Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Nezapomeňte zahrnout do pojištění nemovitosti i solární panely a další ekologické prvky

6.8.2018  |  Zdeněk Bubák, Broker Trust
  


DůmTrendem posledních let je výstavba ekologicky a ekonomicky šetrného bydlení, které snižuje dopady na životní prostředí i peněženku majitelů. Také na budovách, které stojí už desítky let, se stále častěji objevují prvky, jako jsou solární panely, rekuperační jednotky či tepelná čerpadla. Jak je to s pojištěním těchto zařízení a na co by si měli dát jejich majitelé při sjednávání pojistky pozor? Tipy a rady nám poskytl Emil Hála, pojistný analytik společnosti Broker Trust.


U ekologické výstavby je poměrně běžná možnost čerpat různé dotace, v oblasti pojištění ale obecně žádné zvýhodnění ekologických staveb a prvků nenajdeme. Na druhou stranu se nabídka pojišťoven rozrůstá a jsou už schopné pojistit i stavby z materiálů, u kterých dříve sjednat pojištění nešlo, či to bylo komplikované. Typickým příkladem jsou dřevostavby určené k celoročnímu bydlení, které dnes naprostá většina pojišťoven pojistí jako standardní stavbu, pouze u jedné pojišťovny se setkáme za toto pojištění s přirážkou.

Žebříček nejlepšího pojištění podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky životního pojištění - zde


Jak uzavřít pojištění, když máte na domě nebo u domu ekologické prvky?



U pojištění ekologických prvků, jako jsou solární panely či tepelná čerpadla, záleží na tom, zda jsou tato zařízení součástí hlavní stavby, nebo (méně často) stojí v její v blízkosti. V prvním případě je jejich pojištění již zahrnuto v pojistce nemovitosti, jen některé pojišťovny mohou chtít jejich přesné vyjmenování. Pokud zařízení nejsou součástí pojišťované nemovitosti, je potřeba je do smlouvy samostatně specifikovat a připojistit.

Častou chybou bývá, že majitelé zapomenou započítat cenu těchto ekologických prvků k celkové pojistné částce nemovitosti. Například cena solárních panelů umístěných na střeše může přesáhnout i sto tisíc korun, což je už částka, kterou by mělo pojištění zohlednit. V opačném případě by pojišťovna při škodní události nevyplatila dostatečné krytí.

Totéž platí i pro případy, kdy majitelé těmito prvky vybavují svou nemovitost dodatečně – například provedou nákladné zateplení fasády či jinou rekonstrukci. Hodnota domu v tuto chvíli podstatně vzroste a je potřeba aktualizovat pojistnou smlouvu, aby zohlednila novou situaci. Pokud by se tak nestalo, nemovitost by byla podpojištěná a majitelé by od pojišťovny nedostali částku, která by odpovídala skutečným škodám.

Speciálně ohledně nových fasád a dalších druhů zateplení je důležité také zkontrolovat pojistnou smlouvu, zda se vztahuje i na případy škod způsobených zvěří. Majitelé, kterým se v izolaci na půdě zabydlely třeba kuny, by mohli dlouze vyprávět „o pasece“, kterou dokážou tato zvířata napáchat. Stejně tak mohou fasádu poškodit hnízdící ptáci či hmyz. Škody v takových případech snadno dosahují i desítek tisíc korun.

Co vám pojišťovny z ekologických prvků pojistí?



Jak vyplývá z následující tabulky, pojišťovny nemají k ekologickým prvkům na nemovitostech, případně k jiným přilehlým stavbám, jednotný přístup. U některých ústavů tak například nepochodíte s pojištěním pergoly nebo foliovníku, oproti tomu pojištění pro případ poškození fasády zvířaty zahrnuje nabídka každé pojišťovny. Různí se také to, zda vám pojišťovna dokáže sjednat v případě poškození některého z uvedených prvků odbornou asistenci. Některé pojišťovny mají vlastní odborníky, jiné je zajistí externě a některé tuto službu nenabízejí vůbec.

Tabulka porovnává, zda dané pojišťovny nabízejí pojištění konkrétního prvku, a to bez rozdílu, zda je to v rámci základního tarifu, či nákladnější varianty.

Typ prvku
Pojišťovna
Dřevostavba Fotovoltaika, solární systém, tepelné čerpadlo Asistence  Poškození fasády hmyzem nebo zvířaty Markýza Pergola Skleník Foliovník Bazén + zastřešení
Allianz ANO ANO NE ANO ANO ANO ANO NE ANO
AXA ANO ANO ANO ANO ANO NE ANO NE ANO
ČP ANO ANO, nutno specifikovat ANO ANO ANO ANO ANO NE ANO
ČPP ANO ANO ANO ANO ANO ANO ANO NE ANO
ČSOB ANO ANO ANO ANO ANO ANO ANO NE ANO
Direct ANO ANO NE ANO ANO ANO ANO ANO ANO
Ergo ANO ANO Zprostředkuje ANO, ne vosy a sršni NE NE NE NE ANO, max 300 tis. Kč
Generali ANO + příplatek ANO ANO ANO ANO ANO ANO NE ANO
Kooperativa ANO ANO ANO ANO ANO ANO ANO ANO pouze s betonovým základem ANO
Slavia ANO ANO NE ANO NE ANO ANO ANO ANO
Uniqa ANO ANO ANO ANO ANO ANO ANO NE ANO
Zdroj: Broker Trust

Přehled majetkového pojištění najdete zde



Pokud se v pojistné smlouvě nevyznáte, svěřte ji pojistnému odborníkovi, který ji za vás projde a navrhne vhodný nový pojistný tarif či aktualizaci stávajícího nebo navýšení limitů pojistné částky.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

Produktové novinky bank v březnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Produktové novinky Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu března letošního roku oznámily Air Bank, banka CREDITAS, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz