Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Češi se nejméně bojí půjček na bydlení. V Praze roste ochota půjčovat si na vzdělávání a zdraví

15.3.2018  |  Iva Korgerová, zpráva Cofidis
  


DomecekPrůzkum společnosti Cofidis, která je poskytovatelem úvěrů, ukázal, že až 83 % lidí je ochotno si za jisté situace půjčit peníze. Ženy považují za smyslupné vzít si půjčku na bydlení a muži na pořízení automobilu. Naopak na jednorázové financování Vánoc, svatby nebo nákupu oblečení by si Češi půjčili spíš výjimečně. Úvěry na vzdělávání a zdraví jsou nejčastější v hlavním městě.


Ačkoli je půjčkám obecně nakloněno 83 % lidí, v některých situacích Čechům půjčka smysl nedává. Vůbec nejméně lidí by si půjčilo peníze na financování Vánoc, dále na nákup oblečení a potřeb pro volný čas, zařízení svatby a nákup dovolené. Ve všech těchto případech by si vzala půjčku maximálně 3 % respondentů.

Půjčky na bydlení upřednostňujeme nejvíce



Podle výsledků průzkumu Češi preferují půjčky na dlouhodobější projekty. Vůbec nejvíce lidí, téměř 60 %, by si vzalo úvěr na pořízení nebo rekonstrukci bydlení, přičemž nejvíce nakloněni jsou mu hlavně mladí lidé a páry. „Pořízení a oprava bydlení jsou podle našich průzkumů nejčastějším účelem také u sdílených půjček, které si berou partneři společně, aby tak dosáhli na výhodnější podmínky úvěru,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel Cofidisu.



Půjčka na auto? Třetina mužů je pro



Za dlouhodobou investici lze považovat i pořízení auta či motocyklu, na které by si vzalo půjčku 28 % lidí. Větší ochota půjčit si na auto či motorku je podle očekávání u mužů, pro by jich byla téměř třetina. Ženy už tak nadšené nejsou, s takovou půjčkou by souhlasila jen necelá čtvrtina z nich. Překvapivé je, že na koupi auta si je ve srovnání s ostatními ochotno půjčit výrazně více lidí s vysokoškolským vzděláním. Oproti respondentům se základní školou dokonce dvojnásobně.

Zde najdete kalkulačku spotřebitelských úvěrů.

V Praze je trendy zdraví i vzdělávání



Pomyslný bronz obsadily záležitosti týkající se zdraví. Financovat nákladnou léčbu nebo operaci prostřednictvím půjčky by byla ochotna téměř pětina lidí, výrazně nakloněnější jsou přitom této možnosti lidé z velkých měst a vůbec nejvíce v Praze. Podobně otevření jsou obyvatelé hlavního města i půjčce na vzdělávání. Úvěr například na jazykový kurz by si vzala více než desetina z nich, což je oproti zbytku republiky výrazný nadprůměr.    

Na nečekané události si nejčastěji půjčují lidé s nižším vzděláním



Kromě těchto nejčastějších případů by si ovšem nemalá část lidí vzala půjčku také na pokrytí nečekaných událostí. Neplánované výdaje by úvěrem pokrylo 15 % lidí, o něco méně by půjčkou řešilo i běžný provoz domácnosti při finanční tísni nebo splacení jiného dluhu. Ve všech třech situacích takový postoj výrazně častěji vyjádřili lidé se základním vzděláním a také ve věku okolo 30 let. „Právě v těchto akutních případech bývají klienti méně pečliví a obvykle nevěnují takovou pozornost úvěrovým podmínkám. Je proto velmi důležité, aby se obrátili na ověřeného poskytovatele úvěrů, který nabízí transparentní podmínky a kvalitní zákaznický servis,“ říká Cyril Křůpala z Cofidisu.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz