Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Malé částky si Češi půjčují od příbuzných. Ve většině případů bez uzavření smlouvy

28.7.2016  |  Monika Šimůnková, zpráva Home Credit
  


Malé částky si Češi půjčují od příbuzných.V dnešní době má nějakou půjčku už téměř každý. Ať už na pořízení bytu, tak i na vybavení domácnosti. Když je požadavek vyšší, spoléhají se na banky a finanční instituce. V případech, kdy si lidé ale potřebují půjčit jen menší sumu a nechtějí využívat bankovní produkty, přichází s prosbou ke svým příbuzným. Podle průzkumu agentury ale v devíti z deseti případů není taková půjčka ošetřena smlouvou.


Stále častěji si lidé půjčují menší částky. Jelikož však kvůli malé sumě nechtějí chodit do bankovních institucí, chodí s prosbou o půjčku ke svým příbuzným. Nejčastěji Češi žádají půjčku do 10 tisíc korun. V devíti z deseti případů, kdy si mezi sebou půjčují blízcí lidé, přitom není uzavřena žádná smlouva, což může být riskantní. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Časté půjčování probíhá mezi rodiči a dospělými dětmi



Češi svým příbuzným věří a doufají, že je při prosbě o půjčku neodmítnou. Nejčastěji se obrací na rodiče, což uvedly dvě třetiny z těch, kteří peníze chtějí od známých a rodiny. Dalších osmnáct procent si půjčuje od kamarádů, čtrnáct procent potom od sourozenců.

Při obrácení rolí však z výzkumu vyplynulo, že téměř polovina respondentů svým příbuzným nikdy nepůjčila více než pět tisíc. Pokud jsou respondenti v roli věřitele, opět poskytují peníze hlavně rodině a známým.

Přehled nabídky půjček najdete zde


„Půjčit si peníze od příbuzných je nejjednodušší varianta. Lidé počítají s tím, že jim v případě potíží rodiče či sourozenci počkají se splátkou a oni se tak nedostanou do problémů. O stejnou motivaci jde v případě půjček od kamarádů,“ říká Michal Kozub, produktový manažer společnosti Home Credit.

Příbuzní poskytují půjčky bez uzavření smlouvy



Půjčka mezi příbuznými je vždy založená na vzájemné důvěře, v sázce jsou koneckonců vztahy v rodině. Domluva o pravidelném splácení však často bývá pouze ústní. Dvaadevadesát procent Čechů totiž při poskytnutí půjčky příbuznému vůbec nepodepisuje smlouvu.


„Je milé, že lidé svým příbuzným při půjčování peněz věří. I přesto by si však měli půjčku mezi sebou potvrdit smlouvou. Tím se pouze pojistí pro případ, že dojde k neočekávaným událostem. Je to koneckonců pojistka pro obě strany a vyjasnění pravidel. A jak známo, pořádek dělá přátele,“ vysvětluje Kozub.

Půjčování peněz mezi příbuznými však může způsobit také nepříjemnosti. Pětina respondentů uvedla, že když půjčila svým nebližším peníze, nedostali nazpátek všechny peníze. V případě, kdy si respondenti od svých příbuzných půjčili, byla situace lepší. Nižší částku vrátila pouze dvacetina Čechů. Většinou jsou však dotázaní s půjčováním peněz svým nejbližším spokojení a zpět dostanou stejnou částku, jakou na začátku půjčili.

Výhodou jsou většinou nulové úroky



Respondenti si při půjčování mezi příbuznými nejvíce cení nízkého nebo nulového úroku, kdy svému věřiteli nemusí dávat žádné peníze navíc. Uvedlo to 84 % dotázaných. Více než dvě třetiny Čechů si také chválí možnost splácet půjčku podle vzájemné dohody a rychlé možnosti změn.

Jako hlavní nevýhodu půjček považuje 84 % Čechů riziko zhoršení vzájemných vztahů při nesplacení. „Poskytování půjčky mezi příbuznými má určitě své značné výhody. Pokud ale lidé nesplácí včas, věřitelům to může vadit a dochází k neshodám. Půjčka proto může výrazně ovlivnit vztahy v rodině. Před uzavřením dohody by si lidé také měli jasně definovat pravidla, za jakých k půjčce dojde. Ty by potom měli oba dodržovat. Lidé mají často pocit, že žádné podmínky nepotřebují, protože se znají. To je ale chyba, která může ve finále vzájemné vztahy poznamenat,“ upozorňuje Kozub.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz