Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Do čeho by dnes Češi nejraději investovali? Jsou nemovitosti a zlato to pravé?

24.8.2015  |  Zdeněk Bubák, zpráva Pioneer Investments
  


InvesticeTéměř polovina Čechů si myslí, že největšího zisku lze v současné době dosáhnout investováním do nemovitostí. Pětina dotazovaných pak vidí jako nejefektivnější investici do podílových fondů. Třetí příčku domněle nejvýnosnější investice obsadilo zlato, do kterého by podle nedávného průzkumu skupiny Pioneer Investments investovalo necelých 15 % respondentů.


Téměř polovina, konkrétně 43 %, Čechů si myslí, že nejvýnosnějšími investicemi jsou v současnosti nemovitosti. Do podílových fondů by investovala zhruba pětina, a to 11 % do akciových a 9 % do dluhopisových titulů. Na třetím místě se umístilo zlato. Podle nedávného průzkumu skupiny Pioneer Investments by do něj investovalo cca 15 % respondentů.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce


Investice do nemovitostí jsou nejlákavější



S ohledem na výrazně lepší stav české ekonomiky i lepší situaci na trhu práce jsou lidé více ochotni brát si hypotéky a investovat do nemovitostí. Mnozí účastníci aktuálního průzkumu Pioneer Investments si proto zřejmě řekli, že co je doma, to se počítá. Téměř polovina žen (46 %) a o něco méně mužů (41 %) totiž uvádí jako nejvýnosnější investici právě nákup nemovitosti. Do realit by investovali především lidé nad 45 let (46 %) a také střední generace (44 %).

Investice do podílových fondů jsou stále oblíbenější



Přestože kolektivní investování, tedy zhodnocování peněz prostřednictvím podílových fondů, ve srovnání s vyspělými evropskými zeměmi a USA nemá v Česku až tak dlouhou tradici, průzkumy jasně ukazují, že jeho obliba rok od roku narůstá. Zhruba stejný podíl mužů a žen (19 % mužů a 20 % žen) uvádí, že v současné době nízkých úrokových sazeb je nejvýhodnější investovat do podílových fondů. Věří jim hlavně vysokoškoláci (25 %), pro které by rovněž bylo atraktivní volbou zhodnocení peněz přímou investicí do jednotlivých cenných papírů (13 %).

Nemovitosti a zlato vám ve skutečnosti nyní tolik nevydělají



„Výsledky průzkumu jsou v rozporu s výkonností jednotlivých typů investic v posledních letech. I přes pouze mírný nárůst cen nemovitostí je respondenti označili jako aktuálně nejvýnosnější investici. Podobně jako zlato, které v posledních letech výrazně ztrácí,“ uvádí Roman Dvořák, analytik skupiny Pioneer Investments ČR, která je čtvrtým nejlepším prodejcem fondů v Evropě, a dodává: „Naopak fondový byznys v posledních letech zažívá v Evropě nejlepší vývoj. Největšímu nárůstu objemu majetku se přitom těší hlavně fondy s vysokým ratingem a nově založené fondy.“  

Jaká investice je podle vás v současné době nejvýnosnější?  



Investice - Pioneer
Zdroj: Pioneer Investments

Spořicí účty už nebodují



Naproti tomu spořicí produkty u české veřejnosti z pohledu výnosnosti ztrácejí body. Jako nejvýnosnější investici je podle průzkumu Pioneer Investments vidí jen asi sedm procent populace.  Investici do zlata pak věří zhruba 15 % Čechů (z toho 16 % mužů a 13 % žen). Investování do uměleckých předmětů považuje za výnosné jen asi šest procent dotazovaných. 

Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde

„Klesající obliba spořicích produktů není velkým překvapením. Vzhledem k extrémně nízkým sazbám v posledních několika letech lidé „přesouvají“ své prostředky z bankovních účtů do produktů s větším výnosovým potenciálem, mezi něž patří například podílové fondy,“ uzavírá Roman Dvořák.

Průzkum realizovala investiční skupina Pioneer Investments ve spolupráci s agenturou STEM/MARK v červnu 2015 na vzorku 500 mužů a žen ve věku 18–65 let.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz