1. prosince – Světový den boje proti AIDS. HIV je stále velkou hrozbou. ZP MV ČR na léčbu onemocnění loni vyplatila přes 68 milionů korun

Infekce HIV patří v Česku k dlouhodobým problémům. Podle údajů Českého statistického úřadu počet nakažených od roku 2012 setrvale narůstal. V loňském roce sice došlo s 254 novými případy nakažených HIV k mírnějšímu poklesu, nicméně bylo zjištěno 47 nových případů onemocnění AIDS, což je dosud nejvyšší roční počet.1,4 Tomu také odpovídají náklady vynaložené na léčbu nemoci. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) loni na léčbu svých HIV pozitivních pojištěnců vydala 68,3 milionu korun. Z toho více než 62 milionů korun bylo vynaloženo na léky. Roční léčba jednoho pacienta vyjde v průměru na 280 tisíc korun.

Z aktuálních statistik ZP MV ČR vyplývá, že mezi klienty pojišťovny se v loňském roce léčilo 244 klientů s infekcí HIV, což je o 41 více ve srovnání s rokem 2016. Zvyšující se počet pacientů se promítá do nákladů na léčbu. „ZP MV ČR v roce 2017 na léčení pacientů s HIV vynaložila 68,3 miliony korun, což je o 13,4 milionu více než v roce předchozím a dokonce o 27 milionů více než v roce 2015. Mezi pacienty jednoznačně převažují muži, kterých je celkem 216. Co se týče věkové kategorie, největší podíl zaujímají osoby od 30 do 44 let a nejvyšší výskyt nemocných připadá na Prahu (83), následuje Brno (26) a s velkým odstupem Ostrava (9),“ uvádí Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

HIV versus AIDS

K infekci HIV dochází v případě, kdy do organismu člověka pronikne tzv. infekční dávka viru. Existují tři způsoby přenosu viru – nechráněným pohlavním stykem, krevní cestou (injekční užívání drog, podání infikované krve nebo přípravků z ní vyrobených) a přenosem z nakažené matky na dítě. Inkubační doba trvá průměrně 3 týdny. Infikovaná osoba je zdrojem možné nákazy prakticky okamžitě po vniknutí viru HIV do organismu a nakažlivou zůstává až do konce svého života.

HIV virus negativně ovlivňuje obranyschopnost člověka. Napadá skupinu bílých krvinek zvanou T lymfocyty, které hrají významnou roli při obranyschopnosti lidského organismu. Virus se v nich množí a později krvinky zabíjí. Výrazný pokles počtu bílých krvinek pak vede k selhávání imunity a dochází k rozvoji onemocnění AIDS. Celý proces, než HIV virus zničí imunitní systém a člověk onemocní, může trvat i několik let. Nelze ani s určitostí říci, zda se u všech HIV nakažených osob onemocnění projeví. U velké většiny z nich dochází k rozvoji některého z příznaků HIV/AIDS obvykle za 10 až 15 let po infekci.

Léčba je celoživotní

Vzhledem k oslabené imunitě se organismus nakaženého nedokáže bránit přídatným infekcím, kterým následně i podléhá. V dřívějších dobách bylo onemocnění smrtelné, většina infikovaných pacientů umírala do dvou let na parazitární, bakteriální, virové či plísňové infekce. Až po vývoji antiretrovirových léků se z něj stala nemoc chronická. První lék byl registrován v roce 1987, dnes už existuje několik různých antiretrovirotik, která se při léčbě většinou kombinují. Ačkoli má antiretrovirová terapie pouze omezený efekt, dokáže oddálit progresi onemocnění, a výrazně prodloužit a zkvalitnit život pacienta.

ZP MV ČR působí na českém trhu nepřetržitě 26 let a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Je držitelkou ocenění Zdravotní pojišťovna roku 2015 a 2016 a mezinárodního titulu Czech Superbrands 2017 a 2018.


Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR  |  26.11.2018


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz