Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Dvě nejčastější věci, na které bychom si neměli půjčovat. Co naopak za půjčku stojí?

18.10.2016  |  Zdeněk Bubák, zpráva Sberbank
  


Půjčka na krbJe půjčka rozumný způsob financování vašich potřeb? Kdy je nutné se jí vyhnout, a kdy bude naopak vítaným krokem při realizaci vašich plánů. Přinášíme vám rady Hany Drápalové ze Sberbank, která popisuje standardní životní situace a možnosti jejich řešení půjčkou.


Dobře hospodařit s penězi je umění. A tomuto umění se dá naučit. O financích je ale třeba otevřeně mluvit, přemýšlet a zejména je dobře plánovat. Půjčka peněz, která do rozumného nakládání s penězi patří, například není vhodná na všechno. Jsou věci, na které se nevyplatí. Přinášíme dva příklady vhodné půjčky a dvě frekventované chyby, kdy si lidé půjčují na nevhodné věci.  

reklama

Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více


Půjčete si na investici do domácnosti



„Zlaté pravidlo nakládání s penězi zní: Rozumné je splácet věci tak dlouho, jaká je jejich životnost,“ radí Hana Drápalová ze Sberbank. Ještě než se rozhodnete si půjčit peníze, měli byste si velmi pečlivě zvážit, jestli daná věc opravdu stojí za to a zda doba splácení je porovnatelná s životností pořizované věci. Typickým příkladem je půjčka na investici do domácnosti. Když půjčkou například financujete efektivnější domácí vytápění ve formě nového kotle či na kvalitní zateplení, díky němuž pak v dalších letech ušetříte, dává to dobrý smysl.

Srovnání bankovních a nebankovních půjček

Na některé vánoční dárky stojí za to si půjčit



Obrovským lákadlem je také půjčit si na dárky, které udělají radost nejbližším. A mezi nimi jsou i takové, které stojí za to financovat půjčkou. Pokud například překvapíme děti  kvalitní sportovní výbavou, jako je model lyžařské či snowboardové značky, uděláme jim tím velkou radost, podpoříme jejich sportování a navíc investujeme do bezpečnějšího vybavení. Podobným příkladem může být investice do ročního členství v respektovaném fitness centru či do jazykového vzdělávacího kurzu v zahraničí.

Žebříček půjček najdete zde

Půjčujeme si na zbytečné vánoční dárky



Půjčujeme si ale také na dárky, které obdarovaní až tolik nepotřebují. Dobrým příkladem je třeba nový mobil nebo televize, když ty stávající nám stále dobře slouží. Následně dárek dlouhou dobu splácíme. Vánoce jsou opravdu rizikem pro dlouhodobě vyrovnaný rodinný rozpočet. Lidé se často nerozumně zadlužují kvůli drahým věcem, které jejich blízcí třeba ani neocení tak, jak si mysleli.

Každopádně se jedná o jednu z nejtěžších zkoušek dobrého plánování rodinných financí. Právě pevný plán, kolik můžeme o Vánocích utratit, je základem, abychom do Nového roku vkročili s vyrovnaným rozpočtem.

Půjčka na splátku půjčky



Příkladem, na co si rozhodně není vhodné půjčovat je splátka půjčky. Řetězení půjček, které tím zakládáme, je klasickým příkladem nezdravého zadlužování. K této situaci nejčastěji dochází v případě, kdy dlužník přecenil své síly. Mnoho lidí má tendenci plánovat splácení nadoraz a nebere ohled na nečekané události. Pak je jen krůček k vytloukání klínu klínem.

„Při plánování výše měsíčních splátek si nechte dostatečnou rezervu. A když už se do problémů se splácením dostanete, doporučujeme řešit je otevřeně a co nejdříve přímo s bankou. Cest k řešení je dnes mnoho,“ uzavírá Drápalová.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz