Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Posilme roli rodiny při řešení špatné finanční situace důchodců, říká odborník

23.11.2015  |  Zdeněk Bubák, zpráva Conseq
  


PenzeJaký je názor odborníků na nedávné schválení jednorázového příspěvku důchodcům ve výši 1 200 korun a na vývoj v oblasti důchodového zabezpečení vůbec? Svůj názor na toto téma koncem minulého týdne vyjádřil Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a my vám jej přinášíme v dnešním článku.


Poslanci nedávno unisono schválili jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 1200 korun. Podle Martina Lobotky se jedná o krok fiskálně nezodpovědný. Výroky premiéra o tom, že si to „můžeme dovolit, protože ekonomika solidně roste“ kompletně ignorují fakt, že rozpočet je i při skoro 5% růstu HDP deficitní, ale vzhledem k tomu, že vláda přidává všem tam i tu, i vcelku očekávaný.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce


„Co mě trápí víc je kompletní rezignace všech na snahu o hledání shody na trvalé, udržitelné reformě penzijního systému. Zatímco pravice se v minulém volebním období omezila na demonstraci moci při zavádění druhého pilíře, který tak, dle očekávání, od ledna 2016 končí, levice nepřekročila svůj stín a stále trvá na systému, který je i v tom nejlepším scénáři schopen garantovat všem pouze stejně málo. Důchody již nyní stojí ročně zhruba 400 miliard korun a jsou tak suverénně největší, a to třetinovou, výdajovou položkou rozpočtu. Demografie je navíc neúprosná,“ vysvětluje Martin Lobotka.

Přehled penzijních fondů najdete zde

V důchodovém systému ale podle Martina Lobotky existují oblasti, kde shoda napříč spektrem možná je. Jednou z takových je rodinná soudržnost, kterou moderní sociální stát zredukoval na vznešené deklarace v zákonech. Zejména v důchodech je přitom velký prostor pro rodinu jako první linii obrany před strádáním v dobách, kdy se sil už nedostává.

„Zatímco rodiče mají státem vynucenou a hlídanou povinnost živit své děti dlouho a tak dobře jako sebe (viz § 915 Občanského zákoníku: „životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů“). V opačném směru se Občanský zákoník omezuje na bezzubé konstatování, že „dítě je povinno zajistit rodičům slušnou výživu“. Jenže kolik z nás pravidelně posílá rodičům žijícím v průměru ze sotva pěticiferného důchodu nějaké peníze, aby žili „slušně“? A protože zanedbání vyživovací povinnosti dítěte k rodiči řeší vždy až soud, je tato povinnost vynucována velmi zřídka a toliko v extrémních případech. Přitom schopnost lidí zlepšit svou situaci prací je od určitého věku stejná, jako u dětí, a participovat na životní úrovni dětí je obecně spravedlivé,“ popisuje jednu z možností řešení současné špatné situace důchodců Martin Lobotka.

Státem nařízená ekvivalentní obousměrná rodinná solidarita je podle názoru Martina Lobotky něco, co českému či evropskému sociálnímu systému chybí a co by mu pomohlo.

Jaký je váš věk odchodu do důchodu najdete zde

Zaprvé, alespoň části důchodců by bez dodatečných státních výdajů vzrostla životní úroveň, nebo by klesly rozpočtové výdaje při stejném důchodu - u nemalé části české ekonomicky činné populace by totiž dvě, tři či čtyři tisícovky měsíčně adresně posílané rodičům k důchodu určitě neznamenaly výrazný propad jejich životní úrovně a navíc by se takový krok nesetkal s negativní reakcí, kterou vyvolávají neadresná zvýšení daní.

Zadruhé, jedná se o efektivnější a dlouhodobější podporu vyšší porodnosti než tříleté rodičovské dovolené, „pastelkovné“ či jiné podobné sociálně-inženýrské úplatky.

A zatřetí, rodina by se snad konečně mohla vymanit z etatismu sociálního státu a dostala šanci znovu se stát stavebním kamenem společnosti.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz