Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Blíží se Vánoce. Jak je zvládnout bez zbytečných půjček?

30.10.2018  |  Komerční článek
  


PůjčkaPůjčit si na vánoční dárky je holý nesmysl. Přesto více jak 10 % Čechů prožívá Štědrý den na dluh. Nejčastěji si lidé sjednávají krátkodobé půjčky v řádech desetitisíců. Jak předejít zadlužování o Vánocích a kdy možná i půjčka na vánoční dárek nemusí být tak špatným řešením?


Do Vánoc zbývají sotva dva měsíce, tento fakt ale většinu nerozhází. Dárky lidé často řeší až na poslední chvíli, pak se však dostávají do situací, že neví, co koupit a za co. Na rychlo si tak sjednávají půjčky a pořizují zbytečnosti.

Proč půjčka na vánoční dárky není vhodným řešením?



Ať už se jedná o bankovní či nebankovní půjčky nebo o krátkodobé či dlouhodobé úvěry, vždy by měly být v souladu se zásadami zodpovědného a bezpečného zadlužování. Co to znamená?
  • Půjčkou mohou být financovány jen nezbytnosti.
  • Doba životnosti pořizované věci musí být delší než doba splatnosti půjčky.
  • Neberte první úvěr, který se namane.
  • Předcházejte problémům se splácením a mějte vytvořenou finanční rezervu.
Vánoční dárky obvykle tyto zásady nesplňují, a to ať už se jedná o značkovou elektroniku, zájezdy nebo předražené zbytečnosti. Nadílka nejvíce potěší na Štědrý den, poté už se užitek z dárku snižuje, bohužel půjčka tu zůstává v plné síle i několik dalších měsíců. A mnohdy i v nevýhodné formě s vysokými úroky a s nemalými poplatky.

Jak předejít Vánocům na dluh?



Vyhnout se půjčkám na Vánoce jde, a poměrně snadno. Zapotřebí jen je se na nákupy pořádně připravit.
  • Vhodné je začít šetřit ihned od ledna.
  • Nakupovat dárky můžete už od září, díky tomu předejdete velkému výdaji na poslední chvíli.
  • Nakupujte jen to, na co máte finance. 
  • Pamatujte, že Vánoce nejsou o dárcích, ale o času stráveném se svými blízkými.
Pokud se budete řídit těmito třemi pravidly, pak žádná rychlá půjčka nebude potřeba.

Kdy říci ano úvěru na vánoční dárky?



Ne vždy ale musí být půjčka na vánoční dárky holým nesmyslem. Pokud pořizujete potřebnou věc, která obdarovanému bude užitečná a vydrží mu třeba i několik let, pak může být půjčka možným řešením. V takovém případě lze sjednat spotřebitelský úvěr nebo dárek financovat kontokorentem či kreditní kartou.

U kreditní karty je ale nutné, abyste si byli stoprocentně jisti, že peníze zvládnete příští měsíc bez problémů splatit. Díky tomu využijete takzvané bezúročné období a za půjčené peníze nezaplatíte žádný úrok.  

Především v období Vánoc prodejci nabízí také možnost nákupu na splátky. Potřebné domácí spotřebiče tak můžete pořídit, i přestože nemáte peněz nazbyt. V některých případech je navíc splátkový prodej bez navýšení, což znamená, že v průběhu doby splatnosti zaplatíte jen cenu produktu bez žádných úroků a poplatků.


      
  



Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz