Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Nebankovní půjčky mohou být rychlou cestou do dluhové pasti. Jak se nestát jejich obětí?

19.3.2015  |  Komerční článek
  


Nebankovní půjčkyŽivot na dluh je dnes standardem, nad kterým se prakticky nikdo nepozastavuje. Vzít si hypotéku a pořídit si vlastní bydlení je jistě výhodné rozhodnutí, ovšem u mnoha půjček se o jejich nezbytnosti dá minimálně pochybovat. Mnoho lidí navíc nevěnuje dostatečnou pozornost podmínkám napsaným ve smlouvách a bezhlavě podepíší téměř vše. Vždyť vzít si půjčku je pomalu tak jednoduché, jako zajít si do obchodu pro pár rohlíků.


Následné řešení neuváženě uzavřených úvěrových smluv může být velkým problémem. Rada, jak se tomu vyhnout, je jediná – vždy si musíte dobře spočítat půjčky a zvážit svou schopnost je splácet.

Jaká jsou rizika neuváženého půjčování?



První kroky člověka, který potřebuje půjčit peníze, obvykle vedou do banky. Tam však nemusí být vyřízení úvěru tak jednoduché. Je třeba mít dostatečně vysoký pravidelný příjem, který ale mnoho lidí nemá. Ať jsou důvody k tomu jakékoliv, banku většinou nezajímají. A tady se nabízí skvělá možnost v podobě půjčky bez doložení příjmů. Jenže je opravdu tak skvělá, jak na první pohled vypadá? Takovéto půjčky poskytuje hodně nebankovních společností, ale zdaleka ne všechny jsou důvěryhodné.

Tyto půjčky znamenají pro firmu samozřejmě jisté riziko, a proto jsou úroky a poplatky z nich podstatně vyšší než u bankovních půjček. Uzavřít takovou smlouvu o půjčce může být potom snadnou cestou do pekel, kdy neschopnost platit splátky je tvrdě pokutována a často lidi dožene k braní si dalších a dalších podobných půjček. Z tohoto kruhu se poté snaží vystoupit s pomocí vyhlášení osobního bankrotu. Jenže i ten má své podmínky a není snadné na ně dosáhnout. Přes veškerou snahu neziskových organizací zabývajících se těmito problémy zůstávají mnoha lidem jen oči pro pláč, když je následně na jejich majetek vyhlášen konkurz a dluhů se stejně nezbaví.

Jak se nestát problémovým klientem?



Nejlepším způsobem, jak se vyhnout jakýmkoliv potížím, je nebrat si žádnou půjčku. Toto je ale samozřejmě téměř nemožné. Málokdo má našetřeno tolik finančních prostředků, aby v případě nenadálých výdajů mohl vše vyřešit sám. Alespoň je ale dobré se snažit nedostat se do role problémového klienta, protože pak může být obtížné dosáhnout na skutečně výhodnou půjčku. Bankovní domy obvykle půjčky pro problémové klienty poskytovat nechtějí.

Co tedy udělat pro to, abyste jím nebyli? V první řadě si posílejte výplatu a další finance na jeden účet. Čím vyšší prostředky se vám tam měsíčně otočí, tím lepší vyhlídky u banky budete mít. Myslete na své závazky a nezapomínejte platit splátky včas. Pokud nastane situace, kdy se z nějakého vážného důvodu s placením opozdíte, určitě to dopředu oznamte a pokuste se domluvit na dalším postupu. S takovým přístupem klienta jsou většinou společnosti ochotné o problému jednat. Určitě ze sebe nedělejte mrtvého brouka, přestat komunikovat je ta nejkratší cesta do registru dlužníků. Tam byste se v žádném případě neměli dostat, pak už je velmi těžké získat rozumné podmínky u půjčky, kterou opravdu potřebujete. Samozřejmě existují půjčky bez registru, kdy nebankovní společnosti neberou ohled na to, zda jste či nejste problémovým klientem, ovšem ty se vám velmi prodraží.

Jaký je rozdíl mezi bankovní a nebankovní půjčkou?



Pokud je to tedy jen trochu možné, vždy si berte raději bankovní půjčku. Bankovní půjčky jsou výhodnější, mají zpravidla menší úroky a také smlouvy neobsahují přemrštěné smluvní pokuty za jakékoliv opoždění se splátkou, jak tomu často bývá u nebankovních půjček bez doložení příjmů a bez registru. Samozřejmě když není zbytí, mohou vám pomoci i nebankovní půjčky. Dejte si ale dobrý pozor na to, co podepisujete. Určitě neváhejte dobře si spočítat půjčky od různých společností a rozhodněte se pro tu nejvýhodnější. Přečtěte si také recenze a zkušenosti s těmito společnostmi, najdete jich určitě dost. A hlavně si hodně rozmyslete, zda je taková půjčka opravdu jediným možným řešením.

Chovat se ekonomicky, rozumně a zodpovědně si půjčovat a vždy myslet na zadní vrátka je nezbytným předpokladem zdravého přístupu k penězům. Jen tak se vám podaří udržet se daleko od propasti nekonečných dluhů.


      
  






všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz