Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Technologické fondy zůstávají navzdory možným výkyvům cen perspektivní investicí

12.10.2018  |  František Mašek
  


InvesticeVýrazné oslabení amerických akcií v čele s „technologickými“ v polovině tohoto týdne potvrzuje dva dlouhodobější jevy: V době podzimního zasedání Mezinárodního měnového fondu a dalších institucí z této skupiny se akciovým trhům často příliš nedaří. Akcie technologických firem bývají navíc zranitelnější, než jiné tituly. Pád cen amerických akcií pochopitelně zvýšil nervozitu na trzích. Na druhé straně akciové trhy, zejména americký, rostly velmi dlouho, takže by nás tento vývoj neměl tolik překvapit. Nic to také nemění na faktu, že technologické tituly by měly dlouhodobě patřit k atraktivním investicím. A na zdánlivě triviálním doporučení, podle něhož lze zabránit případným ztrátám rozložením rizika a pravidelným investováním. 
 

Petr M.
12.10.2018 15:55
dluhopisy
https://www.rizikovedluhopisy.cz/pruzkum-cesi-neznaji-rizika-spojena-s-investovanim-do-privatnich-dluhopisu-cim-dal-casteji-naleti-obchodnim-praktikam-financnich-smejdu/ Narazil jsem na tento článek týkající se českých "finančních šmejdů". Server je zajímavý s užitečnými informacemi, ale nenašel jsem tam informaci o tom, jak si tato problematika stojí ve světě. Jsou podvodné dluhopisy český fenomén, nebo je to běžné i ve světě? Upravuje to nějaká legislativa?
Odpovědět
František Mašek
12.10.2018 21:39
Re: dluhopisy
Dobrý den.
Neznám server rizikové dluhopisy, necítím se ani superexpertem na dluhopisy. Na podobné téma jsem nicméně párkrát psal, takže si dovoluji zareagovat.
Zkušenějšímu investorovi je samozřejmě jasné, že vysoký výnos svědčí o větší či velké rizikovosti dluhopisů. V tom, jak jsou dluhopisy kryty majetkem, se nicméně zřejmě málokdo vyzná. A to i ti daleko zkušenější.
V praxi je to tak, že investor, pokud vím, může vydat dluhopis bez prospektu emitenta a nemusí být obchodován na veřejném trhu, ovšem pro omezený okruh investorů, kteří vědí, do čeho jdou. Neměl by ho tedy ani veřejně nabízet. Pokud tak činí, může ho ČNB potrestat a pokud vím, tak už nějaké tresty padly.
Pokud jde o dluhopisy, u nichž ČNB schválila prospekt, a o těch myslím rizikovedluhopisy hovoří, několikrát jsem centrální bance zdůraznil, že schválila dluhopis zvláštního emitenta (pochybuji, že by byl v insolvenci, to bych se velmi divil). Argumentace centrální banky zněla: pokud emitent splní podmínky dané zákonem, nemáme jinou možnost, než prospekt schválit. Nemůžeme posuzovat jeho hospodaření, to je na riziku klienta či investora. A co je podstatné - obdobně je tomu podle centrální banky v celé EU. Jde tedy o riziko investora.
Problémem je tedy bohužel nízká finanční gramotnost a důvěřivost. Nejsem rozhodně advokátem centrální banky, její pravomoci jsou ale zřejmě omezené.
V nedávné minulosti jsem ale zaznamenal, že ČNB začala bojovat s tím, že když někdo při prodeji dluhopisů poukazuje na to, že mu centrální banka přece schválila prospekt - což vyvolává mylný dojem, že jde o bezpečnou investici, byl za to trestán.
Párkrát jsem na toto téma skutečně psal, odborný tisk ale tito nezkušení investoři zpravidla bohužel nečtou a deníky se tomuto problému prakticky nevěnují.

Odpovědět


Přidejte svůj názor:





Odeslat


      
  



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce





Dále v rubrice

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Co nabízí dluhopisový trh v roce 2024?

Obrázek: Graf akcie Po náročných letech 2022 a 2023 by mohly klesající úrokové sazby zatraktivnit dluhopisy oproti hotovosti. U dluhopisů s investičním stupněm proběhlo mnoho příznivě oceněných nových emisí napříč sektory. Zdá se, že rok 2024 nabídne investorům dobrý vstup do této třídy aktiv...

Co stojí za rekordním růstem ceny zlata?

Obrázek: Zlatý slitek Mimořádně silná poptávka po zlatě čínské centrální banky i soukromého sektoru v posledních dvou letech zvyšuje cenu zlata. Ta trhá rekordy a dávno překročila magickou hranici dvou tisíc dolarů za unci. Podle odborníků je to teprve začátek...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz