Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Firmy nevolí refinancování úvěrů jen kvůli výši sazby. Potřebují individuální přístup

31.5.2013  |  Michal Bubák


Equa bank - Firmy nevolí refinancování úvěru jen kvůli výši sazby - Potřebují individuální přístup - Výsledky hospodaření Equa bank za první čtvrtletí 2013 Poptávka po refinancování úvěrů malých a středních firem v posledních letech výrazně roste. Nejčastějším důvodem pro refinancování je přitom individuální přístup, který je banka schopna firmě nabídnout, nebo požadavky firem na navýšení celkové výše bankovního úvěru. Dalším motivem pro firmy je vylepšení celkového cash flow, a to buď prostřednictvím prodloužení doby splatnosti úvěru, či snížení úrokové sazby. Vyplývá to z údajů, které má Equa bank od malých a středních firem k dispozici.

Proč tedy firmy volí refinancování?



„Obecně se dá říci, že dnes již téměř každá firma s úvěrem od jednotek miliónů korun zvažuje nabídku od více bank a aktivně se zajímá o to, jak si vylepšit svou finanční pozici refinancováním i stávajícího úvěru. Výše sazby přitom není tím hlavním důvodem, proč se firmy rozhodují své úvěry refinancovat. Hledají především individuální přístup, který jim většina bank nedokáže nabídnout, protože jsou svázány nařízeními svých zahraničních matek,“ říká Radek Pluhař, ředitel divize Řízení rizik a místopředseda představenstva Equa bank.

Banky například neakceptují sezónnost byznysu klienta, zkracují dobu splatnosti, mají stanoveny koncentrační limity v rámci určitých sektorů nebo odmítají krátkodobé odklady splátek z objektivních důvodů. „Equa bank k firmě přistupuje individuálně a není svázána nařízeními matky. Od našeho působení v oblasti firemního financování, tedy za zhruba rok a půl, jsme tomuto segmentu poskytli nové úvěry v objemu kolem 3,2 miliardy korun a v 70 % případů šlo o refinancování firemních úvěrů z jiných bank,“ dodává Vojtěch Záškodný, ředitel firemního bankovnictví Equa bank.

Poptávku po refinancování banka eviduje napříč obory



Poptávku po refinancování firemních úvěrů v současné době eviduje Equa bank ve všech oborech podnikání od nemovitostního financování přes financování ekologicko-energetických projektů, jako jsou bioplynové stanice, malé vodní elektrárny nebo fotovoltaické panely, až po standardní investiční a provozní úvěry, a to jak pro výrobní podniky, tak pro podniky z oblasti obchodu a služeb. „Jedním z oborů nejvíce zasažených dopady ekonomické krize jsou stále stavebnictví a doprava – banky také pro firmy z těchto odvětví nejvíce zpřísnily parametry financování,“ vysvětluje Vojtěch Záškodný.

Firemní úvěry poklesly od roku 2008 na 80 % původního stavu



Na konci roku 2012 dosáhly celkové úvěry firmám v České republice výše 1 103 miliard Kč. Nejvýznamnější část z nich byla směřována do segmentu nefinančních podniků (76 %). Právě tyto firmy byly v oblasti firemních úvěrů v posledních dvou letech jediným rostoucím segmentem, přičemž objem nových úvěrů těmto podnikům výrazně ovlivnila hospodářská krize: ještě v roce 2012 tvořily nové firemní úvěry pouze 80 % úvěrů z roku 2008. Objem firemních vkladů od začátku krize výrazně rostl – zatímco v roce 2008 firemní depozita dosahovala výše necelých 70 % celkových úvěrů poskytnutých firmám v roce 2012 tento poměr vzrostl již na 86 %.  

Firemní bankovnictví v ČR je na úrovni západní Evropy



V letošním roce Equa bank očekává stabilní vývoj objemu úvěrů malým a středním podnikům, přičemž zájem firem bude především o již zmíněné refinancování. „Čím ekonomicky vyspělejší země, tím rozvinutější bankovní služby a tím také sebevědomější klienti. Pro firmy je vyjednávání s více bankami o co nejlepších podmínkách pro financování standardní záležitostí v celé západní Evropě, kam také patří, a to nejen z hlediska rozvinutosti bankovního systému, Česká republika. Dokonce by se dalo říci, že v segmentu firemního financování je bankovnictví v ČR ještě více konkurenční odvětví, než je tomu u některých našich západních sousedů,” uzavírá Radek Pluhař.

Popis hlavních důvodů, jež vedou firmy k rozhodnutí své úvěry refinancovat:



- časté změny obsluhy ze strany stávající banky (segmentace klientů, změna bankéře)
- akceptace zajištění plošně akceptované v celé skupině bez respektování specifik v ČR
- změna přístupu k projektovému financování (například podmínka předprodanosti, neakceptování generálního dodavatele)
- odmítnutí krátkodobého odkladu splátek (i přes objektivní důvody prezentované klientem)
- šikanózní insolvenční návrhy na klienta ze strany jeho obchodních partnerů / konkurence
- striktní vyžadování interním předpisem stanovených finančních kovenantů


Jak si Equa bank vedla v prvním čtvrtletí tohoto roku?



Výsledky hospodaření Equa bank za první čtvrtletí roku 2013 - Na snímku : Pobočka Equa bank v OstravěEqua bank oznámila výsledky svého hospodaření za první čtvrtletí tohoto roku. Úvěry klientům celkem vzrostly meziročně o 147 % na 6,6 miliardy korun. Z toho se hypoteční portfolio zvýšilo meziročně o 196 % na 2,4 miliardy korun. Portfolio úvěrů živnostníkům, malým a středním podnikům se zvýšilo o 70 % na 3,2 miliardy korun.


Banka překročila hranici 40 tisíc klientů



Vklady klientů v 1. čtvrtletí 2013 vzrostly meziročně celkem o 72 % na 9,4 miliardy Kč. Z toho vklady fyzických osob v 1. čtvrtletí vzrostly o 102 % na 8,4 miliardy korun. Počet klientů se zvýšil na více než 40 000; v meziročním srovnání jde o nárůst o 230 %. Jedná se o předběžné neauditované finanční výsledky za období do 31. března 2013 podle českých účetních standardů.

„Do roku 2013 jsme vstoupili úspěšně. Bilanční sumu jsme za první tři měsíce zvýšili o téměř 21 % na 10,8 miliardy korun, v meziročním srovnání se jedná o nárůst o více než 56 %. Objem úvěrů klientům za první tři měsíce vzrostl o 18 procent, objem vkladů dokonce o 25 procent. S hospodářskými výsledky jsme spokojeni, protože jsou v souladu s naším finančním plánem,“ uvedl Petr Řehák, generální ředitel a předseda představenstva Equa bank.

Objem spotřebitelských půjček (refinancování) vzrostl za první čtvrtletí o 195 %



„Od počátku roku evidujeme velký zájem o naše unikátní refinancování spotřebitelských úvěrů -  RePůjčku. Díky RePůjčce  klienti doposud ušetřili více než 60 milionů korun, v průměru se přitom jedná o úspory ve výši 20 tisíc na každé refinancované půjčce,“ dodává Petr Řehák. Více se o refinancování od Equa bank dočtete v článku RePůjčka ušetřila klientům 60 milionů za 6 měsíců.

Výsledky hospodaření Equa bank za první čtvrtletí 2013



V tisících Kč K 31/03/13 K 31/12/12 Změna (%) Kvartálně Změna (%) Meziročně
Čistý zisk/ztráta -133 524 - 445 773 +19,8 % +14,0 %
Aktiva celkem 10 846 633 9 003 832 +20,5 % +56,7 %
Úvěry klientům 6 630 993 5 610 322 +18,2 % +146,5 %
Vlastní kapitál 1 168 879 1 302 404 -10,2 % -13,25 %
Vklady klientů 9 402 272 7 492 368 +25,5 % +71,8 %
Zdroj: Equa bank



    



Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

V květnu změní Air Bank úročení spořicích účtů

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Air Bank mění od 3. května 2024 způsob úročení korunového spořicího účtu. Nabídka se touto změnou stane průměrnou a klienti budou muset plnit podmínky, jinak...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz