Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Konečná cena za zboží nakupované v zahraničních e-shopech může být výrazně vyšší než deklarovaná. Jak si ji vypočítat?

11.10.2017  |  Zdeněk Bubák, zpráva Banky CREDITAS
  


Banka CREDITASČeši stále více nakupují na e-shopech, a to nejen na českých či evropských, ale i na těch mimo EU. Na jedné straně láká mnohdy větší výběr a nízká cena, na druhé straně čeká zákazníka několik zásadních rozdílů: clo a DPH, kurz exotické měny, jednání s poštou. Když si s nimi poradí, může velmi dobře nakoupit. Přinášíme vám rady od odborníka z Banky CREDITAS, jak nakupovat na zahraničních e-shopech a přitom se nenechat nepříjemně překvapit a ještě získat zboží, které doma neseženete nebo by zde bylo dražší.


Jan Jeřábek, ředitel retailového bankovnictví Banky CREDITAS, prezentoval v úterý 10. října 2017 novinářům informace, které mohou pomoci českým zákazníkům nakupujícím na zahraničních e-shopech při výpočtu celkové ceny zboží, kterou zaplatí, a která nemusí být na první pohled patrná. Do celkových nákladů vstupuje nejen případné clo a DPH (u států mimo EU), ale i kurz měny, případně další poplatky.



„Cena, kterou člověk vidí na čínském e-shopu, není ta, kterou celkově zaplatí. Pokud je zboží za víc než 150 eur, odvede se clo a následně i DPH. A to nejen z ceny zboží, ale i ze cla a obvykle i dopravy. V praxi tak třeba lyžařská bunda vyjde cca o třetinu dráž, hračky více než o čtvrtinu,“ uvedl Jeřábek. Další věc je platba. „Pokud ji klient má, doporučujeme použít virtuální kartu, která je určená na internetové platby a oddělená od hlavního účtu. Svou roli hraje také kurz, protože třeba při platbě ekvivalentu 10 000 korun v čínské měně se rozdíl mezi českými bankami dostává přes čtyři sta korun,“ doplnil Jeřábek.

Srovnání osobních běžných účtů najdete zde

Základní rady pro nákupy na e-shopech mimo EU



1. Nakupujte na důvěryhodných obchodech a od důvěryhodných prodejců



„Pročtěte reference a hodnocení od reálných uživatelů a podívejte se, zda je jich dost. Klidně se spojte s e-shopem napřímo přes chat nebo mail, kvalita přímé komunikace hodně pomůže se zorientovat,“ řekl Jeřábek.

2. Pročtěte si obchodní podmínky



Zatímco v EU jsou podmínky pro vracení zboží sjednocené, mimo EU tomu tak není. Pročtěte si tedy pravidla reklamací, oprav či práva na vrácení zboží do určitého data – ne vždy a u všech druhů zboží je to totiž možné.

3. Srovnejte si cenu



Roli tu hraje DPH, clo a doprava. Do 22 eur se žádné clo ani DPH neplatí, mezi 22 –150 eury jen DPH, nad 150 eur už clo i DPH. Když zakoupené zboží stojí například 10 tisíc korun a doprava 200 korun, reálně budete platit cca 13 tisíc a poplatek poště za celní řízení. Je pak na zákazníkovi, jaký rozdíl oproti ceně na českém či evropském e-shopu ještě považuje za výhodnou kompenzaci za delší dobu dodání a složitější postup (viz tabulka zde).

4. Ověřte si, jaký dává vaše banka měnový kurz a jaké jsou s platbou spojeny poplatky



„Např. u amerického dolaru nejsou rozdíly až tak velké (cca 2 %), ale u čínského juanu či indické rupie už je rozdíl značný – více než 4 %. U PayPal zase někteří obchodníci přenášejí poplatek za platbu na zákazníka. Určitě se vyplatí podívat se, jaký kurz má vaše banka. Banka CREDITAS má jedny z nejlepších kurzů na trhu,“ informoval Jeřábek.

5. Pokud máte, použijte virtuální kartu (přímo určená pro nákupy online)



„Virtuální kartu má Banka CREDITAS k účtu zdarma. Je to za bezpečný a pohodlný nástroj, oddělený oddělený od fyzické platební karty vedené k hlavnímu účtu,“ vysvětlil Jeřábek.

6. Počítejte s tím, že budete muset na poštu



„U standardního zaslání se s vámi pošta spojí, abyste podepsali, že za vás může vyřídit celní řízení. Naštěstí se toto dá podepsat jen jednou a propříště už věci pošta vyřídí rovnou a vy jen zboží zaplatíte při převzetí,“ dodal Jeřábek.

Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky bankovních účtů - zde


Tabulka s výpočtem celkové ceny oproti původní



(výpočet vždy pro původní cenu 5 000 Kč a cenu dopravy 200 Kč)

Tabulky - celková cena nákupu v zahraničním e-shopu - Creditas (2017/10)
Zdroj: Banka CREDITAS

Banka CREDITAS je nejmladší českou bankou, na trhu ale působila dvacet let jako spořitelní družstvo. V říjnu 2016 získala již jako největší záložna na českém trhu bankovní licenci a od ledna 2017 působí jako Banka CREDITAS. Majoritním vlastníkem banky je finančník a investor Pavel Hubáček. V současné době má banka téměř 38 tisíc klientů a bilanční sumu převyšující 28 mld. Kč. Své klienty obsluhuje v patnácti pobočkách.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Air Bank dále rozšíří exkluzivní výhody pro společné klienty s O2

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Unity navazuje na úspěšnou spolupráci Air Bank a O2, která od loňského roku přináší jejich společným zákazníkům 300 Kč měsíčně za používání služeb obou firem. Se vznikem Unity získají společní klienti...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz