Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Prohlédněte si výkonnost korunových otevřených podílových fondů ČSOB

15.1.2013  |  Michal Bubák


V uplynulém roce dosáhl průměrný výnos korunových otevřených podílových fondů ČSOB 9,69 % p.a. Tři nejvýkonnější fondy dosáhly za posledních 12 měsíců zhodnocení více než 20 % p.a. Nejúspěšnější byl s výnosem 28,81 % p.a. ČSOB Akciový fond - Střední a východní Evropa, který byl ve své skupině (peers) absolutně nejlepší. Zhodnocení u fondu ČSOB Realitní mix dosáhlo na 21,67 % a u fondu ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství – KBC ECO Fund CSOB na 23,96 %.


Za výnosovou dynamikou fondu 
„Střední a východní Evropa“ stojí především investice do Turecka

ČSOB Akciový fond – Střední a východní Evropa směřuje finanční prostředky do trhů v regionu střední a východní Evropy, především do Ruska, Turecka, ČR, Polska, Maďarska, Slovinska, Rumunska a Chorvatska, při zachování široce rozložené sektorové alokace portfolia. Je vhodný jako doplnění akciové složky v portfoliu investora, který vyhledává možnost vysokého zhodnocení a rovněž akceptuje větší kolísání cen cenných papírů. V případě investice do nástrojů v jiné měně než CZK (s výjimkou EUR) není měnové riziko zajištěno. Nabízí se tak možnost výnosu plynoucí z posilování měn vůči koruně. Oproti výraznému poklesu tohoto fondu před pěti lety má jeho výkon vzestupnou tendenci a v roce 2012 dosáhl výnosu 28,81 %. Byly to investice do Turecka, které táhly výnosovou dynamiku fondu.


Manažer portfolia fondu Pavel Kopeček, CFA1 o turecké ekonomice říká: „Myslím si, že Turecko je země, jejíž potenciál převyšuje možnosti většiny evropských zemí. Je to dáno především příznivou demografií, geografickou polohou a současnou ekonomickou situací. Turecko je složením obyvatelstva velmi mladá země, průměrný věk cca 29 let (oproti zhruba 41 letům v ČR). Veřejné finance nejsou zatíženy vysokým zadlužením (vládní dluh činí 40 % HDP), které se navíc v posledním desetiletí podařilo výrazně snížit. Hospodářský růst byl v minulých letech založen zejména na silné domácí poptávce, dnes se však začíná ukazovat i exportní síla tureckých firem a výhoda geografické polohy.“

ČSOB Realitní mix investuje do cenných papírů, jejichž emitent zaměřuje své aktivity na oblasti realit a developmentu (výstavba, správa, provozování nemovitostí či obchodování s nimi). Fond ukládá své prostředky do společností působících na evropském a americkém realitním trhu. Převážná část aktiv fondu je zajištěna proti měnovému riziku a díky tomu se do výkonnosti fondu plně nepromítá vliv změny měnových kurzů. Výkonnost fondu byla stejně jako u předešlého poznamenána nepříznivým vývojem před pěti lety. V průběhu let si však svou pozici napravoval a v posledních dvanácti měsících dosáhl výsledku 23,96 %.


ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství – KBC ECO Fund CSOB Water je akciový fond orientující se na odvětví vázaná na vodu. Investuje do firem, které se zabývají například čištěním, odsolováním, obnovou infrastruktury, dodávkami kvalitní vody a podobně. Tyto akcie jsou vybírány po konzultaci s nezávislým výborem pro životní prostředí. Minimální podíl těchto akcií v portfoliu je 75 %. Jedná se o výkonnostně velmi stabilní fond, který zaznamenal vysoké zhodnocení v posledních čtyřech letech. Pouze v době krize, před 5 lety, se kvůli nepříznivé ekonomické situaci dostal do záporných čísel. V posledních 12 měsících zaznamenal výnos 23,96 %.

„Voda je komodita, která začíná hrát v globální ekonomice stále důležitější úlohu, a to v souvislosti s klimatickou změnou a silnou vlnou nové spotřeby a urbanizace v Asii. Většina megaměst s populací nad 5 milionů obyvatel bude do poloviny století tam. Zanedbatelná není ani potřeba obnovy a inovace vodní infrastruktury v rozvinutých společnostech. To vše, spolu s ostatními faktory, ospravedlňuje zařazení tohoto fondu do akciové části portfolia,“ říká Jan Barta, generální ředitel společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

Vývoj tří výše zmíněných fondů potvrzuje investiční zkušenost, která říká, že to, co trhy během krize či korekce vezmou, dokážou fondy vrátit za předpokladu, že jsou profesionálně spravovány a investoři jsou ochotni dodržovat racionální investiční disciplínu. Je to právě nedostatek investiční disciplíny, který může poškodit investory stejným dílem jako negativní vývoj trhu.


Celkově 9 fondů ČSOB mělo za rok 2012 výnos vyšší než 10 %. Celkově 19 fondů pak mělo výnos v minulém roce vyšší než 4 % a pouze 4 fondy měly v posledním roce výnos nižší než 3 %. Jeden z fondů ČSOB pak měl záporný výnos.

Porovnejte si ČSOB fondy s ostatními - zde!

Nejvýkonnější otevřené fondy roku 2012 v CZK:
Fondy Aktuální hodnota Změna od začátku roku Změna za 5 let Změna za 5 let (ročně) Datum
ČSOB Akciový fond – S a V Evropa 0,6166 28,81 % -30,21 % -8,60 % 31. 12. 2012
ČSOB Realitní mix 0,5794 21,67 % -30,18 % -8,59 % 31. 12. 2012
ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství 838,5200 23,96 % -1,99 % -0,50 % 2. 1. 2013
Zdroj: ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost




    



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce




všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz