Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Spoření a investice nemusí zajímat jen třicátníky

22.1.2013  |  Michal Bubák


Loňský rok byl ve znamení rostoucího zájmu o spořicí účty. Spořicí účet Prima v současnosti nabízí úročení 1,75 % pro zůstatek do 500 tisíc Kč bez dalších omezení. Klienti bank však hledají i další alternativní cesty, jak zhodnotit své úspory. V druhé polovině loňského roku proto rostl také zájem o investiční produkty, které v případě amerických akcií a dluhopisů dosáhly od března 2009 rekordního nárůstu o více než 120 %.

„Garantovali jsme našim klientům Spořicí účet Prima s atraktivní sazbou 2,5 % do konce roku 2012 a to jsme také dodrželi i přes výrazné snižování základní úrokové sazby ČNB. UniCredit Bank provedla porovnání spořicích účtů, které aktuálně nabízí velké kamenné banky, a stále nyní patří mezi nejlépe úročené na finančním trhu,“ říká Giovanni Guidi, ředitel osobního bankovnictví UniCredit Bank.

„Z analýzy chování zákazníků banky však vyplývá, že roste zájem nejen o krátkodobé spořicí produkty, ale také o investiční produkty, které mají větší výnosnost a překonávají současnou míru inflace. Zároveň mnoho investičních produktů kvůli velkému zájmu vyprodáme dříve, než bychom očekávali,“ dodává Giovanni Guidi.

Přímo na Finparádě můžete sledovat vývoj cen a zhodnocení vkladů investorů u více než pěti set podílových fondů, které Vám nabízejí investiční společnosti a další subjekty umožňující v České republice nákup a prodej podílových listů. Viz odkaz:  Investice - Přehled - zde.

Spoření a investice jsou nejvíce v kurzu u třicátníků

Kromě ostatních klientů se o nové možnosti zajímají současní třicátníci. Na rozdíl od starších generací vykazují vyšší finanční gramotnost a přehled o dění na světových trzích. Na rozdíl od mladších zákazníků si už stihli vytvořit nějaké vlastní úspory. Třicátníci ukládají na spořicí účty asi třetinu svých volných prostředků, přibližně pětinu pak investují.

„Vývoj amerických akcií a dluhopisů zaznamenal od pomyslného dna světové ekonomické krize v březnu 2009 až po konec roku 2012 dramatický nárůst. Americké akcie indexu S&5 500 vzrostly o 127 % a dluhopisy s vysokým výnosem za stejné období vyrostly o 121 %. Naši klienti prostřednictvím produktů Pioneer Funds - U.S. Pioneer Fund či Pioneer Funds - Strategic Income mohli investovat právě do amerických akcií či dluhopisů a zhodnotit tak své finanční prostředky,“ říká Ondřej Lokvenc, manažer segmentu fyzických osob UniCredit Bank.

Další řešení, které UniCredit Bank aktuálně nabízí svým klientům, kombinuje možnost dosažení výnosů vyšších než inflace a 100% kapitálovou ochranu. Jedná se o investiční životní pojištění MULTI INVEST 2018, kde investice je rozložena do diverzifikovaného portfolia čtyř různých typů aktiv (akcií z vyspělých trhů, akcií z rozvíjejících se trhů, komodit a nemovitostí) a nabízí 100% kapitálovou ochranou k datu ukončení.  

Bez dalšího poplatku pro klienta je součástí nabídky produktu bezplatná pojistná ochrana pro případ úmrtí a úmrtí úrazem s pojistným plněním ve výši dvojnásobku investované částky (až do výše 1 milion korun). Navíc klient má možnost si snížit daňový základ až o 12 000 Kč ročně.

Spořicí účet Prima

Jde o účet vedený v českých korunách, bez výpovědní lhůty, je určený k jednorázovému či pravidelnému spoření. Je vhodný pro klienty, kteří mají volné finanční prostředky, požadují vyšší zhodnocení než na běžném účtu, ale chtějí mít své peníze kdykoliv k dispozici. Založení i vedení účtu je zdarma, příchozí platby a dvě odchozí platby taktéž. Účet lze ovládat přes internetové bankovnictví či mobilní telefon.

Investiční životní pojištění Multi Invest

Jedná se o produkt, který kombinuje investice s možností zajímavého zhodnocení a pojištění pro případ úmrtí a úmrtí úrazem. Investice je rozložena do čtyř různých typů aktiv - akcií z vyspělých trhů, akcií z rozvíjejících se trhů, komodit a nemovitostí. Pojištění je placené jednorázově. Produkt je vhodný pro konzervativní klienty, kteří chtějí dosáhnout zajímavých výnosů a mít 100% kapitálovou ochranu investice.




    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde




všechny články
Dále v rubrice

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Co nabízí dluhopisový trh v roce 2024?

Obrázek: Graf akcie Po náročných letech 2022 a 2023 by mohly klesající úrokové sazby zatraktivnit dluhopisy oproti hotovosti. U dluhopisů s investičním stupněm proběhlo mnoho příznivě oceněných nových emisí napříč sektory. Zdá se, že rok 2024 nabídne investorům dobrý vstup do této třídy aktiv...

Spoření v cizích měnách, nabídky bank jsou velice rozdílné

Obrázek: Kalkulačka a dolary Rozdíly jsou doopravdy velké, některé banky spořicí účet, termínovaný vklad v eurech či americkém dolaru vůbec nenabízí, nebo nabízejí minimální sazbu 0,01 % p.a., nebo naopak můžete získat sazbu 3 % p.a. To může být při vkladu 10 tisíc eur rozdíl více jak 7 tisíc korun...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz