Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Co dělat či nedělat, když si berete půjčku. Rady odborníka

16.8.2016  |  Zdeněk Bubák, zpráva ZUNO Bank
  


PůjčkaJaký je rozdíl mezi zrušenou a zamítnutou půjčkou? Jak požádat o půjčku? Co udělat, aby nebyla zamítnutá? Na co si dát pozor? Získejte praktické informace ohledně získání úvěru pomocí tipů od produktového manažera banky Zuno Petera Jandury.


Přinášíme vám rady Petera Jandury (na snímku níže), produktového manažera banky Zuno, týkající se půjček. Text by vám měl pomoci orientovat se v nabídce půjček, a to v případě, že chcete získat novou půjčku, nebo řešit problém s již uzavřenou půjčkou.

Srovnání bankovních i nebankovních půjček najdete zde

Chcete půjčku, ale už splácíte jiné úvěry?



Peter Jandura, ZUNO Bank Žádáte o půjčku, ale už splácíte nějaký spotřebitelský úvěr. Například čerpáte kreditku či kontokorent, případně jste si koupili mobil na splátky v obchodním centru. V takovém případě se v bance nejprve informujte o možnosti sloučení úvěrů s navýšením potřebné částky. Snížíte tak riziko, že vám banka další úvěr nenabídne, případně vám nabídne nižší částku, než jste požadovali.

Zeptejte se vaší banky



Navštivte webové stránky vaší banky, zavolejte na zákaznickou linku a informujte se. Většinou jde o základní podmínky jako minimální věk, příjem či zaměstnání. Například podporu v nezaměstnanosti nebo studentské stipendium banky nemusí brát za standardní příjem. Vždycky je lepší dobře se dopředu informovat, než požádat o půjčku a zklamaně číst zprávu o jejím zamítnutí.

Pozor na dokumenty, které po vás banka chce



Nejčastěji banky vyžadují doklad totožnosti, potvrzení o příjmu nebo výpisy z účtu. Například v Zuno při podání žádosti nic dokládat nemusíte. Pokud je nějaký dokument potřeba, banka si jej vyžádá. Pokud si dokumenty nachystáte dopředu, ušetříte tím čas.

reklama

Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více


Odpovídejte pravdivě



Správně vyplněná žádost urychluje její zpracování, odpovídejte tedy pravdivě a úplně. Tak například – chcete lepší úrok, a tak si vyplníte vyšší příjem? To opravdu není dobrý nápad. Nebo se rozhodnete některou kolonku přeskočit? Třeba IČO, i když ho máte. Opět – není to dobrý nápad. Dávejte si ale pozor i na chyby z nepozornosti jako překlepy nebo přehozené kolonky. Všechny tyto na první pohled drobnosti mohou vést k prodloužení procesu schvalování nebo ke zrušení či dokonce k zamítnutí.

Využívejte úvěrové produkty, ale zodpovědně



Pokud používáte kreditku nebo kontokorentní úvěr (také se používá označení „povolené přečerpání účtu“) ukazujete bankám, jaký jste dlužník. Nemějte obavy, když je máte. Správným používáním těchto produktů naopak dáváte najevo, že jste zodpovědní a že jste schopni plnit své závazky. Hlídejte si proto přečerpání kreditky nebo pravidelné splátky. Pozor např. na připsání úroků na kontokorentu na konci měsíce. Když už máte téměř načerpanou hraniční částku, po připsání úroků se snadno může stát, že limit překročíte, a dojde tak k nepovolenému přečerpání.

Budujte si dobrou úvěrovou historii



Pokud jste měli v minulosti problémy se splácením půjčky, může to ovlivnit vaše budoucí úvěry. Pokud jste měli v minulosti půjčku, kterou jste spláceli bezproblémově, získáváte naopak pozitivní body. Je to úplně stejné jako v běžném životě. Když někomu půjčíte peníze a on vám je bez problémů podle dohody vrátí, rádi mu půjčíte znovu.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde


Pochopte rozdíl mezi zrušením a zamítnutím žádosti



Zrušení žádosti o půjčku nijak neovlivňuje váš obraz v očích banky. Nejčastěji ruší žádost klienti, kteří nejsou spokojení s podmínkami banky nebo si to jednoduše rozmysleli. Bankou může být zrušená i nesprávně vyplněná žádost. Jinými slovy zrušení žádosti nemá v podstatě žádný vliv na úvěrovou historii.

Zamítnutá žádost však znamená, že jste o půjčku žádali a banka vás odmítla. To není úplně nejlepší znamení a při další žádosti na ně může být brán zřetel. Samozřejmě to ale neznamená, že kvůli jedné zamítnuté žádosti už nikdy žádný úvěr nedostanete. V praxi vám negativní bod připíší, až když uvidí sérii takových zamítnutých žádostí.

Podívejte se do registrů



Pokud vás banky odmítají, zkuste se podívat do registrů Credit Bureau a Solus. Oba dva vám na požádání a za určitý poplatek vystaví výpis. Tyto registry sledují vaši platební historii, své dlužníky tam evidují např. i telekomunikační společnosti. Možná tak zjistíte, že jste kdysi zapomněli uhradit fakturu a tento vroubek se s vámi veze až do současnosti. Když znáte příčinu, můžete s tím něco dělat.

Myslete na přílišné zadlužení



Běžně si klienti podávají žádosti ve vícero bankách naráz. To se určitě vyplatí, protože si tak můžete porovnat nabídky a vybrat si tu nejlepší. U této strategie je ale jedno riziko – když máte otevřených více žádostí, může to být důvod pozdržení schválení půjčky u některé z bank. Banky totiž vaše žádosti vidí v registrech a při schválení tu hrozí, že vám zároveň půjčku odklepnou i ostatní banky a dojde tak k vašemu přílišnému zadlužení.

Vystavovat vás takovému riziku si samozřejmě žádná banka nepřeje, své slovo v tom má i legislativa. Ve výsledku se tak může stát, že i kdyby vám banky půjčku normálně daly, za takových okolností ji pozdrží, ve výjimečných případech dokonce zamítnou.   

Otestujte se ve znalostech z oblasti úvěrů zde

V případě, že je vaše žádost zamítnutá kvůli příliš vysokému zadlužení a příčinou není více podaných žádostí, zvažte zrušení kreditky a povoleného přečerpání účtu. Pokud dané produkty nevyužíváte a máte je jen jako finanční rezervu, můžete se bez nich nějakou dobu obejít a podat žádost znovu. A díky tomu, že snížíte své zadlužení (ano, i povolené přečerpání a kreditní karta je forma úvěru), pak máte větší šanci na úspěšnou žádost.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz