Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

V čem všem byl rok 2016 v oblasti hypoték rekordní a výjimečný?

10.1.2017  |  Zdeněk Bubák, zpráva Hypoteční banky
  


Hypoteční bankaRok 2016 byl v historii hypotečního trhu přelomovým rokem a lze jej označit několika „NEJ“. Historicky nejnižší úrokové sazby, nejvyšší objem poskytnutých úvěrů, nejvíce změn v legislativě – to vše patřilo k nejdůležitějším událostem uplynulého roku na hypotečním trhu v České republice. Přinášíme vám pohled na hypoteční trh v roce 2016 očima generálního ředitele Hypoteční banky, Jana Sadila.

Čím byl rok 2016 v oblasti hypoték výjimečný?


  • Objem poskytnutých hypoték za celý trh 2016 dosáhl 225 miliard korun (v roce 2015 to podle dat Ministerstva pro místní rozvoj bylo 184 miliard korun).
  • Průměrná úroková sazba byla nejnižší v historii v listopadu 2016, kdy se dostala na úroveň 1,77 %. Průměrná úroková sazba za celý rok 2016 činila 2,12 %.
  • Průměrná výše úvěru se zvedla z 1,82 milionu korun v roce 2015 na 1,97 milionu korun v roce 2016 (tj. téměř o 10 %).
  • Největší zájem měli Češi o starší cihlové byty typu 2+kk a 2+1, je jich ale nedostatek. Zvedá se zájem o tzv. rodinné bydlení (3+1, 3+kk).


„Rok 2016 bude z mnoha důvodů patřit k přelomovým rokům v oblasti hypoték. Trh v loňském roce zažil mnoho převratných změn a událostí, které zapříčinily enormní zájem klientů o hypoteční úvěry. Ten byl motivován především celkovou velmi příznivou ekonomickou situací včetně dlouhodobě nízkých úrokových sazeb a také plánovanou účinnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru, který začal platit od 1. prosince 2016. I v tomto turbulentním prostředí jsme si však dokázali obhájit vedoucí pozici na trhu,“ komentuje uplynulý rok Jan Sadil, generální ředitel a předseda představenstva Hypoteční banky. Tržní podíl Hypoteční banky za rok 2016 činil 28,8 %. Dalšími významnými hráči na trhu hypoték jsou Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde

Nový zákon o spotřebitelském úvěru zavedl nová pravidla



Největší změnu představoval nový zákon o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost 1. prosince 2016. Přinesl s sebou mnoho novinek v oblasti informování spotřebitele, změny v předčasném splácení úvěrů a změny v oblasti odpovědnosti poskytovatelů úvěrů, jejich zprostředkovatelů a zástupců, i dozoru ze strany ČNB.

„Příprava na tento zákon byla složitá, jen v Hypoteční bance probíhala přes dva roky a znamenala jeden z největších realizovaných projektů, mnohem větší, než byl Nový občanský zákoník,“ přibližuje Sadil zákulisí implementace nového zákona z pohledu banky.

Srovnání hypoték na českém trhu najdete zde

Postupné snižování LTV znamená více vlastních peněz klienta



Další velkou změnu pro hypoteční trh představovala sada doporučení ČNB týkajících se snížení poskytovaného limitu LTV ze 100 % na 95 %. Od dubna letošního roku se pak limit ještě zpřísní, a to na 15 procent nově poskytnutých úvěrů v rozmezí 80 až 90 procent ceny nemovitosti.

Žebříček hypoték najdete zde

„Říjnové doporučení pro nás nepředstavovalo v podstatě žádnou změnu. To samé však nemohu říci o dubnu 2017, kdy bude vlivem doporučení ČNB dotčena významná část stávající produkce na trhu, tzn. úvěry, které jsou v pásmu 80 – 90 % LTV. Zde již bude změna výraznější. Podle našich odhadů je stávající produkce na trhu zhruba na dvojnásobné úrovni, než je doporučení. Tím pádem se cesta k pořízení nemovitosti mnohým klientům zkomplikuje a celý hypoteční trh se kvůli aktuálním změnám zpomalí“, vysvětluje dopad doporučení Sadil.

V listopadu 2016 klesla průměrná úroková sazba u hypoték na 1,77 %



Samostatnou kapitolu tvoří úrokové sazby a jejich vývoj, který i přes predikce bankéřů vykazoval v průběhu celého roku klesající tendenci. Nejnižší úrokovou sazbu v celé historii hypotečního trhu mohli klienti získat v listopadu, kdy klesla na těžko uvěřitelných 1,77 %.

„Myslím si, že jsme se na konci dotkli úrokového dna. V závislosti na účinnost nového zákona se trend otáčí a úvěry zdražují,“ dodává k úrokovým sazbám Sadil.



      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz