Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Pět pravidel, na která pamatujte při zadlužování. Jen nízký úrok nestačí!

9.5.2018  |  Komerční článek
  


PůjčkaSjednat si půjčku není složité. Zvládne to téměř každý. Avšak jednoduchému procesu v podobě uzavírání úvěru a podepisování smlouvy předchází složité vybírání, propočítávání a porovnávání. Stačí se ale řídit pěti základními pravidly bezpečného úvěrování a zadlužení zvládnete bez ztráty kytičky.



1. Půjčku dobře promyslete



Nejprve si položte otázku: „Je pro mě půjčka opravdu jediným řešením?“ Pakliže nenajdete alternativy, nic jiného než se zadlužit vám nezbude. Avšak je-li to jen trochu možné, snažte se najít jiná řešení. Zamyslete se, zda účel půjčky je opravdu nezbytný, zda vám přinese užitek i v době, kdy půjčku doplatíte.

Úvěr si v žádném případě nesjednávejte na dovolenou, mobil nebo stávající dluhy. Zbytnosti si odpusťte, na věci, které nechvátají, se snažte našetřit a dluhy, které hoří, zkuste řešit splátkovým kalendářem nebo refinancováním.

2. Spočítejte si, kolik můžete měsíčně splácet



Kromě toho, že je nutné zvážit to, zda je půjčka nezbytná, je velmi důležité ujistit se, že jste úvěruschopní. Vezměte do ruky kalkulačku, tužku a papír, začněte psát výdaje a příjmy a počítat. Na první pohled zdánlivě vyrovnaný měsíční rozpočet může vmžiku rozhodit i malá půjčka.

Spočítejte si, jak vysokou měsíční splátku zvládnete a zda vám zbudou peníze na tvoření finanční rezervy. Tu rozhodně neopomínejte. Nikdy nevíte, kdy vám vypadne příjem a kdy budete muset při splácení sáhnout po náhradním řešení.

3. Nekývněte na první nabídku



Nenechte se utáhnout na vařenou nudli. Poskytovatelů půjček je celá řada, a tak není nutné kývnout prvnímu, který se namane. Půjčky si porovnejte a vyberte tu nejvýhodnější.

Probrat se nepřeberným množstvím půjček vám pomohou online srovnávače. Na ty úvěry, které se dostanou do užšího výběru, se pak můžete zajít osobně zeptat do banky či nebankovní společnosti. Zapotřebí totiž je, abyste si proklepli i poskytovatele.

4. Mějte jasno o poplatcích, úrocích z prodlení a sankcích



Díky internetu je sjednání půjčky dnes opravdu velmi snadné. Online půjčka vám zabere sotva pár minut. Mnozí ale zapomínají, že jen rychlost a nízký úrok nestačí. Pamatovat musíte také na budoucnost. „Co když se dostanete do neschopnosti splácet?“ Otázku, kterou položte v bance ještě před podpisem smlouvy.

Zjistěte si, co vás čeká v okamžiku, kdy vynecháte jednu splátku. A to nehledě na to, že nyní s takovou situací vůbec nepočítáte. Vědět, kolik zaplatíte na sankcích a úrocích z prodlení je nezbytné.

5. Pečlivě čtěte smlouvu



K uzavření úvěru vás nalákaly řeči poskytovatele? Pak si je ověřte ve smlouvě. To, co vám v bance či nebankovní společnosti poví je jedna věc, avšak to, co je psáno je věc druhá a mnohem důležitější.

Před podpisem smlouvy si ji přečtěte klidně dvakrát. Narazíte-li na jakékoliv nesrovnalosti, ptejte se. Na reklamace po podpisu bývá obvykle pozdě.



      
  



Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz