Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Při výběru a koupi nemovitosti jdou Češi na hranici svých finančních možností

20.6.2016  |  Monika Šimůnková, zpráva Fincentrum
  


Při výběru a koupi nemovitosti jdou Češi na hranici svých finančních možnostíO nemovitost podle svých snů stojí Češi tolik, že jdou často na hranici svých možností. Situaci, kdy rodina zaplatí za výdaje na bydlení a hypotéku více než tři čtvrtiny svých příjmů, však nelze rozhodně označit za správnou a dlouhodobě bezpečnou. Domácnosti bohužel často mají po investici do nemovitosti minimální finanční rezervy. Podle společnosti Fincentrum je velmi důležité, aby finanční poradce zasáhl do nákupu nemovitosti.


Češi stojí o nemovitost podle svých snů tolik, že jdou často na hranici svých finančních možností. Domácnosti bohužel často mají po investici do nemovitosti minimální finanční rezervy. Život s hypotékou pro ně navíc neznamená ani výhled na zlepšení finančních rezerv, které by pomohly čelit případnému snížení příjmů.

„Výrazné zatížení rodinného rozpočtu se promítá i do schopnosti vytvářet úspory. Celých 44 % dotázaných nedokázalo v rodinném rozpočtu ušetřit za uplynulých 12 měsíců alespoň 15 tisíc Kč a nevytvořili tak ani rezervu ve výši dvou splátek hypotéky,“ říká Petr Stuchlík, spoluzakladatel a předseda představenstva společnosti Fincentrum. Mezi 15 a 45 tisíci korun ušetřilo 36 % dotázaných, více než 45 tisíc Kč ušetřila pětina dotázaných.

Kalkulačku hypoték najdete zde

Podle zkušeností společnosti Fincentrum je velmi důležité, aby finanční poradce zasáhl do plánování nákupu nemovitosti už ve fázi ujasňování záměru a stanovování takových parametrů, jako je maximální cena nemovitosti a hypotéky. Této zkušenosti z praxe odpovídají také závěry výzkumu, který pro Fincentrum zpracovala agentura Ipsos.


Alarmujícím faktem je, že se o často největší investici ve svém životě radí s odborníkem detailně jen 45 % dotázaných občanů. Kvalitní finanční poradce přitom nejen zprostředkuje smlouvu mezi bankou a klientem, ale také poradí s konkrétním a bezpečným nastavením rodinného rozpočtu.

„V praxi to často znamená, že poradci propojují své klienty již ve fázi záměru koupě nemovitosti s kolegy z realitní kanceláře ve skupině Fincentrum a hledají levnější nemovitost, která by odpovídala potřebám rodiny, ale méně zatížila rodinný rozpočet,“vysvětluje Stuchlík.

I díky zpracování detailní finanční rozvahy se mohou klienti vyhnout budoucím problémům i nemilým překvapením. Celá pětina dotázaných má totiž po sjednání hypotéky vyšší náklady na bydlení, než čekali v době, kdy smlouvu podepisovali. A 18 % dotázaných uvažuje o tom, že měli zvolit levnější nemovitost a ulehčit tak díky nižším splátkám svému rodinnému rozpočtu.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz