení účtu v různých bankách

„V Polsku, kde platbu kartou umožňuje naprostá většina gastronomických podniků, využijí zákazníci tuto možnost ve dvou třetinách případů. V Polsku funguje proces fiskalizace už dlouho, a i proto je tam podíl plateb kartou až výrazně vyšší,“ uvádí Igor Třeslín, CEO Storyous a dovádá: „Budeme se snažit, aby i Česká republika v následujících letech díky zavedení moderních pokladen směřovala k tomuto podílu. Pokud tempo růstu vydrží, můžeme se již v příštím roce těšit na prokazatelný pozitivní ekonomický dopad na české restaurace a kavárny.“

Anketa


Mělo podle vás zavedení EET pozitivní vliv na zvýšení četnosti placení kartou v restauracích a kavárnách?
Ano, mělo. (50 %)
Ne, nemělo. (50 %)



      
  




všechny články
Dále v rubrice

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Obrázek: Muž u notebooku Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku...

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz