Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Informovanost lidí o důchodové reformě neroste!

9.3.2012  |  Zdeněk Bubák


Informovanost ekonomicky aktivních obyvatel ČR o probíhající penzijní reformě je stále velmi nízká. Z porovnání exkluzivního výzkumu agentury STEM/MARK pro Fincentrum z října 2011 a února 2012 vyplývá, že změny k lepšímu v jednotlivých otázkách jsou minimální. Výsledky výzkumu potvrzují i každodenní zkušenosti řádově 1450 finančních poradců společnosti Fincentrum z celé České republiky.



Výsledky výzkumu - nedůvěra v reformu a stále nízká informovanost
  • pouze 2 % populace věří, že se díky reformě budou mít v důchodu lépe (vs. 1 % v říjnu 2011)
  • do 2. pilíře reformovaného důchodového systému plánuje v tuto chvíli vstoupit přibližně 27 % obyvatel ČR ve věku 15 - 59 let (stejné procento, jako v říjnu 2011)
  • celková informovanost o penzijní reformě roste velmi pomalu – dostatek informací k reformě pociťuje 45 % ekonomicky aktivních obyvatel (vs. 38 % v říjnu 2011)
Informovanost o probíhající reformě důchodového systému je velmi nízká a velmi pomalu roste. Připravované změny jsou zcela nebo spíše nesrozumitelné pro 64 % obyvatel (vs. 69 % v říjnu 2011). Pozitivní efekt má příprava reformy ve většině sledovaných otázek na vzdělanější a mladší obyvatele. Právě ti si uvědomují, že by měli na svou penzi více spořit, a že bez reformy hrozí důchodovému systému v ČR vážné potíže.

„Zvažovaný záměr umožnit po omezenou dobu sjednávání smluv o spoření s penzijními společnostmi také nekvalifikovaným a neregistrovaným zprostředkovatelům mimo dozor ČNB je v ostrém rozporu s faktem, že většina obyvatel nemá podle dostupných výzkumů dostatečné znalosti o celém novém penzijním systému. Role kvalitních finančních poradců, kteří dokážou správně poradit s dlouhodobým spořením na penzi, je v této situaci nezastupitelná,“ uvedl k výsledkům výzkumu Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

Rozdíl mezi 2. a 3. pilířem penzijního systému nechápe 69 % lidí

Většina obyvatel ČR stále nemá zájem o aktivní hledání informací o důchodové reformě a nečte desítky článků, které média této problematice věnují. Rozdíl mezi 2. a 3. pilířem reformovaného důchodového systému stále nechápe 69 % obyvatel (vs. 74 % v říjnu 2011).


V oblasti zajištění na stáří důvěřuje 33 % dotázaných spíše státu, soukromým penzijním společnostem důvěřuje 24 % dotázaných. Zbylých 43 % obyvatel prozatím nemá na tuto otázku jednoznačný názor.

Mladí a vzdělaní důvěřují soukromým penzijním společnostem více

„Důvěra ve stát roste výrazně s věkem. Zatímco mezi mladými ve věku od 15 do 29 let důvěřuje státní penzi pouze 17 % dotázaných, mezi respondenty ve věku od 45 do 59 let je to celých 43 %,“ dodává Petr Stuchlík. Zatímco důvěra v soukromé penzijní společnosti s věkem rapidně klesá, s dosaženým vzděláním znatelně roste. I tak ovšem důvěřuje soukromým penzijním společnostem pouze 34 % vysokoškolsky vzdělaných respondentů.

Výzkum k připravované důchodové reformě byl realizován exkluzivně pro společnost Fincentrum agenturou STEM/MARK v období od 22. do 26. února 2012 formou osobních rozhovorů s 555 obyvateli ČR. Vybrané výsledky výzkumu tvoří přílohu této tiskové zprávy.

Výsledky výzkumu jako grafická příloha - zde

Další články na téma penzijní reforma:
Loni nejvíce rostl Allianz penzijní fond

Které penzijní fondy vstoupily do transformace, aby mohly působit v novém důchodovém systému?

Budete chtít dříve do důchodu? Zde jsou informace!

Víte, kdy odejdete do důchodu?

Penzijní reforma se blíží - vyznáte se v ní?

Víte, kolik si spořit na důchod?

Skokový nárůst zájmu o penzijní připojištění loni v Česku

Co Češi vědí o důchodové reformě, která je čeká?




    



Žebříček s nejlepšími transformovanými fondy penzijního spoření - zde
Porovnání nabídky penzijního spoření ve 3. pilíři - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Při cestě na Slovensko pozor na cestovní pojištění i pravidla silničního provozu

Obrázek: Slovenská dálnice Slovenská republika, s malebnými horami a vyhlášenými lázeňskými městy, přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. V článku najdete informace o...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz