Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Podle průzkumu jsou nejvíc finančně gramotní Pražané. Gramotnost ovlivňuje vzdělání i výše rodinných příjmů

30.11.2016  |  Monika Šimůnková, zpráva Česká spořitelna
  


Finanční gramotnostNejvíce finančně gramotní lidé České republiky jsou v Praze. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu finanční gramotnosti, kterou provedla společnost Millward Brown. Na druhém místě jsou obyvatelé Jihomoravského kraje a hned po nich jsou Středočeši. Nejhůře v průzkumu dopadli obyvatelé Karlovarska, Ústecka a Vysočiny. Finanční gramotnost je nejvíce ovlivněna dosaženým vzděláním. Dále také výše rodinného příjmu.


Z průzkumu finanční gramotnosti společnosti Millward Brown vyplývá, že nejvíce finančně gramotní jsou lidé v Praze. Na druhém místě jsou obyvatelé Jihomoravského kraje a hned po nich jsou Středočeši. Na druhém konci spektra jsou Karlovarští a Ústečtí následovaní obyvateli Vysočiny. Míru finanční gramotnosti nejsilněji ovlivňuje dosažené vzdělání – vysokoškoláci mají dvakrát vyšší skóre než lidé se základním vzděláním.

Podobný vliv má i výše rodinného příjmu. Lidé v domácnostech s příjmy přesahujícími 40 tis. Kč měsíčně vykazují téměř dvojnásobnou míru finanční gramotnosti než ti, kteří žijí v domácnostech, jejichž příjmy nepřesahují 15 tis. Kč měsíčně.

Přehled půjček najdete zde

„Překvapivými faktory ovlivňujícími finanční gramotnost lidí je rodinný stav a pracovní status. Manželé a partneři žijící v jedné domácnosti s financemi nakládají lépe, stejně tak jsou osoby samostatně výdělečně činné zdatnějšími finančníky než lidé v placeném zaměstnání,“ řekla Lenka Korečková, manažerka výzkumu České spořitelny. Silné rodinné vazby navíc snižují i počet bankrotů a dodávají lidem pocit, že se jim i s menším příjmem daří lépe.

Obyvatelé Prahy a Středočeského kraje dokážou z celé republiky ušetřit největší procento svých příjmů (17 %). Naopak nejmenší procento svých příjmů uspoří Liberečtí, Královéhradečtí a Pardubičtí, kteří všichni dokážou ušetřit pouze 11,2 %. Nejméně bankrotů prodělávají obyvatelé Prahy, Vysočiny a Jihomoravského a Zlínského kraje. Naopak nejvíce bankrotů mají Karlovarští, Ústečtí a Královéhradečtí.


Nejlépe se svými příjmy vychází obyvatelé Jihomoravského kraje a Vysočiny. Naopak největší podíl lidí, kteří mají pocit, že se svými příjmy vycházejí špatně, žije v Moravskoslezském kraji. Hned za nimi následují obyvatelé Ústeckého a Pardubického kraje.

Žebříček spoření najdete zde

Za nejdůvěryhodnější zdroj informací považují všichni obyvatele České republiky zejména příbuzné a známé, po kterých následují pobočky banky a její letáky. „Chceme tak přispět ke zvýšení všeobecné finanční gramotnosti a využít toho, že banky nám v průzkumech vycházejí jako nejdůvěryhodnější zdroje finančních informací,“ řekla Kristýna Havligerová, tisková mluvčí České spořitelny. Proto banka nabízí službu Moje zdravé finance, která pomáhá lidem dostat rodinné finance pod kontrolu, lépe sledovat své výdaje i hledat úspory  - více informací na www.mojezdravefinance.cz.

Výpočet spoření nejdete zde

Službu banka od počátku listopadu nabízí v celé pobočkové síti. Pro mladé na základních a středních školách nabízí Česká spořitelna možnost zahrát si hru Finanční svoboda, pro středoškoláky pak i hru Tajuplná cesta. Z průzkumu totiž vyplynulo, že děti a studenti, kteří hru hráli, dosáhli mnohem lepších výsledků v testu finanční gramotnosti než ti, kteří se her nezúčastnili.


      
  



Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde



všechny články
Dále v rubrice

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a. Samozřejmě
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz