Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Výsledky penzijních fondů v roce 2012

11.3.2013  |  Michal Bubák


Výsledky penzijních fondů v roce 2012 - Na snímku: Vlajka ČRAsociace penzijních fondů zveřejnila výsledky penzijních fondů za rok 2012. Celkový počet účastníků spoření na penzi dosáhl na konci roku čísla 5 150 415.

Dvěma penzijními giganty jsou bývalý Penzijní fond České pojišťovny a Penzijní fond České spořitelny, transformované na Penzijní společnost České pojišťovny a Českou spořitelnu - penzijní společnost. Oba subjekty evidovaly již přes milion účastníků. Penzijní fond České pojišťovny vygeneroval zisk blížící se 1,5 miliardy korun oproti zisku přes 0,75 miliardy korun u Penzijního fondu České spořitelny.

Třetím vysokým počtem účastníků
, blížícím se k tři čtvrtě milionu, disponuje bývalý ČSOB Penzijní fond Stabilita transformovaný do ČSOB Penzijní společnosti. Přes půl milionu účastníků získal ještě bývalý Penzijní fond Komerční banky, nově KB Penzijní společnost. Mezi čtyřmi až pěti sty tisíci účastníků se pohybovaly Allianz penzijní fond, AXA penzijní fond a ING penzijní fond (nově: Allianz penzijní společnost, AXA penzijní společnost a ING penzijní společnost). AEGON Penzijní fond (AEGON penzijní společnost) vykazoval ke konci roku okolo sta tisíc účastníků. Ve srovnání s ostatními měl pak Generali Penzijní fond pouhých 76 399 účastníků.

Výsledky penzijních fondů v roce 2012
v milionech Kč v % v milionech Kč
Název penzijního fondu Počet aktivních účastníků Prostředky evidované ve prospěch účastníků Poměr objemu vytvořeného zisku k průměrnému objemu vlastního jmění účastníků Hospodářský výsledek za běžné účetní období ke konci čtvrtletí
AEGON PF 101 387 4 593 2,5 113
Allianz PF 486 445 20 421 2,2 357
AXA PF 438 430 30 853 1,4 434
ČSOB PF Stabilita 732 428 28 855 2,1 607
Generali PF 76 399 3 576 1,3 45
ING PF 405 393 24 614 2,1 524
PF České pojišťovny 1 280 079 59 259 2,5 1 431
PF České spořitelny 1 058 852 42 521 1,9 757
PF Komerční banky 571 002 31 902 1,8 575
CELKEM 5 150 415 246 594
4 843
Zdroj: Asociace penzijních fondů ČR


Komentáře představitelů penzijních společností



Penzijní fond Komerční banky (nově: KB Penzijní společnost):
„Penzijní fond Komerční banky vykázal i v přelomovém roce 2012 výborné obchodní i finanční výsledky. Zajímavé zhodnocení a atraktivní nabídka pro II. a III. pilíř reformovaného systému dělají z KB Penzijní společnosti jednoho z nejatraktivnějších partnerů pro spoření na penzi v České republice,“ uvedl Pavel Jirák, předseda představenstva a výkonný ředitel KB Penzijní společnosti.

Penzijní fond České spořitelny (nově: Česká spořitelna - penzijní společnost):  „Jsme druhou penzijní společností v České republice, které důvěřuje již více než milion klientů. Ve srovnání s rokem 2011 jsme zaznamenali meziroční nárůst až o 80 % nově uzavřených smluv. Díky masivnímu přílivu nových klientů ČS penzijní společnosti se nám snížil i průměrný věk klientského kmene o 1,5 roku. Těší nás, že se naším klientem stává i mladší generace, která začíná myslet na svoji budoucnost a našla si cestu k našim poradcům,“ uvedl Aleš Poklop, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny - penzijní společnosti.

AXA Penzijní fond (nově: AXA penzijní společnost): „Minulý rok byl ve znamení příprav na penzijní reformu, která nejzásadněji mění fungování III. pilíře od jeho zavedení v roce 1994. Pro  klienta přináší řadu příznivých změn, jako například vyšší státní příspěvky, možnost adekvátního zhodnocení či zlevnění celého systému z pohledu klienta. Věříme, že právě tyto změny do budoucna posílí roli III. pilíře v oblasti finančního zabezpečení na stáří,“ uvedl Mojmír Boucník, finanční ředitel skupiny AXA pro ČR a SR, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR.

Penzijní fond České pojišťovny (nově: Penzijní společnost České pojišťovny): „Loňský rok potvrdil, že Češi si dobře uvědomili výhody spoření ve třetím pilíři. Je podle mě jen otázkou času, kdy se stejným, nebo pravděpodobně větším, hitem stane i druhý pilíř. V něm lze totiž získat mnohonásobně vyšší státní podporu. Který jiný produkt vám přinese ke vkladu 1 000 Kč státní příspěvek ve výši 1 500 Kč?“ vyjádřil se Tomáš Matoušek, předseda představenstva a generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny. Upřesňujeme opět za Finparádu.cz, že v případě druhého pilíře stát nepřispívá 3 % z hrubé mzdy (v uvedeném případě 1 500 Kč), ale vyvádí je z I. pilíře a o vyvedenou částku krátí prostředky, které budou v budoucnu účastníkovi II. pilíře vypláceny z pilíře prvního. 

ČSOB Penzijní fond Stabilita (nově: ČSOB Penzijní společnost): „Lidé pochopili, že penzijní reforma je především apel na nezbytnost dobrovolného spoření na penzi, a začali podle toho konat. Mnoho z těch, kteří penzijní připojištění neměli, si jej zřídilo do konce listopadu, kdy končila možnost sjednat si penzijní připojištění za tehdejších podmínek. U ČSOB Penzijní společnosti jsme na konci loňského roku evidovali přes 732 000 klientů, kteří měli sjednáno penzijní připojištění,“ uvedl Karel Svoboda, předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti, prezident Asociace penzijních fondů ČR.


Největší nárůst nových klientů zaznamenal PF České spořitelny



Penzijní fond České spořitelny (dále PFČS), nyní Česká spořitelna – penzijní společnost, a.s., zaznamenal v loňském roce razantní akvizici nových klientů, meziročně se jejich počet zvýšil o více než 120 tisíc na celkových 1,06 mil., což je 13% rozdíl. Šlo tak o největší akvizici mezi velkými penzijními fondy. Výrazně PFČS vzrostly finanční prostředky na osobních účtech klientů. Jejich objem překonal hodnotu 42,5 mld. Kč, což představuje zvýšení kapitálu o 11,4 % oproti předchozímu roku.


„Těší nás, že klienti projevili tak velký zájem o penzijní připojištění, což odráží jejich potřebu vytvořit si rezervy pro finanční nezávislost, a zajistit si tak další zdroj příjmů pro důchodový věk. Jsme rádi, že se objevuje i mladší generace, která přemýšlí o tom, jak si zajistit spokojený důchod. Nejen penzijním připojištěním, ale i novými produkty důchodové reformy - důchodovým spořením a doplňkovým penzijním spořením,“ uvedl Aleš Poklop, předseda představenstva a generální ředitel Česká spořitelna – penzijní společnosti.

Společnost dále uvádí, že počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele dosáhl ke konci roku 157 tisíc a že na dosažení obchodních výsledků se podílela především rozsáhlá prodejní síť, která zahrnuje všechny pobočky České spořitelny, a její externí prodejní síť, jejíž součástí je i Kooperativa pojišťovna, a.s. a ČS do domu, a. s.




    



Žebříček s nejlepšími transformovanými fondy penzijního spoření - zde
Porovnání nabídky penzijního spoření ve 3. pilíři - zde




všechny články
Dále v rubrice

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Produktové novinky bank v březnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Produktové novinky Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu března letošního roku oznámily Air Bank, banka CREDITAS, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz