Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Co nabídne KB Penzijní společnost?

22.1.2013  |  Zdeněk Bubák


Nedávno jsme přinesli informace o cílech Raiffeisen penzijní společnosti. Dnes bychom Vás rádi seznámili se záměry KB Penzijní společnosti, což je dceřiná společnost Komerční banky.

KB penzijní společnost navazuje na historii Penzijního fondu KB. Dlouhodobý průměr zhodnocení prostředků u tohoto fondu od roku 2000 činil 3 %. Loňský rok byl podle generálního ředitele fondu Pavla Jiráka jedním z nejúspěšnějších roků v historii, a to jak z pohledu zhodnocení prostředků, tak z pohledu růstu počtu účastníků. Výsledky fondu za rok 2012 bychom se měli dozvědět v polovině února 2013.

Společnost prošla licenčním řízením u ČNB, implementovala nový informační systém, který slouží mimo jiné i k oddělené správě prostředků účastníků v obou pilířích. Také vyškolila a otestovala zaměstnance Komerční banky z hlediska jejich schopností poradit klientům při vstupu do penzijního systému. Nyní probíhá testování externích spolupracovníků.

Aktiva bude KB Penzijní společnost spravovat ve spolupráci se skupinou Amundi, což je 3. největší správce aktiv v Evropě.

Společnost má v obou pilířích připravena typová portfolia pro účastníky, kteří se nechtějí nebo nemohou o své prostředky aktivně starat, ale existuje i možnost individuální skladby portfolia pro účastníky s aktivním přístupem.

Nabídka produktů KB penzijní společnosti pro 3. pilíř

KB Penzijní společnost nabídne spoření založené na strategiích životního cyklu ve třech účastnických fondech:
  • KB dynamický účastnický fond
  • KB vyvážený účastnický fond
  • KB povinný konzervativní účastnický fond
Dále nabídne i zajištěný účastnický fond, přestože ve 3. pilíři není obecně garance nezáporného zhodnocení zakotvena.

Strategie životního cyklu spočívá v tom, že v mladém věku, kdy člověku zbývá do důchodu ještě dlouhá doba, se investuje do více rizikových aktiv s potenciálně vyšším výnosem a také s delším investičním horizontem, kdežto ve starším věku se investuje do více konzervativních aktiv, která nenesou tak vysoké riziko a mají současně kratší investiční horizont. Jednotlivé strategie se pak liší v míře rizika v jednotlivých životních cyklech.

Pokud chce účastník ponechat správu a nastavení celkové strategie na KB Penzijní společnosti, pak strategie životního cyklu nabízí řešení v komplexním nastavení portfolia po celou dobu jeho trvání. Pravidelná investice snižuje riziko špatného načasování nákupu cenného papíru, protože nikdy s jistotou nevíme, zda jsou cenné papíry v danou chvíli nadhodnocené nebo podhodnocené. Strategie životního cyklu by měla uvedené riziko ještě snížit tím, že drží poměr mezi jednotlivými fondy. Vychýlení poměru mezi fondy je vždy korigováno prodejem nebo nákupem důchodové jednotky.

Nabídka produktů KB penzijní společnosti pro 2. pilíř

Opět bude možné spořit prostřednictvím strategií životního cyklu ve třech důchodových fondech:
  • KB dynamický důchodový fond
  • KB vyvážený důchodový fond
  • KB konzervativní důchodový fond
Pro velmi konzervativní účastníky v souladu se zákonem společnost připravila KB důchodový fond státních dluhopisů.

V roce 2013 správa prostředků ve 2. pilíři zdarma

V roce 2013 bude prostředky všech účastníků ve 2. pilíři společnost spravovat zdarma. Tj. nebude vybírat poplatek za správu aktiv, který bude později činit 0,3 až 0,6 % z objemu spravovaných aktiv, ani poplatek za zhodnocení prostředků.

Zájem o informace o novém penzijním systému je velký


Komerční banka eviduje v současnosti velký zájem o poradenství při spoření na penzi. Jde o desítky tisíc zájemců. Týdně jsou domlouvány tisíce schůzek.

Ovšem uzavírání smluv ve 2. pilíři má pomalejší náběh. Do minulého týdne měla KB Penzijní společnost uzavřeny řádově stovky smluv pro spoření ve 2. pilíři.

Důvod tohoto stavu vidí společnost v pozdním schválení reformy (listopad 2012), nedostatečné informovanosti obyvatel ze strany vlády, tlaku opozice na zrušení 2. pilíře a faktu, že externí distribuční sítě získávají od ČNB povolení k fungování v rámci 2. pilíře až v těchto dnech. Pro KB Penzijní společnost například bude provádět distribuci i Modrá pyramida stavební spořitelna.

Další fakta o službách KB Penzijní společnosti
  • nyní se stará o úspory více než 520 tisíc účastníků
  • strategii spoření lze u ní měnit zdarma i několikrát ročně
  • umožňuje on-line přístup k individuálnímu účtu
  • nabízí kartu Sphere se slevami až 30 % u cca 9 tisíc obchodníků pro nové účastníky ve 3. pilíři
  • připisuje příspěvek 1 % z plateb kreditními kartami Lady a A karta na účet doplňkového penzijního spoření
  • lze u ní získat zvýhodněné programy lázeňské a rekreační péče od partnerů KB Penzijní společnosti
  • umožňuje pojištění penze

Kalkulačku pro spoření na penzi najdete zde!




    



Žebříček s nejlepšími transformovanými fondy penzijního spoření - zde
Kalkulačku pro spoření na penzi najdete zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz