Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Co ukázal průzkum mBank o našem přístupu k půjčkám?

3.3.2017  |  Iva Korgerová, zpráva mBank
  


Logo mBankmBank společně s agenturou NMS Market Research zpracovala výzkum, který se zaměřil na návyky českých a slovenských klientů bank v oblasti spotřebitelských úvěrů, a důraz kladl na to, jakým způsobem lidé přistupují k volbě úvěru. Když vybíráme půjčku, zajímá nás cena, rychlost vyřízení a např. to, zda jsme si danou banku již „vyzkoušeli“. Ukázalo se také, že mezi důležité faktory patří možnost předčasného splacení úvěru. Nejvíce lidí splácí měsíčně mezi 2 500 Kč a 5 000 Kč.


 

Čechy zajímá především rychlost vyřízení



Pokud odhlédneme od ceny půjčky, respektive nákladů na ni, je pro Čechy při výběru poskytovatele úvěru nejdůležitějším faktorem rychlost jeho vyřízení (49 % respondentů). Plných 40 % Čechů jde potom pro půjčku do banky, jejímž je klientem. Přibližně pro čtvrtinu zájemců o úvěr je důležitý přístup pracovníků na pobočce banky (27 %) a předchozí zkušenost s půjčkou u vybrané banky (23 %). Pověst finanční instituce (18 %), doporučení přátel, známých a kolegů (13 %) nebo velikost finanční instituce hrají podstatně menší roli.
graf mBank

Moc nesrovnáváme konkurenční nabídky



Překvapením je ale zjištění, že Češi velmi málo srovnávají výhodnost konkurenčních nabídek. „Výzkum ukázal, že přesně polovina respondentů, kteří již půjčku mají, se rozhodla pro první nabídku, kterou dostali a další již nezvažovali. Mezi půjčkami od dvou poskytovatelů se rozhodovalo pouze 25 % lidí, a stejně tak pouze každý čtvrtý člověk porovnal alespoň tři a více konkurenční nabídky. Navíc téměř polovina respondentů v průzkumu nebyla schopna s jistotou říct, jaká je aktuální úroková sazba jejich současného úvěru,“ říká Ondřej Karban, vedoucí úvěrových produktů mBank, a doplňuje: „Potěšující ovšem je, že stejně jako lidé chtějí půjčku rychle, chtějí ji také mít pohodlně. Téměř dvě třetiny (65 %) z nich totiž v průzkumu odpověděla, že maximum potřebných kroků pro vyřízení půjčky chtějí zařídit online přes internet, který jim právě rychlost a pohodlí vyřízení půjčky zajišťuje.“



Tedy, chcete-li se o vlastnostech jednotlivých půjček na českém trhu informovat více a o srovnání stojíte, nabízíme vám ho zde: Srovnání spotřebitelských úvěrů na českém trhu. Užitečné mohou být také výsledky Ceny Finparády za rok 2016 v oblasti spotřebitelských úvěrů.

Chceme nízkou konečnou cenu a také možnost předčasného splacení



Cena je důležitá pro většinu respondentů (61 %), jako nejméně podstatný faktor pro výběr úvěru ji označilo pouze 17 % dotázaných. A podle čeho kromě ceny si Češi dále půjčku vybírají? „Půjčku chtějí hlavně rychle, a to v 61 % případů, a současně s co nejnižším úrokem, respektive RPSN. Takto vyjádřená cena za půjčku je nejdůležitější pro 59, respektive 57 % dotázaných. Mezi ty nejdůležitější parametry půjčky se zařadila také možnost předčasného splacení, kterou uvedla polovina lidí, přesně 49 % lidí,“ doplňuje Ondřej Karban.  
I když lidé často kývnou na první nabídku, kterou dostanou a jejíž úročení je pro ně přijatelné, velmi důležitá je pro ně výše splátek. Magickou hranicí je pro Čechy částka 7 500 korun, kterou jsou schopni a ochotni měsíčně splácet. Pouze 14 procent respondentů uvedlo, že mají splátku vyšší. Nejvíce lidí měsíčně splácí 2 500 až 5 000 Kč (31 %), splátku mezi 1 000 a 2 500 Kč potom má 25 % lidí, kteří mají spotřebitelský úvěr.

Průzkumu se v České republice a na Slovensku zúčastnila celkem tisícovka respondentů ve věkové kategorii 18 až 65 let.   

Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz