Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Výsledky Komerční banky za 3. čtvrtletí 2012. Banka částečně těží z toho, že v nepříznivé makroekonomické situaci klienti slyší na jistotu a stabilitu

8.11.2012  |  Michal Bubák


Skupině Komerční banky nadále rostly objemy obchodních aktivit. Banka to vysvětluje tím, že občané i podniky dávají v současnoti ve svých finančních záležitostech přednost jistotě a stabilitě, kterou banka reprezentuje.

Objem úvěrů poskytnutých klientům Skupiny KB meziročně stoupl o 6,2 % na 462,3 miliardy Kč. Růst objemu vkladů od klientů dosáhl meziročně 3,1 % na celkových 568,3 miliardy Kč. Skupina KB tak stále vykazuje dobrou úroveň volné likvidity, která jí umožňuje poskytovat stálou podporu klientům. Díky nárůstu obchodu a některým jednorázovým položkám mírně stouply celkové provozní výnosy o 1,5 % na 24,7 miliardy Kč. Provozní náklady přitom vzrostly jen o 0,4 % na 9,9 miliardy Kč. Kvalita úvěrového portfolia zůstala vysoká a náklady rizika úvěrování zůstaly na nízkých 1,3 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 3,5 %. Čistý zisk Skupiny za devět měsíců roku 2012 stoupl o významných 55,1 % na 10,9 miliardy Kč, zejména proto, že minulý rok byl ovlivněn znehodnocením řeckých státních dluhopisů.

Hlavní události třetího čtvrtletí 2012

- Komerční bance rostl obchod, narostl objem depozit i poskytnutých úvěrů.
- Počet klientů v Penzijním fondu KB se zvýšil meziročně o 5 % na 521 000.
- Penzijní fond Komerční banky získal licenci ČNB k poskytování služeb důchodového spoření i
doplňkového penzijního spoření v reformovaném důchodovém systému ČR od 1. ledna 2013.
- Komerční banka umožnila klientům platit za nákupy pomocí mobilního telefonu s technologií
NFC nebo bezkontaktními kreditními kartami, které umožňují dosud nejrychlejší placení.
- KB získala několik ocenění, z nichž k nejvýznamnějším patří titul Nejlepší banka 2012
v hodnocení deníku Hospodářské noviny. Další ocenění získaly i Komerční pojišťovna a
Modrá pyramida.

Komentář generálního ředitele:

Dosažené výsledky Skupiny Komerční banky lze v náročném makroekonomickém kontextu
hodnotit jako úspěšné. Čeští spotřebitelé a podniky reagují zvýšenou opatrností na nejistotu
vyvolanou zpomalující se poptávkou po exportech a turbulencemi v domácí politice. Dlouhodobé
investice a plány klienti často odkládají, což omezuje poptávku po úvěrech, bez ohledu na
extrémně nízké úrokové sazby.

Díky stabilním a dlouhodobým vztahům se zákazníky se Komerční bance daří posilovat pozici na
českém trhu a rovněž pomáhat klientům při financování jejich exportních aktivit. K oživení důvěry
v hospodářství je potřebné rychlé uskutečnění a ukotvení strukturálních reforem tak, aby reformy
začaly co nejdříve prokazovat své přínosy a nezvyšovaly se dále náklady podniků vyvolané
regulací. Z pohledu KB je zvláště důležitý správný start nového penzijního systému od 1. ledna
2013, který vytvoří předpoklady pro lepší zajištění občanů ve starším věku a pro růst kapitálové
síly české ekonomiky.

Henri Bonnet
Předseda představenstva a generální ředitel
Komerční banka, a.s.

Obchodní výkonnost SKUPINY KB

Počet klientů:
Ke konci září 2012 obsluhovala Skupina KB 2,5 milionu klientů (na konsolidované bázi). Samotná
KB měla 1 605 000 klientů, což je meziročně o 0,5 % více, z toho 1 343 000 byli občané. Dalších
261 000 zákazníků bylo z řad podnikatelů, firem a korporací (včetně obcí a sdružení). Modrá
pyramida obsluhovala 616 000 zákazníků a penzijní připojištění u Penzijního fondu KB využívalo
521 000 občanů. Služeb společnosti ESSOX využívalo 273 000 aktivních klientů.

Dostupnost:
Klienti Komerční banky měli k dispozici 400 bankovních poboček (včetně jedné v Bratislavě), 702
bankomatů a přímé bankovnictví podporované dvěma telefonními centry. Počet klientů využívajících alespoň jeden kanál přímého bankovnictví, jako je internet nebo telefonní bankovnictví, dosáhl 1 104 000 na konci září 2012, což znamenalo 68,8 % z celkového počtu klientů. Zákazníci využívali 1 635 000 aktivních platebních karet, z toho 209 000 kreditních. Počet aktivních kreditních karet vydaných společností ESSOX dosáhl 152 000 a spotřebitelské financování od společnosti ESSOX bylo dostupné v síti 2 800 obchodníků. Zákazníci Modré pyramidy měli k dispozici 225 obchodních míst a 1 260 poradců. SG Equipment Finance (SGEF) poskytoval své leasingové služby prostřednictvím devíti vlastních poboček, z nichž dvě jsou na Slovensku, a také prostřednictvím sítě KB.

Úvěry klientům:
Celkový hrubý objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB se meziročně zvýšil o 6,2 % na 462,3
miliardy Kč. Rostlo jak úvěrování jednotlivců, tak i podniků a podnikatelů. Zvýšení objemu úvěrů občanům bylo taženo poptávkou po hypotékách, která zůstala na solidní úrovni díky mimořádně dobré dostupnosti bydlení, způsobené kombinací nízkých úrokových sazeb a snížení cen nemovitostí. Portfolio hypoték narostlo meziročně o 10,6 % na 130,5 miliardy Kč. K nárůstu přispělo také rozšíření portfolia produktů nabízených poradci Modré pyramidy o hypotéky. Tento růst byl částečně kompenzován poklesem objemu úvěrů poskytnutých Modrou pyramidou o 2,8 % na 49,8 miliardy Kč. Objem spotřebitelských úvěrů (poskytovaných Komerční bankou a společností ESSOX) sice stále vykazoval meziroční pokles o 1,0 % na 27,4 miliardy Kč, ale objevily se náznaky, že by bankovní spotřebitelské financování již během prvního pololetí mohlo překonat své dno. Celkový objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB podnikatelským subjektům a korporacím vzrostl o 6,6 % na 249,9 miliardy Kč. Z toho úvěrování podnikatelů a malých podniků vzrostlo o 5,9 % na 28,7 miliardy Kč a objem úvěrů poskytnutých korporátním klientům KB v České republice a na Slovensku vzrostl o 7,2 % na 198,5 miliardy Kč. Zůstatek financování od společnosti Factoring KB vzrostl o 17,6 % na 2,8 miliardy Kč a zůstatek úvěrového a leasingového financování společnosti SGEF klesl meziročně o 0,2 % na 19,9 miliardy Kč.

Vklady klientů a aktiva ve správě:
Konsolidovaný objem vkladů vzrostl meziročně o 3,1 % na 568,3 miliardy Kč. Vklady občanů v KB se zvýšily o 2,3 % na 160,5 miliardy Kč a vklady podniků vzrostly o 2,5 % na 298,5 miliardy Kč. Největší dynamiku zaznamenal růst objemu prostředků na spořicích účtech. Klientská aktiva v Penzijním fondu KB se navýšila o 6,1 % na 31,7 miliardy Kč. Vklady ve stavební spořitelně Modrá pyramida vzrostly meziročně o 1,7 % na 70,9 miliardy Kč. Technické rezervy v životním pojištění v Komerční pojišťovně stouply o 19,7 % na 27,6 miliardy Kč. Poměr čistých úvěrů a depozit dosáhl 78,4 %.

Nové produkty a služby (ve třetím čtvrtletí 2012):
Penzijní fond Komerční banky obdržel od České národní banky licenci k činnosti KB Penzijní společnosti, a.s. Skupina Komerční banky je připravena na start reformovaného penzijního systému v ČR od ledna 2013. KB Penzijní společnost nabídne systematické spoření na penzi ve II. a III. pilíři důchodového systému s cílem posílit finanční zajištění klientů v době důchodového věku. V oblasti bankovních technologií Komerční banka zásadně pokročila v bezkontaktním placení. Od srpna umožňuje KB klientům zaplatit za nákupy pomocí mobilních telefonů s technologií NFC. V září byly do nabídky zařazeny bezkontaktní verze všech kreditních karet, které uživatelům dovolují rychle zaplatit u obchodníků pouhým přiložením karty k platebnímu terminálu. KB postupně vybavuje obchodníky novými terminály pro akceptaci jak bezkontaktních platebních karet, tak plateb mobilními telefony. Ve spolupráci s ruskou bankou Rosbank ze skupiny Société Générale nabídla KB svým klientům zvláštní běžný účet Ruská platba, který poskytuje zvýhodněné podmínky pro příchozí a odchozí platby a garantuje připsání vybraných typů plateb mezi KB a Rosbank ve stejný den.

Ocenění získaná ve třetím čtvrtletí 2012:
Společnosti Skupiny KB získaly několik ocenění, kterých si váží jako potvrzení svého referenčního
postavení na českém finančním trhu. K nejvýznamnějším patří titul Nejlepší banka 2012 v hodnocení deníku Hospodářské noviny. Komerční banka se v soutěži HN umístila na stupních vítězů i v kategorii Nejpřívětivější banka 2012 a v kategorii Bankovní inovátor 2012 se mezi třemi nejlepšími zařadila jak KB, tak i Modrá pyramida. KB byla oceněna i titulem Nejžádanější zaměstnavatel desetiletí u studentů v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku. Komerční pojišťovna získala v mezinárodním ocenění prestižního ekonomického magazínu World Finance titul Pojišťovna roku 2012 v České republice a navázala tak na dřívější úspěch Penzijního fondu KB.

Oznámené údaje jsou neauditovanými konsolidovanými výsledky podle IFRS (Mezinárodních
standardů účetního výkaznictví).

Zdroj: Komerční banka





    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 3,80 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 3,9 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
CHYTRÝ účet - s odměnou 6 x 500 Kčvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 4 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Velké srovnání termínovaných vkladů

Obrázek: Termínoindex I v září došlo k poklesu sazeb u termínovaných vkladů, které se již pohybují pod 4 %. Kde je možné získat nejvýhodnější sazbu a jaké změny banky provedly u termínovaných vkladů?

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Jaké změny nastanou od října v oblasti povinného ručení?

Obrázek: Dopravní nehoda Nové změny jsou navrženy tak, aby zjednodušily administrativu spojenou s povinným ručením, ale zároveň zavedly přísnější pravidla pro platbu pojistného. Nová pravidla mohou být pro některé řidiče náročnější, zejména pro ty, kteří jsou zvyklí sjednat pojištění...

Air Bank nově nabízí podnikatelský účet i malým s.r.o.

Obrázek: Business kolegové Air Bank rozšiřuje dostupnost svého podnikatelského účtu, jednočlenným s. r. o. nabízí stejné výhody jako živnostníkům. Vedení účtu v CZK, EUR i USD je zdarma, včetně všech příchozích a odchozích tuzemských úhrad, SEPA plateb, okamžitých...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  

Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz
Spravovat souhlas s nastavením cookies