HN: Záložna Akcenta požádá o bankovní licenci

Záložna Akcenta, která s aktivy přesahujícími 3,4 miliardy korun patří spíše k těm menším, již brzy požádá centrální banku o bankovní licenci. "V říjnu chceme na ČNB podat jak žádost o transformaci družstva na akciovou společnost, tak i žádost o bankovní licenci," potvrdil předseda představenstva kampeličky Bořivoj Pražák.

Aby se záložna mohla stát bankou, bude muset mimo jiné navýšit kapitál. Minimální požadavek je půl miliardy korun a Akcentě k této hranici schází 153 milionů. Milan Lacina, majitel holdingu, pod nějž Akcenta spadá, chce se společníky, kteří jsou sdruženi ve firmě Qarta, kapitál významně navýšit. "Celkem se bude jednat o 370 milionů korun," prohlásil Lacina.

Tyto peníze by měly pokrýt i další dva problémy, které záložnu trápí. Prvním je vysoký podíl špatných úvěrů, jež klienti nesplácí tak, jak by měli. Aktuálně jejich podíl na všech rozpůjčovaných penězích činí 35 procent. Majitel Lacina tvrdí, že více než 90 procent špatných úvěrů kampelička nakonec vymůže, nicméně během příštích dvanácti měsíců prý bude muset navýšit opravné položky, což znamená vyšší náklady.

Kromě špatných úvěrů svazuje Akcentu také ztrátové hospodaření. Vyjma roku 2013 nebyla nikdy zisková. Na konci loňského roku její kumulovaná ztráta dosáhla třiceti milionů korun. Podle Laciny jsou to plánované ztráty a v roce 2019 by se měla dostat kampelička do zisku. "Ztráta je přirozená, měli jsme velké počáteční investice. Svůj podíl na ztrátě má také to, že musíme vytvářet opravné položky k nespláceným úvěrům," dodal majitel záložny.


Hospodářské noviny  |  14.9.2015


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz