Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Raiffeisenbank uvádí „vychytanou“ verzi mobilního bankovnictví využívající QR kódy. Do mobilu míří i ZUNO

27.11.2012  |  Michal Bubák


Raiffeisenbank si dala na čas a s mobilní aplikací pro chytré telefony přichází až jako jedna z posledních. Tvůrci aplikace sdělují, že to rozhodně není chybou, neboť banka se mohla poučit z nedostatků aplikací konkurenčních bank a přijít již s „vychytanou“ verzí.

Mobilní eKonto je ode dneška dostupné na telefonech iPhone a mobilech s operačním systémem Android. Během pár týdnů (prý do Vánoc) se použití rozšíří i na tablety iPad, některé iPody a tablety s Androidem verze 3.0 a vyšší. Aplikace je zdarma k dispozici v App Store a Google Play, stáhnout ji můžete také přímo ze stránek banky. Aktivovat ji lze až na pěti přístrojích.

Již den před spuštěním mobilního eKonta to byla Komerční banka, kdo přišel s inovovanou verzí mobilního bankovnictví Mobilní banka 2 s možností platby přes QR kód. Více si můžete přečíst v článku: Komerční banka jako první zavádí platby prostřednictvím QR kódů.

Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí banky, doplňuje, že to byla Raiffeisenbank, kdo systém plateb přes QR kód vyvinul a v zájmu rozšíření služby jej přinesl na Českou bankovní asociaci tak, aby ČBA tento systém přijala za svůj standard a bylo možné jeho plošné rozšíření. A klienti Raiffeisenbank již nyní mohou QR platby využít ve více než tisícovce eshopů nebo platit mezi sebou při použití bezkontaktní technologie NFC.

Podle Aleše Dyndy z Raiffeisenbank je přenos informací pomocí QR kódu spolehlivější než skenování složenek. „Pokud ho foťák přečte, přenese obsah stoprocentně správně, poradí si dokonce až s 30procentním poškozením kódu,“ dodává Petr Dvořák ze společnosti Inmite.

Pomocí QR kódu je možné sdílet třeba číslo účtu mezi telefony navzájem. Odpadne tak opisování dlouhého čísla a možnost udělat při tom chybu. 

Přímo prostřednictvím mobilního telefonu si můžete u Raiffeisenbank vyřídit půjčku. „Jsme první bankou, která dotáhla tento proces do konce,“ říká mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Prvotní aktivace aplikace bude trochu komplikovanější, než je tomu třeba u zmiňovaného mobilního bankovnictví Komerční banky. Kromě mobilu musíte být totiž zároveň přihlášení v internetovém bankovnictví na počítači. Je to kvůli většímu zabezpečení, a jen napoprvé. Jakmile si zvolíte svůj S-PIN, tak můžete účet již kompletně ovládat přímo z telefonu. Mobilní bankovnictví je propojené s internetovým, takže se každá operace provedená na mobilu okamžitě objeví i na počítači a naopak.
 
Výtkou by mohlo být, že pomocí mobilní aplikace ovládáte pouze účty. Investice, stavební spoření či hypotéku budete muset řešit přes počítač. Aplikaci také nemohou využít majitelé mobilů s operačním systémem Symbian či Windows.
.
Stažení aplikace je zdarma, její funkce a služby jsou pak zpoplatněny stejně jako služby poskytnuté prostřednictvím internetového bankovnictví.


Autor fotografie: Raiffeisenbank

Co Mobilní eKonto nabízí:


V aplikaci bez nutnosti přihlášení najdete tyto služby:
• hledání nejlepší ceny zboží na internetu
• lokalizace nejbližšího bankomatu nebo pobočky
• založení eKonta z pohodlí domova
• aktuální kurzy cizích měn
• vyhledání nejbližších partnerů programu Sphere card

V aplikaci po přihlášení můžete využít:
• zobrazení zůstatků na běžném a spořicím účtu
• přehled pohybů a blokací na účtu
• zadání, změna, dopodepsání nebo ukončení příkazu k úhradě
• vytvoření platby z QR kódu
• předání čísla účtu pomocí SMS, e-mailu nebo QR kódu
• informace o kreditních a debetních kartách
• zamykání / odemykání debetní karty
• rychlé splacení zůstatku na kreditní kartě
• žádost o předschválený úvěr (osobní půjčka, kontokorent, kreditní karta) bez nutnosti návštěvy pobočky
• změna S-PINu pro přístup do aplikace

Mobilní eKonto je dostupné na telefonech a tabletech:
• s OS Android verze 2.2 pro telefony
• s OS Android verze 3.0 pro tablety
• s iOS (iPhone, iPad a některá zařízení iPod Touch) verze 5 a 6


ZUNO bank též přichází s plnohodnotnou mobilní aplikací

Ve středu 28. listopadu 2012 představí svoji mobilní aplikaci Zuno banka. Mohou ji využít majitelé iPhonů i mobilů s Androidem.

Zde aktivace probíhá pouze v mobilu, stejně tak volba PIN. Na rozdíl od mobilního eKonta v mobilní Zuno bance si úvěr nevyřídíte. U karet je možné přímo v aplikaci měnit limity plateb v obchodech či při výběrech z bankomatů. Nastavením limitu na nulu tak lze rychle kartu ochránit před zneužitím. Aplikace nabízí i skenování složenek a faktur. Aby však načtení faktury proběhlo tak, jak má, budete potřebovat telefon s dostatečně kvalitním fotoaparátem.

Dále čtěte:
Komerční banka jako první zavádí platby prostřednictvím QR kódů

Na Mall.cz a Kasa.cz zaplatíte přes internetové bankovnictví či Mobito

Zuno Bank s novou aplikací pro mobilní telefony

Mobilní peněženkou Mobito platilo již 11 tisíc uživatelů

Smartbanking od ČSOB je mobilní aplikací roku ve své kategorii




    



Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky bankovních účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz