Účetní závěrky podle novely zákona o účetnictví. Jste opravdu na svoji účetní závěrku připraveni?

S novým rokem přichází pro účetní období plné závěrek, stresu a téměř dvojnásobné práce. Letošní rok je ovšem v mnohém nový a pro účetní bude obdobím zatěžkávacím. S novelou zákona o účetnictví, platnou od 1. 1. 2016, budou letos sestavovány výkazy ve zcela nových podobách.

„Došlo nejen k úpravám názvů, ale i ke změně obsahu mnohých řádků výkazů. Ne všechny účetní systémy jsou na tyto změny připraveny a budou nutné dodatečné ruční zásahy. Kromě nové podoby výkazů budou muset nově účetní zjistit, do jaké kategorie spadá jejich účetní jednotka, protože podle toho teprve zjistí, v jakém rozsahu mohou, resp. musí výkazy sestavit, jaké informace musí uvést do přílohy k účetní závěrce, a v neposlední řadě, zda mimo jiné nejsou povinni konsolidovat nebo sestavovat i další výkazy jako přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu, zprávu o platbách nebo výroční zprávu,“ komentuje změnu Zuzana Pšeničková, místopředsedkyně Komory certifikovaných účetních.

Zařazení účetní jednotky do konkrétní kategorie přitom záleží na několika faktorech, jako jsou průměrný počet zaměstnanců, výše aktiv celkem v netto hodnotě, ale i výše obratu. V novele zákona došlo ke změně metodiky účtování změny zásob, aktivace zásob a k mnohým dalším změnám, proto je výše obratu za rok 2016 v podstatě neporovnatelná s předchozími roky. Kromě toho jsou pro rok 2016 nově definovány rovněž výkazy pro soustavu jednoduchého účetnictví, ve které mohou účtovat některé neziskové organizace.


Komora certifikovaných účetních  |  17.1.2017


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz