Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Jaké jsou rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou?

4.9.2017  |  Komerční článek
  


Rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou. Na snímku penízeKdo se dnes rozhodne pro půjčku, ten má možnost vybrat si primárně ze dvou klíčových segmentů. Tím prvním jsou bankovní půjčky a tím druhým jsou nebankovní. Jak se liší? Podívejme se společně. První rozdělení se pochopitelně může týkat faktu, kdo peníze nabízí. V případě bankovních půjček jsou to klasické u nás působící banky. V případě nebankovních společností se jedná o soukromé firmy, které mají kapitál a chtějí ho půjčovat.


Jak se liší bankovní a nebankovní půjčky?

Jistota férového přístupu



V minulosti v tomto jasně dominovaly bank. Proč? Jelikož bylo povinností mít bankovní licenci a tak bylo více než jasné, že byly pod kontrolou. Doba se však mění a ochrana spotřebitelů je stále větší. To znamená, že dnes i nebankovní společnosti budou muset získat licenci. A to nebude nic jednoduchého, protože mezi podmínky patří:
  • Kapitál ve výši 20 000 000 Kč
  • Doložení trestní a finanční bezúhonnosti
  • Sídlo v ČR a dozorčí rada

Podmínky získání



Důležitá věc, na kterou lidé pochopitelně hledí stále více. To proto, že kromě klientů s dobrou bonitou jsou tu i tací, u kterých už je problémem třeba jejich minulost, nebo výše příjmu. Zatímco banka je může často odmítnout, nebankovní půjčky pro každého jasně ukazují, že mohou přijít s úvěrem i pro toho žadatele, který spadá právě do segmentu těch problémových a banka mu nepůjčí. Je tedy jasné, že s ohledem na benevolenci jasně dominují nebankovní společnosti.

Výhodnost



Kdo si bere půjčku, ten chce, aby přeplatil skutečně co možná nejméně. Jedině tak může o své půjčce říci, že je výhodná. Jaký poskytovatel je lepší volbou? Určitě to bude bankovní půjčka. Zvláště potom u malých bank, jelikož tam úrokové sazby i RPSN bývají na hodnotách několika jednotek procent. U velkých bank už je to horší, jelikož některé se mohou vyrovnat těm nejlepším nebankovním společnostem. Obecně lze ale říci, že právě nebankovní půjčky nepatří k těm nejvýhodnějším. I když zde výjimky skutečně existují.

Výběr půjček



Zde lehce převládají nebankovní společnosti, jelikož jejich nabídka je rozhodně rozmanitější. V čem konkrétně? Mohou nabídnout půjčky jak tomu, kdo potřebuje jenom pár tisíc, tak i tomu, kdo potřebuje miliony. A to znamená výběr z těchto možností:
  • Mikropůjčky
  • Spotřebitelské půjčky
  • Americké hypotéky
Když se podíváme na banky, tak u nich začíná nabídka na spotřebitelských půjčkách. To znamená, že rychlá půjčka před výplatou u nich dostupná není. Co už ale také najdete, to je i hypotéka. Jak neúčelová, tak pochopitelně také účelová.

Rychlost získání



Zde je třeba vše posoudit individuálně. Pokud u banky máte účet, chodí vám na něj peníze a máte možnost požádat si skrz internetové bankovnictví, může být půjčka schválena skutečně velmi rychle, v desítkách minut. Jinak je ale třeba čekat. Někdy dny, a jsou případy, kdy dokonce přes týden. To nebankovní společnosti jsou mnohdy rychlejší. Mikropůjčky mohou být vyřízeny i za pár minut a klasická spotřebitelská půjčka je úvěrem, který u některých poskytovatelů získáte i do druhého dne. Dobrá volba pro toho, kdo na peníze spěchá.

Dostupnost poboček



I když se dnes vše přesouvá na internet, mohou být žadatelé, kteří vše raději vyřídí osobně, na pobočce. Kdo mezi ně nepatří, ten ocení nebankovní půjčky, jelikož u nich už není problém vše vyřídit kompletně online. Kdo ale pobočky vyhledává, pro toho může být i toto jedna z podmínek výběru půjčky. A je jasné, že zde dominují banky. Hlavně potom ty velké. I když nemusí být úplně nejvýhodnější, mohou nabídnout právě onen komfort spojený s tím, že jejich pobočky jsou téměř všude. Nejenom v okresních nebo krajských městech, ale skutečně také v těch menších. To je komfort, který nebankovní společnosti v podstatě nedokážou nabídnout.


      
  



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz